Šta otkriva kriptovana komunikacija? Stvarna pozadina bijeljinskih orgija sa Tijanom Ajfon maja 2020? (Foto)


Šta otkriva kriptovana komunikacija? Stvarna pozadina bijeljinskih orgija sa Tijanom Ajfon maja 2020? (Foto)

Tužilaštvo BIH uklapa kockice: Od orgija Tijane Ajfon, preko otmica zbog droge do ubistva načelnika Bašića. Ekskluzivno: Naručilac i počinilac ubistva načelnika Bašića bili su pripadnici kriminalne grupe Zlatana Ćuka mnogo prije "upoznavanja" kakvo se navodi optužnicom. Kriptovana komunikacija i novi dokazi razotkrivaju stvarnu pozadinu biljeljinskih orgija sa Tijanom Ajfon iz maja 2020. godine.

Optužnicom Tužilaštva BiH navodi se da je upoznavanje Dalibora "Dugog" Railića i Aleksandra Miljatovića dogodilo decembra 2021. godine, kada je i postignut kriminalni dogovor oko ubistva načelnika Radenka Bašića za 50.000 eura. No, tome su prethodili dogovori Railića sa Igorom Repajićem, dok se period traženja potencijalnog ubice proteže čak pola godine prije usmrćivanja Bašića i događaja koji ovoga puta problematizujem. 

Istragom protiv prijedorskog inspektora Dejana Jurišića utvrđeno je kako njegova saznanja o pripremanju ubistva prijedorskog načelnika sežu u 2021. godinu, analogno informacijama SIPA dobijenim iz Mostara sredinom decembra te godine. U svojim tekstovima od početka bavljenja ovom temom izdvajam dva događaja iz prošle godine kao motiv brutalne egzekucije kolege i prijatelja Radenka Bašića.

Ključni događaj bilo je posljednje ili treće u nizu lišenje slobode Dalibora Railića po nalogu načelnika Bašića. Optužnicom se tvrdi kako je motiv vezan za Bašićevo istraživanje organizovanog kriminala oko droga, gdje vidim da Tužilaštvo BiH odreda potvrđuje navode mojih tekstova objavljenih neposredno poslije zločina. Iz najava Tužilaštva BiH o objedinjavanju predmeta prethodnog pokušaja ubistva i kasnijeg ubistva Mihajla "Šmita" Stupara sa ubistvom načelnika Bašića vidimo da sam i na tom planu vjedostojno uspostavljao kriminalne veze.

Kao drugi određujući događaj isticao sam otmicu Jasmina Selimagića, počinjenu u Prijedoru, usred dana i od strane većeg broja teško naoružanih kriminalaca, a zbog duga za drogu u vrijednosti oko 30.000 eura. Kao jednog od počinilaca otmice Selimagića identifikovao sam ubicu Alesandra Miljatovića, te da je zataškavanje tog teškog krivičnog djela pomoglo mu u dobijanju uslovnog otpusta iz zatvora - tokom kog je mučki ubio načelnika Bašića. 

Znači, za događanja od 30. avgustva 2021. godine identifikovani su Jasmin Selimagić, Esad Blagajčević, Aleksandar Miljatović, te policiji jednako dobro poznati kriminalci Srđan Mićić, Pavle Stević, Miladin Maksimović, Nedeljko Rosić i Marko Spasojević. Selimagić je bio žrtva napada ili otmice, a njegov prijatelj Blagajčević svjedočio je počinjenom krivičnom djelu. Ostali navedeni, sa više vozila i teško naoružani, uključujući i automstsko oružje, oteli su Selimagića i odvezli u pravcu sela Volar.

Naredni bitan podatak jeste da su pokojni načelnik Bašić i njegov nasljednik na funkciji Goran Karan otkrili počinioce i sa svojim inspektorima izvršili kriminalističke obrade nad uhapšenima. Nimalo jednostavan zadatak obzirom da je Selimagić negirao ono šta se doista dogodilo, a šta je očekivano obzirom da kriminalci takve stvari rješavaju mimo policije.

Nakon toga upućen je izvještaj OJT Prijedor, pa je moguće razjasniti šta su načelnik Bašić i njegovi inspektori tada odradili. Sad, hoće li iz Tužilaštva BiH svog prijedorskog "kolegu"  Mladena Mitrovića saslušati ranije ili nakon hapšenja u svojstvu osumnjičenog pitanje je taktike, ali pored tri skandalozna puštanja na slobodu Dalibora Railića ostaje činjenica da je identično pomogao i ubici Aleksandru Miljatoviću. 

Mitrović o počinjenom krivičnom djelu tokom boravka van zatvora, dok je još uvijek izdržavao kaznu za prethodno ubistvo, nije obavjestio zatvorsku upravu i time je Miljatoviću dirktno pomogao u dobijanju uslovnog otpusta. Znači, uslovnog otpusta koji je iskorišten za praćenje žrtve i pripremanje novog krivičnog djela, a potom i brutalnu likvidaciju načelnika Bašića. Lako je provjeriti stoji li Bašićev potpis na izvještaju protiv Miljatovića i drugih gore navedenih počinilaca otmice.

Ovim dolazimo do drugih optuženih za organizovani kriminal u vezi sa ubistvom načelnika Bašića, te određujućih navoda optužnice prezentovanih na gornjoj fotografiji. Konkretno da je Dalibor Railić od Mirjane Vujović iz Bileće kokain nabavljao još od februara 2020. godine. Podsjećam da je Mirjana Vujović uhapšena u akciji "Transporter", kao član grupe Bojana Cvijetića, nakon pronalaska i oduzimanja 303 kg opojne droge "skank", a o čemu sam objavio mnoštvo tekstova.

Kasnijim raspakivanjem kriptovane komunikacije prikupljeni su dokazi krijumčarenja velikih količina kokaina od strane Cvijetićeve grupe, a gdje je dio prodaje išao preko Dalibora Railića - kako to optužnica precizira. Naredni određujući navod optužnice jeste da je Željko Simić dogovoreni kokain svojim vozilom sa "štekom" prevezao u Prijedor i predao Dugom Railiću. Obzirom da je kod nas suđenje u odsustvu zabranjeno među formalno optuženima nema Simićevog kriminalnog šefa Zlatana Ćuka, a koji stoji iza opisanih inkriminacija.

Nedavnom akcijom "Golden" uhapšeni su Zlatanov otac Boško Ćuk i supruga Nataša Arsenijević, te za ovu objavu bitniji članovi kriminalne grupe Željko Simić, Radan Dotlić, Dalibor Simić, Savo Nešković i Siniša Perić. Bitniji jer je okosnica kriminalne organizacije Zlatana Ćuka pohapšena još maja 2020. godine u akciji "Kristal", tokom orgijanja sa starletama iz Srbije koje je okupila Tijana Ajfon.

Upravo zbog poznatosti Tijane Ajfon ova akcija medijski je odjeknula regionom, no tek kasnijim raspakivanjem Sky i ANOM aplikacija utvrđeno je kako grupa Zlatana Ćuka radi sa zaista velikim količinama narkotika i oružja, uključujući i milionska pranja novca od kriminala. Od 35 osoba uhapšenim akcijom "Kristal" izdvojio bih Pavla Stevića i Srđana Mićića, optuženog Željka Simića koji je kokain dovozio Railiću u Prijedor, te prednje pomenute Radana Dotlića, Sinišu Perića, Dalibora Simića, odnosno Milisava Tomića, Željka Vujića i Vladana Kakuću, Radoslava i Savu Simića...

Kako vidite Pavla Stevića i Srđana Mićića prijedorski policajci avgusta 2021. godine identifikovali su i procesuirali za pomenuti oružani napad na Jasmina Selimagića, počinjen zbog dugova oko droge, a gdje je kasniji ubica načelnika policije Aleksandar Miljatović bio saizvršilac. Nedvosmisleno govorimo o "vojnicima" kriminalne grupe Zlatana Ćuka od kog je Dalibor Railić nabavljao velike količine droge i to godinu i po prije ovog incidenta,

Dakle, poentiram na činjenici da su naručilac ubistva načelnika Bašića i direktni počinilac pripadali istoj narko bandi okupljenoj oko Zlatana Ćuka. To da su se Railić i Miljatović upoznali decembra 2021. godine znamo iz svjedočenja Igora Repajića - koje valja posmatrati sa ozbiljnim podozrenjem obzirom da je došlo nakon Railićevog hapšenja i sklonosti kriminalaca da priče prilagođavaju poznatim činjenicama. Eto načelnik Bašić sa svojim inspektorima zaživotno je pribavio dokaze koji ukazuju mogućnost drugačijeg razvoja situacije od ove Repajićeve priče.

Iz javno dustupnih podataka o akcijama "Kristal", "Transporter" i "Storidž" laici mogu prepoznati podvajanja imena pohapšenih kriminalaca, te o kakvim kriminalnim strukturama je riječ. Sa druge strane načelnik Bašić, Goran Karan i njihovi inspektori koristili su odlično obaviještene informante, a koji su mi takođe poznati, tako da su akcijom iz avgusta 2021. godine povodom napada na Selimagića još kako znali sa kakvim vidom organizovanog kriminala imaju posla. Baš kao što je i narko mafija odlično znala koliko su ovi policajci istrajni u razotkrivanju kriminala povezanog sa Daliborom Railićem - kao njihovim vrlo aktivnim dilerom droga.

To što je Zlatan Ćuk pobjegao iz zemlje nakon akcije "Kristal" nije poremetilo djelovanje njegove organizacije, no valja i njega staviti u kontekst mnogo šire mafije. Ćuk je bio tek jedan od regionalnih vođa grupa, poput takođe "pobjegulje" Ognjena Orašanina iz Sokoca, čija gupa je pala u akciji "Šakal", braće Njegoša i Dražena Šinikovića iz Trebinja, pa sve do Bojana Cvijetića i Lovrenovića (Milovoja i Dušana) koji su kontrolisali Gradišku, te mnogih drugih.

Ključne su dvije stvari. Prva, "vojnici" prednje pomenutih regionalnih narko bosova su masovno pohapšeni, pritvoreni i procesuirani, dok su stvarne razmjere kriminala poprilično rasvjetljene. Druga, mnogo važnija, capo di tutti capi Milan "Matko" Matković takođe je uhapšen i pritvoren, zajedno sa svojim najbližim saradnicima. Matkovića istražni organi svrstavaju u sami vrh balkanske narko mafije, koji je kokainom snabdjevao gore pomenute regionalne vođe krimilalnih grupa.

Što se tiče povezivanja Matkovića sa Prijedorom i kriminalnom grupom koja je ubila svjedoka Mihajla "Šmita" Stupara i načelnika Bašića to sam već učinio tekstom Bivši i aktuelni narko don u istom pritvoru! i objašnjenjm da su uhapšeni Dragan Supić i Dalibor Railić predvodili jednu te istu grupu. Ovim se vraćam na moje kontinuirane objave da ubistvo načelnika Bašića treba istraživati kroz mnogo šire dimenzije od ovih iz formalne optužnice. I šta prednjim navodima dodatno argumentujem.

Vidite, naša policija je znala i shodno tome istraživala kriminal gore navedenih kriminalnih grupa. Značaj akcije "Kristal" jeste u tome što je na kokainskom orgijanju pohvatano 35 osoba, od čega je gro bio uključen u međunarodna krijumčarenja velikih količina droga, posebice kokaina. Kasnije akcije poput "Transportera" ili "Storidža" donijele su konkretne dokaze ovakvih sumnji, međutim tek raspakivanjem kriptovanih komunikacija doznajemo stvarni obim i razgranatost veza ovog organizovanog kriminala. I to se vidi iz optužnice za ubistvo načelnika Bašića, ali i preko aktuelnih akcija "Golden" ili "Šakal". 

Istovremeno istražni organi preko Sky i ANOM aplikacija došli su do konkretnih dokaza počinjenih ubistava, pokušaja ubistava i pripremanja novih likvidacija, kao i oko krijumčarenja oružja ili pranja novca od kriminala. Beskrupuloznost pohapšenih kriminalnih struktura vidimo po pripremanju likvidacije glavnog tužioca za organizovani kriminal Dubravka Čampare i "jednog banjalučkog načelnika". Uvjeren u vjerodostojnost tih informacija pojedina važna dešavanja uopšte ne pominjem, a naprosto jer su ljudski životi vredniji od "eksponiranja" mog znanja.

Jedino mi je bitno istaći moju od starta izraženu sumnju da je Bašićevo ubistvo poslužilo za zastrašivanje profesionalaca koji odavno nose naš dio međunarodnih istraga i postižu izvanredne rezultate, odnosno da je u pitanju "poruka" zbog koje bih ovaj zločin čak podveo pod krivično djelo "terorizma". Tokom profesioalne karijere jednu ovakvu eskalaciju organizovanog kriminala opisno sam okvalifikovao terorizmom, a indikativno je da na djelu ponovo imamo iste ljude ili kriminalne strukture.

Ovde moram podsjetiti da još od likvidacije slovenačkog narko dilera Nebojše Čubrilovića počijenog u Banjaluci, dakle od 2015. godine kontinuirano tvrdim kako su ovdašnje kriminalne strukture načinile direktne veze sa krupnim kokainskim organizacijama Južne Amerike. Pri čemu je počinjeno više mafijaških likvidacija "sa potpisom države". Danas to potvrđuju istrage i optužnice Tužilaštva BiH, a posebice dokazi iz kriptovanih komunikacija.

Ubistvo Čubrilovića sa Prijedorom i grupacijom koja stoji iza ubistava Stupara i Bašića povezao sam u brojnim tekstovima i prije njihovih stradanja. No, godinama ranije isto sam učinio preko službene dokumentacije kojom MUP raspolaže, jednako kao i moja malenkost. Nisam tek tako napad na Jasmina Selimagića izdvojio kao iznimno bitan. Ili treba da objelodanim godinama sačinjavanu dokumentaciju oko veza slovenačke grupe kojoj je pripadao ubijeni Čubrilović sa Prijedorom i davno uspostavljenim krijumčarskim vezama? Šifra: Drago i Milanko Sredić! 

Dalje, iz vizure danas poznatih podataka pogledajte tekst iz septembra 2020. godine MILIVOJE LOVRENOVIĆ NEMILOSRDNI EGZEKUTOR LJUBANA EĆIMA, kada regionalnoj javnosti prvi otkrivam "biografiju" ovog okorjelog kriminalca i svojevremenog pripanika policije, pa sve do brojnih linkova na vezane tekstove. Daleko smo od tim tekstom zacrtanih ciljeva, ali moramo konstatovati ogroman iskorak spram prethodnog stanja. Stvari kakve mogu prepoznati rijetki i dovoljno informisani po pitanju geneze balkanskog organizovanog kriminala.

Dakle, pojedini međunarodni krijumčarski kanali uspostavljani su decenijama prije negoli su mnogi prednje pomenuti kriminalci uopšte odrasli, a kamoli pomišljali na izdizanje do sadašnjih pozicija i uloga. Jedino šta kao konstanta opstaje jesu teško kriminalizovani moćnici iz organa krivičnog gonjenja i sistema vlasti. Ovu malobrojnu skupinu odvažnih profesionalaca koja realizuje nabrojane istrage posebno cijenim upravo zbog nagomilanog iskustva i svijesti sa kakvim zločinaštvom se suočavaju.

Za kraj ovog teksta moram naglasiti kako još dugo nemam namjeru odustati od objelodanjivanja pune istine oko ubistva načelnika Radenka Bašića. Koliko god se pojedini trudili da ga "ostave zakopanog" tamo gdje trenutno jeste toliko uzvraćam novim i novim informacijama - poput ovog i mnoštva narednih tekstova. Vidite da sam tek otvorio mnogobrojne teme kakve sad valja detaljno razjašnjavati. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter