Ovako je počinjala saradnja mafije sa policijom Srpske - Hronologija prijedorske mafije (Foto/Dok.)


Ovako je počinjala saradnja mafije sa policijom Srpske - Hronologija prijedorske mafije (Foto/Dok.)

Tužilaštvo BiH najavljuje velike čistke policije i skora hapšenja zvučnih imena. Očekivano kad u pritvoru imaju bivšeg i aktuelnog dona policijske narko mafije, Dragana Supića i Dalibora Railića, a njihov "raspjevani vojnik" Marko Momić otkriva preko dvije decenije dugo zločinaštvo.

Odakle Daliboru "Dugom" Railiću naoko sulude ideje ubijanja svjedoka Mihajla "Šmita" Stupara, a onda i načelnika Radenka Bašića? Kao načina sprečavanja istraga protiv narko organizacije kojom je trenutno upravljao? Vrlo proste odgovore može dati saizvršilac i saučesnik oba ubistva Momić Marko, koji čeka izručenje iz Srbije.

Naime, Momić je "služio" pod Railićevim prethodnikom Draganom Supićem, pa čak i pod začetnikom tog narko klana Darkom Radinovićem zvanim "Rosin". Za neupućene Radinović je prvi uspostvio kanal krijumčarenja droga od Crne Gore do Slovenije - još u vrijeme začetaka "Škaljarsko-kavačkog" klana. Sa narko trona skinuo ga je zamjenik Supić - namještanjem njegovog hapšenja i zatvora, a čime je dobio nadimak "Don Šupčić".

Marko Momić može vrlo detaljno razjasniti Supićeve veze sa policijom, te jedan zaista skaradan način "disciplinovanja" vojnika. Dragan Supić praktikovao je članove svoje kriminalne organizacije primoravati da leže na podu njegovog džipa i slušaju razgovore sa njegovim vezama u policiji. Čisto da im demonstrira moć i spregu sa državom.

Znači, Supić i "njegov čovjek iz policije" parkirali bi džipove iz suprotnih pravaca i razgovarali kroz otvorene bočne prozore vozača, ono u stilu beogradske mafije. Tako su skriveni vojnici slušali policijskog moćnika kako bi "za brata roknuo" ili kako je njihov zajednički kriminal pod maksimalnom zaštitom. Koliko su se mijenjali na podu džipa tako je raslo i njihovo gađenje prema policiji, pa nas ne trebaju čuditi pomenuta ubistva svjedoka i načelnika pošto govorimo od preko dvije decenije dugoj indokrinaciji opisanog tipa.

Dalibor Railić, Vanja Vuković, Marko Momić i nekoliko desetina drugih prijedorskih kriminalaca prethodno je djelovalo u jednoj te istoj organizaciji pod ranijom kontrolom Dragana Supića. I odreda mogu posvjedočiti povezivanje Supića sa mnogo moćnijom kriminalnom organizacijom porodice Milaković, a time i sa njihovim vezama u samom vrhu prijedorske policije, državne bezbjednosti, lokalne zajednice i u daljem sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Šta su Prijedorčani u to vrijeme bili prisiljeni trpiti dovoljno govori činjenica da smo u 2003. godinu usli sa 22 eksplozije nad privatnim i poslovnim objektima ili vozilima aktivirane za svega dva mjeseca. Pa Čikago na vrhuncu moći italijanske mafije ne pamti takve obračune, a kamoli kasaba na Sani. Ponavljam: 22 eksplozije u dva mjeseca samo u Prijedoru, bez još desetak povezanih u Sanskom Mostu, Ključu i Kozarskoj Dubici, pa do onih sa smrtnim posljedicama.

Suzbio sam tadašnju eskalaciju eksplozija, a onda godinama to rasvjetljavao, da bi nakon procesuiranja počinilaca kod tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS u čak dva navrata pokušali mene raznijeti eksplozivnim napravama. Nakon propalog plana likvidacije automatskim puškama, a šta sam kao temu i sa objavljivanjem dokumenata potegao tekstom Koliko sam dužan za prebijanje Vanje Vukovića?!. Tekst sam objavio dva dana prije hapšenja kriminalne grupe predvođene Milanom "Matkom" Matkovićem i Draganom Supićem. 

Priliku za bogaćenje preko ranije uspostavljenih veza policije i ove organizacije uočavaju policijski načelnici Goran Mikanović i Mile "Mima" Dobrijević, što je Supićevim "vojnicima" takođe odlično poznato. Uključujući i kako je načelnik Goran Mikanovović kasnije na tron izdigao Dalibora Railića, a posljedice čega su ubistva Stupara i Bašića. 

Obrazac ovih brutalnih egzekucija još kako mi je poznat obzirom da je ista policijsko-kriminalna ekipa mene pokušala likvidirati u tri navrata koje sam potpuno istražio i u jednom slučaju koji traži dodatne provjere, a šta ću u narednom nastavku ovog feljtona objasniti preko "ubitačno opasne" službene dokumentacije. Slično objavi Tajna biografija narko dilera Dragana Supića.

Pazite, moj načelnik Goran Mikanović i istražitelj Specijalnog tužilaštva RS Mima Dobrijević moje prijave oko eksplozija kopiraju i daju Supiću kako bi ga stimulisali na moju likvidaciju. Sa druge strane izjave svjedoka kriju, a snimke razgovora o mojoj likvidaciji brišu. Imamo krivični spis protiv Vanje Vukovića za eksploziju na privatnom autu Gorana Mikanovića, pa nam je lako provjeriti ove navode. Meni Supić jedino treba radi razotkrivanja Mikanovića i Dobrijevića, pa sve do pomagača/prikrivača poput Darka Ćuluma i drugih "kolega". Znači, zanima me tek kao "sredstvo" dokazivanja.

Ljudima neupućenim u svijet teškog kriminala navodi o tolikim pokušajima moje likvidacije zvuče nerealno, no pogledajmo neke činjenice. Dragana Supića sam operativno provjeravao oktobra 2003. godine povodom nikad rasvjetljenog ubistva Gorana "Kote" Kotura obzirom da je sa grupom kriminalaca i dva vozila neposredno prije zločina bio pred kućom ubijenog u Gradiškoj. Detaljnije o ovoj mafijaškoj likvidaciji slijedi u okviru raskrinkavanja kriminalizacije bivšeg predsjednika Dragana Čavića - koje sam najavio, a zasad pretpostavite dokle su sezale veze ove narko mafije. Ima tu još povezanih ubistava, pokušaja ubistava, zelenašenja, droga, oružanih pljački... 

Tri mjeseca kasnije, decembra 2003. godine, prilikom prodaje kilograma kokaina, bihaćka policija hapsi Supićevu grupu i zbog toga su odrobijali između 4 i 6 godina zatvora. Razlog zbog kojih su od strane MUP-a Unsko-Sanskog kantona sumnjičeni za pokušaj ubistva predsjednika Kantonalnog suda i to AKTIVIRANJEM EKSPLOZIVNE NAPRAVE. Na donjoj fotografiji vidite kako 2007. godine zadužujem ovu depešu, a par mjeseci kasnije kreću prvi pokušaji moje likvidacije. Istine radi zbog pokretanja istrage protiv prijedorskih zelenaša, a koja je ključno zahvatala mog načelnika Gorana Mikanovića i još neke pripadnike prijedorske policije, kako sam to mnogo puta pisao.

Tokom robijanja Supić se povezuje sa čuvarima i preuzima snabdjevanje drogom zeničkog zatvora. Istovremeno stvara kontakte koji ga uvode u sam vrh sarajevske mafije, sve do imena poput Ramiza "Ćele" Delalića i Zijada "Zike" Turkovića, a šta će detaljnije biti objašnjeno preko dokumentacije o najvećim oružanim pljačkama tog vremena. Tako i dolazi do eksplozivnih naprava "na daljinac" koje njegovi vojnici donose pred moju kuću, gdje ćemo detalje razjasniti preko dokumentacije o procesuiranju prednje pomenutih eksplozija u Prijedoru. Mnogo gadna dešavanja.

Dalja kriminalna karijera Supića vodi ka Srbiji, gdje 2009. godine "pada" sa grupom Faruka Kadrića iz Novog Pazara i ponovo robija. Iz prethodnih robija nije izvukao nikakvu pouku, pa jula ove godine u Trebinju "otresa" sa trostrukim ubicom i krupnim narko dilerom Milanom "Matkom" Matkovićem. Iz prebivališta uhapšenih članova grupe vidimo balkansko "kokainsko bratstvo i jedinstvo" o kom godinama pišem.

Tako dolazimo do ovodno ukazane situacije da se zadnja dva bosa prijedorske policijske narko organizacije nalaze u istom pritvoru i pod jedinstvenom istragom protiv mnogo šire balkanske mafije, a gdje su polako počela i hapšenja njihovih "pobratima" iz policije - poput načelnika Nedeljka Lubure i inspektora Dejana Jurišića. Po mom bogatom iskustvu policija "najbrže propjeva", pa me ne čude najave državnog tužioca Milanka Kajganića o velikim čistkama u policiji i hapšenjima krupnih zvjerki. Do kraja ove godine!

Iskreno, nadam se što skorijim akcijama Tužilaštva BiH i policija državnog i entitetskih nivoa obzirom da nije jednostavno živjeti u Prijedoru i pisati o ovakvim stvarima. Često ostajem "nedorečen" ili dešavanja otkrivam parcijalno, no pokušajte zamisliti kako djeluje godinama svakodnevno gledati čelnike prijedorske policije i tužilaštva u ugostiteljskom objektu koji drži Dalibor Railić. Na taj način pere novac zarađen od droge, prostitucije, zelenašenja, pljački i šta znam kakvog kriminala, cijeli grad to gleda, ali nikakve vajde kad oni zaduženi za hapšenja takvih polovinu radnog vremena provode u spornom lokalu.

Pranje novca od droge tek je posebna priča, a načeo sam je prije godinu i po objavom o "opranih" 25 miliona eura. Ponavljam: 25 MILIONA EURA, iliti 50 miliona maraka. Obzirom da aktuelna istraga zahvata i taj vid organizovanog kriminala možemo se vratiti na ovu priču i to sa mnoštvom konkretnih imena i detalja. Ukoliko javnost misli da je načelnik Bašić ubijen zbog nekakvih lokalnih animoziteta koliko se vara biće jasno iz narednih tekstova, uz opasku da nesrećnik nije bio svjestan u kakvo zmijsko gnjezdo gura ruku. I na šta sam ga nebrojeno puta zaludno upozoravao. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter