Vlada Srpske po -gazdinom- nalogu poslala dopis koji treba olakšati UIO BiH da kupi Radišićevu zgradu


Vlada Srpske po -gazdinom- nalogu poslala dopis koji treba olakšati UIO BiH da kupi Radišićevu zgradu

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dobila je dopis iz Vlade Republike Srpske da se iseli iz njenih prostorija u ulici Bana Lazarevića u Banjaluci, da bi u njih mogla „smjestiti institucije vlasti u Srpskoj“, saznaje portal CAPITAL.

Riječ je o objektu Vlade u koji je smješteno sjedište Uprave i u kojem besplatno borave 19 godina.

“Uprava besplatno koristi još od 2004. godine, na čemu UIO izražava zahvalnost Vladi RS, koja ovaj prostor traži s obzirom da su te prostorije neophodne za smještaj institucija Republike Srpske. U protivnom Vlada Republike Srpske će tražiti da se sa UIO sklopi ugovor o najmu i ovog objekta”, kažu u UIO BiH za CAPITAL.

Dodaju da su o svemu obavijestili i Savjet ministara BiH, a da će odgovor na Vladin dopis dati kada zvanično dobiju budžet BiH za ovu godinu, koji je inače usvojen prije nekoliko dana.

Zašto je Vlada Srpske nakon skoro dvije decenije odlučila da otkaže domaćinstvo Upravi za indirektno oporezivanje BiH?

Na pitanja CAPITAL-a upućena prije nekoliko dana, iz Ministarstva finansija još nije stigao odgovor.

Međutim, naši dobro upućeni izvori iz vrha vlasti kažu da Vlada ne planira da izbaci zaposlene u UIO BiH na ulicu. Naprotiv, iako to zvuči nelogično, oni žele da im pomognu da „trajno riješe problem smještaja“.

“Cilj je napraviti pritisak i stvoriti sliku da UIO nema izbora već da mora hitno da krene u proceduru kupovine nove zgrade”, kaže izvor CAPITAL-a.

Prema njegovim riječima posao bi trebao da završi novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje. Konkurs za njegov izbor je u toku, a jedan od glavnih favorita je ministar finansija i trezora BiH i bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija.

Takođe, dodaje naš sagovornik, neopaženo je prošla informacija da je Upravi budžetom za 2023. godinu odobreno 39,5 miliona za nabavku i izgradnju novih objekata.

Od te sume, 31,5 miliona je namijenjeno za kupovinu objekta u Banjaluci. Kada se taj iznos zbroji sa već postojećih 37 miliona koje UIO ima na svom računu za te namjene, dođe se do sume od blizu 70 miliona KM za kupovinu nove zgrade u Banjaluci.

To je opet daleko od 100 miliona koliko je UIO tražila za kupovinu zgrade kontroverznog biznismena Mileta Radišića, međutim, kako naš izvor otkriva, postoji plan za namicanje kompletne sume.

“Jedna od ideja je da se ovih 70 miliona potroši za kupovinu zgrade za smještaj uprave UIO, a da se kasnije traži dodatna sredstva za smještaj Regionalnog centra Banjaluka”, priča naš izvor.

Podsjećamo, Uprava je na čelu sa odlazećim direktorom Mirom Džakulom planirala da od Radišića kupi prostor u koji bi smjestila i centralu i regionalni centar.

Međutim, ponudu “Grand trejda” je na kraju odbila jer nije uspjela da prikupi traženih 100 miliona maraka.

Tako je problem smještaja zaposlenih u UIO BiH i godinama neriješen.

Dio zaposlenih koji su trenutno smješteni u iznajmljenim prostorijama “Glasa Srpske” moraju napustiti objekat, koji se uskoro ruši.

Prostorije gdje su smješteni zaposleni u regionalnom centru Banjaluka su u katastrofalnom stanju, a ni zaposleni u sjedištu UIO nemaju dovoljno prostora.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter