U Francuskoj gori 900 tona litijumskih baterija - Opasnost od vrlo otrovnog Kadmijuma (Foto/Video)


U Francuskoj gori 900 tona litijumskih baterija - Opasnost od vrlo otrovnog Kadmijuma (Foto/Video)

Oko 900 tona litijevih baterija gori u tvornici za recikliranje baterija u južnoj Francuskoj tvoreći oblak gustog crnog dima, saopćile su danas francuske vlasti.

Požar je izbio jučer u skladištu u vlasništvu francuske grupe za recikliranje SNAM u Viviezu, sjeverno od Toulousea, objavio je lokalni vijećnik Pascal Mazet na platformi X.

Novine Le Monde izvijestile su da se oko 70 vatrogasaca bori da požar stavi pod kontrolu. Lokalni dužnosnik Charles Giusti rekao je na televiziji BFM da nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.

Potencijalna opasnost od toksičnih tvari

Litijske baterije vitalne su u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale koji ih, u kombinaciji s energijom koju pohranjuju, mogu učiniti osjetljivima na zapaljenje kada su izložene toplini.

Izgaranje litijskih baterija je potencijalna opasnost zbog ispuštanja toksičnih tvari.

Izdana sigurnosna napomena upozorava da bi u slučaju većeg požara proizvodi u tvornici vjerovatno emitirali kadmij. Kadmij je vrlo otrovan i opasan za okoliš, no navodi se da otrovne pare ne bi trebale predstavljati neposrednu zdravstvenu opasnost za stanovnike.

U januaru prošle godine izbio je velik požar u skladištu u Normandiji, u kojem su bile uskladištene automobilske komponente i hiljade litijevih baterija, a požar je stavljen pod kontrolu bez ikakvih žrtava. Vatrogasci su rekli da nije bilo naznaka opasnog onečišćenja zraka.

Pogledajte video:

Piše: E.F.
Video: Twitter
Izvor: Hina/hayat.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter