Sve o tome da li zaista SNSD može opstati na političkoj sceni BiH bez Milorada Dodika?


Sve o tome da li zaista SNSD može opstati na političkoj sceni BiH bez Milorada Dodika?

"SNSD nema ni politiku ni ideologiju, oni samo tumaraju, srljaju za svojim vođom koji danas priča jedno, sutra drugo, jedan dan se otcjepljuji i blokiraju, organizuju referendum i secesiju, drugi dan su za Evropsku Uniju, integracije, investicije"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je u velikom intervjuu koji je dao za beogradski NIN o sankcijama, svom odnosu sa Vučićem ali i o tome može li SNSD bez njega, ukoliko mu Sud BiH zabrani političko djelovanje u kontekstu aktuelnog sudskog procesa pred Sudom BiH.

Odgovarajući na upravo to pitanje Dodik je odgovorio da SNSD bez njega - može.

"Što bi pjesnici rekli, groblja su puna nezamjenljivih ljudi. Oni cijene da je moja uloga u SNSD odlučujuća i nema sumnje da bi takva odluka izazvala ozbiljan potres. Zato to i rade. Ipak, bio bi apsurd da mi zabrane političko djelovanje bez pravosnažne presude, da me prije toga ne osude na tri godine zatvora. Ali, javno se priča o tome da bi već na prvom ročištu mogli nešto da mi zabrane, jer i američki ambasador Majkl Marfi smatra da će moja uloga biti presudna i na sljedećim izborima. Zato hoće da me sklone sa političke scene. Sve se kroji za takav scenario, jer je sljedeća instanca Ustavni sud BiH, u kome takođe nemam šta da tražim, jer većinu čine Nijemac iz Njemačke, Njemica iz Švajcarske, Albanac iz Albanije i dva muslimana" rekao je Milorad Dodik za NIN.

Podsjetimo, Milorad Dodik je na funkciju Predsjednika SNSD-a ponovo izabran i to jednoglasno 30.septembra ove godine. Na Saboru ove političke partije nije imao protivkandidata, podržalo ga je svih 937 delegata koji su učestvovali u radu i koji su birali predsjednika stranke. Milorad Dodik suvereno vlada kako ovom partijom tako i Republikom Srpskom, a u istom intervjuu za beogradski NIN kazao je da će pobijediti na sljedećim izborima jer je "BiH nedovršena država, pa ne može da ode dok se taj posao ne završi".

Dodik je 2017. godine stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država zbog "podrivanja države, njegovog osporavanja Ustavnog suda BiH i kršenja vladavine prava". Dodik se nalazi i na crnoj listi Velike Britanije, zajedno sa Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH. Ništa to nije ga spriječilo da se kandiduje za Predsjednika Republike Srpske 2022.godine i da pobijedi. Njegovu pobjedu i dan danas osporavaju pojedini opozicioni lideri poput njegovog protivkandidata Jelene Trivić, koja ga naziva "lažnim predsjednikom".

Za razliku od njega, koji se "progurao kroz iglene uši" izbornih rezultata, njegov SNSD ubjedljivo je osvojio najviše glasova za nivo Narodne skupštine RS. SNSD na nivou Bosne i Hercegovine čini vlast zajedno sa partijama Trojke i HDZ-om Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik kontroliše i Dom naroda Bosne i Hercegovine pa se tako sa pravom može reći da suvereno upravlja svim političkim procesima u zemlji, ali i blokadama, kočnicama i slično...

Trenutno se protiv njega vodi sudski proces pred Sudom BiH. Zbog ovog sudskog procesa, u Republici Srpskoj organizuju se protestni skupovi u znak podrške Miloradu Dodiku. Usprkos zategnutoj političkoj situaciji, blokadama na nivou BiH, od Milorada Dodika i njegovog SNSD-a ne odustaju njihovi koalicioni partneri u FBiH odnosno partneri na nivou Bosne i Hercegovine.

Draško Aćimović, bivši diplomata i odličan poznavalac prilika u zemlji rekao je, gostujući ranije u podcastu BUKE da "gospodin Dodik neće sigurno ili ne može zaustaviti procese koje je pokrenuo".

"Vidimo da on ide polako, postepeno, tako kako je vjerovatno zacrtano i on ostvaruje sve svoje ciljeve, nikad nije bio jači. Ima dvotrećinsku većinu u Republici Srpskoj, kontroliše Dom naroda na nivou BiH, postavio je svog Bošnjaka za ministra u Savjet ministara, postavio je svoje ljude u Vladu Federacije, kontroliše i vladu Federacije" rekao je Aćimović.

On je dodao da Milorad Dodik sa svojim ljudima kontroliše apsolutno političku situaciju u BiH.

"Zašto bi on sada pravio kompromise? Zašto ne bi išao prema cilju koji je zacrtan?On trenutno kontroliše kompletnu situciju, vidite da radi šta želi u BiH. Partneri rade sve što on želi. Sve su ovo mali manevri, neki taktički detalji da pritisne, pa onda popusti radi nekog imenovanja. To nije glavni cilj, glavni cilj je nešto drugo i puno je veće i on ide prema tom cilju, ide jako, snažno. Mnogi to podcjenjuju i misle da je on u toj priči kao što je bio prije 10 godine. Nije, promijenila se kompletna geopolitika. Ne odlučuje više ni on sam. Sve mu je uži prostor za samostalno odlučivanje. I on će sigurno ići u tom pravcu do kraja, zašto bi popustio?" naglasio je Aćimović u BUKA podcastu.

Iako je Milorad Dodik izjavio u pomenutom intervjuu da bi bez njega SNSD opstao, istovremeno je dodao i to da bi takva odluka (zabrana političkog djelovanja) izazvala ozbiljan potres, vjerovatno iz zbog činjenice da bi bilo teško zaustaviti upravo sve te procese koje je sam pokrenuo a koji bi se pretvorili u nezaustavljivu političku lavinu. Kakav je zapravo odnos Milorada Dodika i SNSD-a i može li ova partija opstati bez njega?

Na drugu stranu činjenica je da je SNSD izrastao infrastrukturno u najveću političku partiju u Republici Srpskoj, da imaju veliki broj članova, ali i mlađih kadrova koji bi mogli "preuzeti" ovu političku partiju, ali jesu li spremni baš na sve? Koliko je građeni "kult ličnosti" u samoj strukturi ove političke partije njima postao ujedno i ogroman teret? A opet, Dodik je mnogo puta pokazao da on vodi sve procese, gasi unutarstranačke požare, kada ih neko podmetne pa se postavlja pitanje da li neko drugi ima snage i političkog uticaja da to radi istim političkim žarom odnosno političkim interesom?  

Nebojša Vukanović, poslanik Kluba za pravdu i red kaže za BUKU da SNSD ne može bez Dodika pregurati ni mjesec dana, jer je to, kako kaže, "skupina beskrupuloznih i pohlepnih" koji su se okupili oko podjele plijena, a ne oko neke ideologije.

"SNSD nema ni politiku ni ideologiju, oni samo tumaraju, srljaju za svojim vođom koji danas priča jedno, sutra drugo, jedan dan se otcjepljuji i blokiraju, organizuju referendum i secesiju, drugi dan su za Evropsku Uniju, integracije, investicije, treći za Rusiju i Kinu. Jedina ideologija koja ih okuplja je kopiranje Vođe, daj da postanem direktor, načelnik ili ministar, namještam tendere, zapošljavam za kovertu, muljam, kradem, otimam, ne podnosim nikom račune, mrzim onog iznad i pored mene ako ima više i koji ima veće javne resurse i mogućnosti za pljačku, beskrupulozan sam i spreman na sve, gazim preko mrtvih da dođem do cilja a to je direktorska ili ministarska fotelja" ističe Vukanović za BUKU.

On kaže da čim izgube vlast i moć i kad ne bude na vrhu ove partije, SNSD će se raspasti, kao Demokratska stranka ili G17 u Srbiji, jer oni mogu da funkcionišu samo dok su vlasti i dok mogu da crpe i usisavaju javne resurse u crne partijske fondove i privatne račune.

Čim toga nestane počeće bježanija, sukobi zaraćenih frakcija, koje sad plijen, strah od Dodika i odgovornosti drži na okupu. Čim izgube vlast, SNSD će nestati sa političke scene, a ako bar minimalno zaživi pravna država, za što će se zalagati Lista za pravdu i red, stotine funkcionera i čelnih ljudi SNSD, ministri, načelnici, direktori koji su u kriminalu, umiješani u korupciju i afere, završiće u zatvoru, jer to nije osveta već pravda i jedini lijek za razoreno društvo, da se uspostavi pravna država, ojačaju institucije umjesto korumpiranih pojedinaca, koji sada imaju moć" naglasio je Vukanović.

Politički analitičar Velizar Antić smatra da je SNSD ozbiljna i velika organizacija i sasvim sigurno da bi mogla da funkcioniše i bez Milorada Dodika. Međutim, njena snaga bi bila mnogo manja i ta partija bez Dodika ne bi bila ovo što danas jeste.

"Takođe, ne treba zaboraviti ni činjenicu da u ovoj partiji postoji više struja i veliko je pitanje kako bi one reagovale. Danas je Dodik ta figura koja uspeva da pomiri sve suprotstavljene struje i interese u ovoj partiji. Veliko je pitanje kako bi se oni ponašali da njega nema na čelu partije. Evo, recimo, na primer čisto pitanje ko bi bio novi predsednik stranke i da li bi imao moć da drži sve delove na okupu. Ja čisto sumnjam. Dakle, SNSD je velika organizacija, ali bez Dodika bi sasvim sigurno bili mnogo slabiji nego što su to danas" zaključuje sagovornik BUKE.

Piše: Elvir Padalović
Foto naslovna: Buka
Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter