Što ja tvitnem, ti prenesi - RTRS kao medijum i privatna televizija Milorada Dodika (Foto/Dok.)


Što ja tvitnem, ti prenesi - RTRS kao medijum i privatna televizija Milorada Dodika (Foto/Dok.)

Da je Radio Televizija Republike Srpske u službi vlasti u RS to je odavno poznato, ali nije se moglo očekivati da su baš toliko servilni da svaki ubogi tvit Milorada Dodika prenose kao vijest.

Ako se iko “obradovao” tvitovanju Milorada Dodika, onda je to RTRS. Pored izjava za javni servis i prenošenja informacija koje objavljuje vlastima bliska novinska agencija, RTRS je dobio još jednu mogućnost da ostvari sveprisutnost Milorada Dodika u javnoj sferi – Twitter nalog lidera SNSD-a. Ne prođe ni jedan dan otkako je Dodik otvorio nalog na ovoj društvenoj mreži a da javni servis Republike Srpske ne prenese njegove tvitove. Doduše, mogli bi raspravljati o tome ko je otvorio nalog i ko postavlja komentare, ali nije poenta u tome.

Suština je da RTRS sve više pokazuje i dokazuje da nije javni servis svih građana, ako je ikada i bio, nego samo službeno glasilo vlasti, Milorada Dodika prije svih.

Dok neki mediji koji se mogu tretirati kao mediji bliski opoziciji sporadično prenesu komentare opozicionih političara na društvenim mrežama, RTRS je “dao sebi oduška” i svaki dan više puta objavljuje tvitove Milorada Dodika. Na taj način ne samo da kreira “pseudo vijesti” nego se otvoreno svrstava na jednu stranu zato što prenosi Dodikove političke poruke u kojima on otvoreno napada svoje političke protivnike, dok u isto vrijeme ne nudi mogućnost opozicionim političarima da iznesu svoj stav.

Izbori se približavaju, politička borba se zahuktava, neće se birati sredstva za diskreditaciju političkih protivnika. Međutim, nije se očekivalo od javnog servisa da se (u tolikoj mjeri) svrsta na jednu stranu otvoreno zagovarajući jednu političku opciju, opciju Milorada Dodika i vlasti u RS. Ipak, kada je RTRS u pitanju, ništa drugo se nije moglo ni očekivati.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter