Tegeltiju na stolu dočekuje 70 miliona KM za novi prostor: Šta će biti sa zgradom kuma Radišića od 100 miliona?


Tegeltiju na stolu dočekuje 70 miliona KM za novi prostor: Šta će biti sa zgradom kuma Radišića od 100 miliona?

Zoran Tegeltija, još uvijek aktuelni ministar finansija BiH sredinom juna sjeda u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U iščekivanju njegovog dolaska u Upravi pripremaju teren da mu odmah po preuzimanju funkcije bude operativno 70 miliona KM za kupovinu prostora za sjedište uprave u Banjaluci.

Naime, UIO je spremio prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju projekta za nabavku i izgradnju objekata za regionalne centre i Centralno sjedište UIO BiH.

U njoj se iznos za kupovinu zgrade u Banjaluci u 2023. godini sa 37,9 miliona KM povećava na 69,4 miliona KM.

Odluka je trenutno u fazi konsultacija nakon kojih saglasnost na istu mora dati Savjet ministara BiH.

Međutim, nema sumnje da će ona dobiti njihovu saglasnost jer je koalicija na državnom nivou ranije usvojila budžet BiH kojim su predviđena dodatna sredstva za objekat u Banjaluci.

„Izmjene i dopune Odluke se donose slijedom odobrenih dodatnih sredstava Upravi za indirektno oporezivanje, na poziciji nabavka građevinskih objekata, a na osnovu Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BIH za 2023. godinu“, potvrdili su u UIO BiH.

Podsjećamo, Uprava je na čelu sa odlazećim direktorom Mirom Džakulom planirala da od kontroverznog banjalučkog biznismena Mileta Radišića kupi prostor u koji bi smjestila i centralu i regionalni centar.

Međutim, ponudu “Grand trejda” je na kraju odbila jer nije uspjela da prikupi traženih 100 miliona maraka.

Dio zaposlenih koji su trenutno smješteni u iznajmljenim prostorijama “Glasa Srpske” moraju napustiti objekat, koji se uskoro ruši, a prostorije gdje su smješteni zaposleni u regionalnom centru Banjaluka su u katastrofalnom stanju.

Svojevrsni pritisak pravi i Vlada Republike Srpske koja od UIO BiH traži da se iseli iz njenih prostorija u ulici Bana Lazarevića u Banjaluci, koje je godinama koristila besplatno.

Piše: D.Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter