Tuga nazovi države i nazovi institucija: Kako se vodila istraga - Skidanje snimaka s kamera u Velikoj aleji


Tuga nazovi države i nazovi institucija: Kako se vodila istraga - Skidanje snimaka s kamera u Velikoj aleji

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o pribavljanju snimaka videonadzora iz kuće Šerifa Konjevića i kuvajtske rezidencije, koji su predati policiji.

Svjedok Tarik Hošić kazao je da ga je Šerif Konjević, kojem je održavao videonadzor na kući na Ilidži, pozvao da dođe kako bi policija pregledala snimke dan nakon što je stradao Memić.

Hošić je posvjedočio da je s policajcem koji je imao činove pregledavao snimke s videonadzora, a kamera je obuhvatala Veliku aleju.

Dodao je i to da su u periodu koji je bio relevantan uočili dva vozila – golf crvene boje i kombi tamne boje. Svjedok je rekao da su gledali vozila pošto je bilo rečeno da je bila saobraćajna nesreća.

“Policajac je sugerisao da ima oštećenja na kombiju. Ja sam rekao da ne postoji, jer drugačije se svjetlost prelama kada ima oštećenja”, kazao je Hošić.

Ustvrdio je da nisu imali USB kako bi presnimili dio snimka, te da je snimak donio njegov kolega Vahidin Memić, koji se tu pojavio.

“Izrezao sam dio snimka i predao policiji ili Vahidinu”, naveo je Hošić.

On je rekao da je pitao policajca za nalog te da mu je on odgovorio kako tužilac radi na tome, ali da do danas nije dostavljen.

Odbrana Hasana Dupovca pitala je svjedoka da li je tačno da nije mogao doći kada ga je Konjević zvao i da mu je kazao da snimak ostaje 30 dana, te da će rado pomoći. Hošić je rekao da se ne sjeća toga.

Branilac Ermin Gačanović je sugerisao da 9. februara niko u policiji nije bio zainteresovan za kombi, nego tek nekoliko dana kasnije, na šta je svjedok kazao da je policajac bio zainteresovan za kombi.

Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage, optužen je sa Zijadom Mutapom, njegovom kćerkom Alisom Ramić, ranije Mutap, policajcem Josipom Barićem i radnikom hotela Muamerom Ožegovićem.

Svjedok Vahidin Memić kazao je da je 9. februara, dan nakon stradanja Memića, ispred kuće Konjevića zapazio policajca Amela Serdarevića kojeg je poznavao, te je svratio. Dodao je da je tu vidio i kolegu Tarika Hošu, koji je pregledao snimak.

“Pitao sam ima li šta interesantno, ima neki kombi”, prisjetio se Memić, dodajući da je otišao po USB kako bi presnimili snimak.

Memić je rekao da je u to vrijeme radio u obezbjeđenju kuvajtske rezidencije i da je pitao nadležne da li mu mogu obezbijediti snimak sa kamere koja pokriva dio Aleje, jer mu je nastradao rođak. Kako je naveo, dobio je snimak na CD-u.

Ispričao je da ga je dva dana kasnije nazvao Hasan Dupovac i govorio mu da će se zauzeti da se taj slučaj riješi. Dodao je da ga je opet zvao i pitao za snimak. Memić je rekao da mu je ponudio da donese snimak u Policijsku stanicu.

“On je rekao: ‘Ne dolazi ovamo nipošto.’ To mi je bilo čudno”, prisjetio se svjedok, dodajući da mu je Dupovac kazao da pregleda snimak i da kaže pojavljuje li se vozilo “Renault Clio”.

Memić je rekao da na snimku nije bilo tog vozila, a da ga je kasnije pozvala inspektorica Sanela kojoj je predao CD.

Svjedok, policajac Amel Serdarević, kazao je da je nakon što je čuo za stradanje Memića, kontaktirao Dupovaca da ponudi pomoć pošto poznaje teren. Tvrdi da je Dupovcu rekao da pretpostavlja da Konjević ima nadzorne kamere.

Svjedok je ispričao da je njega i kolegu šef smjene po odobrenju Dupovca uputio do Konjevića. Kazao je i da ga je Dupovac nazvao i rekao mu da ništa ne skida dok on ne dođe, jer postoje procedure.

Serdarević je kazao da je kod Konjevića došao i Tarik, kao i Vahidin Memić.

“Tarik i Hasan su ušli u kuću. Nisam vidio šta su radili. Zadržali su se 20 minuta do pola sata”, rekao je svjedok, dodajući da je Vahidin Memić donio USB.

Suđenje se nastavlja 3. februara.

Piše: Marija Taušan
Foto naslovna: Sud BiH/Zijad Mutap i drugi
Izvor: detektor.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter