Strašna tragedija: Na ultramaratonu život izgubila 21 osoba (Foto)


Strašna tragedija: Na ultramaratonu život izgubila 21 osoba (Foto)

U trci su učestvovale 172 osobe. Do jutros je potvrđeno da je 151 učesnik na bezbjednom, dok je posljednji nestali trkač pronađen mrtav rano jutros.

Dvadeset i jedna osoba je izgubila život u ekstremno hladnim uslovima tokom ultramaratona u provinciji Gansu, u sjeverozapadnoj Kini, javili su danas državni mediji.

Trka na 100 kilometara počela je u luksuznoj turističkoj lokaciji na obali Žute rijeke. Ruta je dalje išla korz duboke kanjone, preko brda i suve visoravni na visini iznad 1.000 metara.

Trka je počela juče ujutro, a trkači su bili obučeni u obične macije kratkih rukava.

Oko podneva planinsku dionicu puta pogodio je grad, ledena kiša i jak vjetar što je dovelo do naglog pada temperature, rekli su zvaničnici u gradu Baijin novinarima.

Pokrenuta je velika operacija spasavanja sa više od 1.200 ljudi uz pomoć termalnih kamera, dronova i radara, javila je Sinhua.

U trci su, piše Oslobođenje, učestvovale 172 osobe. Do jutros je potvrđeno da je 151 učesnik na bezbjednom, dok je posljednji nestali trkač pronađen mrtav rano jutros.

Spasilački napori otežani su kada je aktivirano klizište, rekli su zvaničnici u Baijinu, oko 1.000 kilometara zapadno od Pekinga.

U oblasti Đingtai sinoć je izmjerena temperatura od šest stepeni Celzijusa.

Na društvenim mrežama u Kini danas su se pojavile kritike na račun Vlade i organizatora trke kojima se zamjera loša organizacija i nedovoljna priprema za različite vremenske ulove i vanredne situacije tokom trke.

Zvaničnici u gradu Baijin jutros su se poklonili i izvinili pred novinarima rekavši da su oni odgovorni za smrt trkača.

List "People Daily" piše da je Vlada provincije Gansu formirala tim koji će da istraži okolnosti i uzrok smrti trkača.

Foto naslovna: STR/AFP
Izvor: Sinhua/People Daily

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter