Sve o napadu na novinara BN TV A.Gluvića: Ko je napadač Marko Malinić pripadnik obezbeđenja? (Foto)

Sve o napadu na novinara BN TV A.Gluvića: Ko je napadač Marko Malinić pripadnik obezbeđenja? (Foto)

Istražiti napad na novinara BN-a i usvojiti izmjene Krivičnog zakona! Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i preduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

Novinar BN TV Aleksandar Gluvić je fizički napadnut u četvrtak uveče u banjalučkom naselju Petrićevac, dok je snimao nepropisno parkirano vozilo koje nosi obilježja stranke SNSD.

Vlasnik i vozač kamiona prvo je prijetio novinaru BN-a i upozoravao ga da ne fotografiše, a nakon što se novinar oglušio na njegove prijetnje, pozvao je u pomoć sina koji je fizički nasrnuo na Gluvića, uhvativši ga za vrat.

Cijeli incident zabilježila je i nadzorna kamera na obližnjem kafiću.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim onemogućavanje novinara/ki u obavljanju profesionalnih zadataka, a posebno prijetnje, zastrašivanja i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti.

Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

Bilo kakav vid zastrašivanja ili ugrožavanja bezbjednosti onih koji izvještavaju javnost o događajima i pojavama u društvu, pogotovo nasilničko ponašanje prema novinarima, za svaku su osudu.

Posebno zabrinjava činjenica da su novinara napali aktivisti i članovi jedne političke stranke, što u ovo predizborno vrijeme predstavlja i svojevrsnu poruku javnosti da je dozvoljeno „obračunavati“ se sa novinarima i medijima.

Upravni odbor BH novinara poziva Savjet ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute izmjene Krivičnog zakona BiH kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a na temelju inicijative koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u junu ove godine.

Pozivamo i Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament Federacije BiH da takođe usvoje izmjene Krivičnog zakona kojima će se omogućiti efikasnija zaštita novinara i medijskih sloboda.

Izvor: bh.novinari/rtvbn.com

Iz banjalučke policije i OJT bez odgovora na pitanja u vezi sa napadom na novinara

Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na pitanja u vezi sa napadom na novinara BN televizije. Nema odgovora ni iz OJT Banjaluka. Banjalučka policija već standardno ne odgovara na konkretna novinarska pitanja.

Novinar BN televizije napadnut je sinoć dok je snimao nepropisno parkirano vozilo koje SNSD koristi u kampanji.  Umjesto da je banjalučka policija sama obavijestila javnost o tom napadu i o tome šta je učinjeno povodom tog napada iz policije nema nikakvih informacija. Na pitanja koja smo im jutros poslali nije stigao nikakav odgovor. Policijska uprava Banjaluka je, samo, u jutrošnjem sveobuhvatnom saopštenju o dešavanjima proteklog dana navela da je licu M.M. izdat prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja “Tuča i fizički napad”.

Aleksandra Gluvića su, jer je snimao nepropisno parkiran kamionet SNSD-a, sinoć napali Nenad Malinić i njegov sin. Malinić je od ranije poznat kao vozač SNSD-ovih vozila u kampanji a banjalučanima je poznat i kao akcionar propalog Čajaveca. Uz njegovo ime vežu se brojne afere i nepravilnosti. Između ostalog, dovođen je u vezu i sa falsifikovanjem isprava za registraciju vozila kada je priveden sa još sedam lica.

Zbog napada na novinara BN televizije reagovalo je Udruženje novinara BiH. Oni su osudili napad na novinara i pozvali nadležne institucije na etitetskim i na državnom nivou da ubrzaju izmjene krivičnog zakona kojima bi napad na novinare bio tretiran ko napad na službena lica.

U Republici Srpskoj je u posljednjih nekoliko godina evidentan porast verbalnih i fizičkih napada na novinare. Na meti su uglavnom novinari koji izvještavaju o temama i aferama u kojima je Republika Srpska oštećena za milione. Novinari su nebrojeno puta bili meta verbalnih napada političara iz vlasti, prije svega Milorada Dodika ali i glasila bliskih vlastima u Republici Srpskoj, poput ATV-a, RTRS-a, Faktora…

Inače, banjalučka policija nije odgovorila ni na jučerašnja pitanja u vezi sa održavanjem javnog skupa u organizaciji gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci. NIje poznato da li je ta stranka podnijela zahtjev i da li joj je odobren javni skup. U nekim drugim slučajevima banjalučka policija je bila rigorozna u svom tumačenju pojma javni skup jer su sa trga Krajine redovno tjerani aktivisti Pravde za Davida uz obrazloženje da nemaju odobrenje da stoje na javnoj površini.

Izvor: gerila.info

Marko Malinić, pripadnik obezbjeđenja Željke Cvijanović, fizički napao novinara BN TV Gluvića

1. Marko Malinić, pripadnik obezbjeđenja Željke Cvijanović, napao je sinoć (15.09.) fizički novinara BNTV Aleksandra Gluvića.

2. Gluvić je napadnut dok je slikao nepropisano parkiran kamion oblijepljen kriminalnim simbolima Sekte.

3. Cvijanovićkin pratilac ga je zbog toga uhvatio za vrat, a na Gluvićevu najavu da će pozvati policiju rekao je “Ja se nikog ne bojim i nemam šta izgubiti!! 

Izuzetno je glup dečko taj Marko Malinić, jer će zbog ovog fizičkog napada i prijetnji nakon izbora izgubiti slobodu.

4. Očito je da ni Cvijanovićkini pratioci nisu ništa manja bagra od onih Dodikovih, iako neke od njih kandidatkinja Sekte teško zloupotrebljava; Neke za višekratnu ličnu upotrebu, a Malinića za fizičke napade. 

5. Marko Malinić bio je u društvo svog oca, teškog kriminalca, Nebojše Malinića, falsifikatora i kradljivca, koji je zadužen, već godinama, da vozi automomobile sa simbolima Sekte.

Ranije je vozio crvenu “Askonu”, a sada kamion. Upravo zbog toga, a ne što je sposoban, zaposlio je sina Marka u Cvijanovićkin kabinet. Marko Malinić obavlja strančke zadatke na račun građana, što je dokaz da je Cvijanovićka ista kao i Dodik.

Foto: Marko i Nebojša Malinić

6. Marko nije jedan od Pastuva, iako se trudio.

7. Zaista je interesantno to što je Marko Malinić verbalno napao Gluvića, dok je snimao njegovog oca Nešu “Askonu” u Doboju, prilikom kampanje za lokalne izbore.

8. Kada pogledate i čujete kako nastupa, jasno vam je da on uopšte nema IQ.

9. Nešo Askona ili, pak, Nešo Malina najbolji je prijatelj Dragana Kremenovića Pugera, takođe jednog od primitivnih kriminalaca Milorada Dodika, koji su vrlo značajni u Sekti.

10. Kada poslušate Pugerovu izjavu datu prije dvije godine, sve će vam biti jasno. Još jedan Dodikov klovn bez IQ-a.

Foto: Puger i Cvijanovićka u toplom zagrljaju

Puger je odličan prijatelj Cvijanovićke o čemu svjedoče topli, nježni zagrljaji.

11. Puger, presuđeni kradljivac automobila, prevarant, reketaš i hohštapler,  je, prije dvije godine, organizovao ručak (kraj avgusta 2020) kojem su prisustvovali Igor Radojičić, presuđeni narkodiler Darko Vuković (prvi, na snimku, s lijeva; odležao tri godine robije)i još nekolicina “prijatelja”.

12. Primitivac Dodik nijednom nije objasnio kako mu se, tako “poštenom”, moglo desiti da se, prijateljski druži, uz ručak, sa presuđenim Narkodilerom Darkom Vukovićem i presuđenim kradljivcem automobila, prevarantom i hohštaplerom Draganom Kremenovićem Pugerom. 

13. Puger I Nešo Ascona/Malina/Kamion su najbolji prijatelji.

Zajedno su krali i bakar iz “Elektrokrajine” gdje je Puger zaposlen, a o čemu svjedoči snimak kako bakar izvlače iz kablova.

14. Nakon što je Sekta teško poražena u Banjaluci, Dodik je kaznio Pugera i Nešu Malinu, tako što ih je natjerao da skupljaju smeće. Takvi su odnosi u Sekti, jer Dodik sve njene članove i doživljava kao smeće.

Foto: Puger i Nešo Askona/Malina/Kamion Sekte

15. Naravno, napad na Gluvića dobiće tek svoj epilog nakon izbora i teškog poraza Sekte na svim nivoiima, nakon čega će se najmodernijim kamionima skupljati ljudsko smeće koje je imalo za cilj da uništi sopstveni narod, nemilosrdno ga pljačkajući. (nastaviće se)

Piše: Slobodan Vasković
Foto naslovna: rtvbn.com
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter