Stiv Benon i RTRS - Novinarstvo kao ljevičarska zavjera


Stiv Benon i RTRS - Novinarstvo kao ljevičarska zavjera

Dok ostatak svijeta Stevea Bannona vidi kao rasistu, seksistu i antisemitu, Željka Cvijanović ga smatra adekvatnim partnerom, a RTRS vrijednim intervjuiranja

RTRS: Intervju – 2. august 2018.

SOROS I NJEGOVE DONACIJE: Fenomen Stevea Bannona, stratega koji je u Bijeloj kući savjetovao Donalda Trumpa tokom prvih sedam mjeseci njegovog mandata, do iznemoglosti je analiziran u stranim medijima, a pogotovu od američkih analitičara. S tim na umu, teško je išta konstruktivno dodati diskusiji o njemu a ne osloniti se na već ustanovljene politike i etičke principe kojima se vodi ovaj pobornik nacionalizma i populizma. Njegovi stavovi o medijima i novinarstvu kao “opozicionoj stranci”, kako ih je nazvao, i dan-danas imaju odjeka u Trumpovoj vizuri svih onih medija koji se usude dovoditi u pitanje odluke i postupke predsjednika SAD-a. Trump tako etiketom lažnih vijesti okiti sve one televizije, novine i portale koje smatra da rade protiv njega, dok režimske medije hvali kao nepristrane i primjere istinskog i iskrenog novinarstva.

U ekskluzivnom intervjuu za RTRS, Steve Bannon je potvrdio i ponovio svoje stajalište o medijima kao neprijateljima volje naroda, te je kao primjer naveo njihovo definiranje nacionalizma i populizma kao “opasno”. Bannon se nasmijao tokom intervjua i potvrdio ovaj komentar sa: “Da, opasni smo globalistima”, što pokazuje da se njegovi stavovi isključivo oslanjaju na teorije zavjera o tome kako pojedini ljevičari u šaci drže sve medijske kuće i preko njih propagiraju svoja stajališta. Ključna riječ ovdje je George Soros, američki biznismen i milijarder koji se razlikuje od većine drugih američkih bogataša po tome što je politički lijevo orijentiran, tj. prema demokratima. Posljedica ove njegove političke orijentacije je ta da se njegove donacije za izborne kampanje tumače kao zavjera tzv. establišmenta ili deep statea. Soros je u 2016. godini uložio u političke kampanje prema zvaničnim procjenama nešto manje od 29 miliona dolara, što nije zanemariva cifra. Međutim, usporedi li se sa donacijama tajkuna braće Koch, koji podržavaju američke republikance, Sorosev utjecaj može se činiti beznačajnim. Naime, braća Koch su prema procjenama tokom predsjedničke predizborne kampanje 2016. godine potrošili oko 900 miliona dolara na donacije i politička lobiranja. Ipak, akterima kao što je Bannon u SAD-u i Miloradu Dodiku u RS-u usta su puna Sorosa kada se žele predstaviti kao žrtve novinarstva i medija uopće.

DEMONIZIRANJE NOVINARA: Ovakvu vrstu demoniziranja novinara i novinarstva od strane političkih lidera i njihovih populističkih savjetnika Bannon namjerava prenijeti i u Evropu, gdje sebe vidi kao bitnog faktora djelovanja. Vlastima RS-a, a po analogiji i RTRS-u kao njihovom režimskom megafonu, ovakva vrsta definiranja većine medija kao neprijatelja države i naroda odgovara kao obrambeno oružje u doba demokratizacije i pristupa informacijama. Dokaz su konstantni napadi na medije i pojedince u RS-u koji se ne pokore slijepo vladajućoj strukturi. Blogeri su nedavno u slučaju neriješene smrti Davida Dragičevića tako od strane RTRS-a okarakterizirani kao gorući problem koji doprinosi destabilizaciji entiteta, pa su čak i spominjani u programima ove televizije kao državni neprijatelji. Ovakav odnos RTRS-a prema profesiji novinarstva prevazilazi nekolegijalnost i zalazi u sferu mogućeg iniciranja nasilja prema novinarima i aktivistima.

Tragičan slučaj koji se desio u SAD-u krajem juna 2018. godine je napad na redakciju Capital Gazette u Marylandu. Tom prilikom ubijeno je pet uposlenika. Mnogi analitičari, pa i novinari ove publikacije su u vezu s istim doveli česte izjave Trumpa i njegovih simpatizera o novinarima kao “neprijateljima naroda”. Među najvokalnijim i najmorbidnijim izjavama našla se i ona Mila Yiannopolousa, desničarskog provokatora i političkog komentatora, koji je u jednom intervjuu prije napada izjavio: “Jedva čekam da osvetnički odredi počnu ubijati novinare pri susretu.” Yiannopolous je inače bio viši urednik desničarskog portala Breitbart News, čiji je suosnivač i donedavni predsjednik upravnog odbora bio upravo Steve Bannon.

DESNICA I RS: Trend da se razotkrivanje činjenica, tj. odgovorno novinarstvo i izvještavanje trebaju smatrati antidržavnim činom, jedna je od glavnih odlika trenutačne desnice u SAD-u, ali i u ostatku svijeta. Porast antinovinarskog sentimenta može se smatrati izravnim rezultatom narativa moćnika koji svoju samovolju u vlasti žele prikriti od očiju javnosti. Trump je uz pomoć Bannona u SAD-u stvorio takvu atmosferu da se čak i neutralno izvještavanje o njegovim političkim propustima smatra svojevrsnim državnim udarom. S toga je interesantno da se premijerka Vlade RS-a, Željka Cvijanović nedavno sastala sa Steveom Bannanom u Washingtonu kako bi razgovarali o odnosima ovoga entiteta i Amerike.

Iako Bannon više nema nikakvih ovlaštenja u administraciji SAD-a nakon što je razriješen dužnosti glavnog savjetnika američkog predsjednika još u augustu 2017. godine, Cvijanovićeva, pa i RTRS, u njemu ipak vidi vrijednog partnera za suradnju. Bannonova nastojanja da se aktivira u političkim procesima i jačanju populizma, nacionalizma i desnice u Evropi, za nju kao da predstavljaju priliku produbljivanja onih politika koje decenijama koče napredak Republike Srpske, na osnovu čega ona i Milorad Dodik ostaju na vlasti.

AL JAZEERA BALKANS: Kontekst – 30. juli 2018.

NA STRANI NOVINARA: Za razliku od RTRS-a, koji pružajući Steveu Bannonu platformu za desničarske ideje jača osuđivanje novinarstva kao djelovanja protiv volje naroda, Al Jazeera Balkans je u emisiji Kontekst stala na stranu novinara, govoreći o nedavnim protestima bivših boraca u Sarajevu, na kojima su fizički napadnuti fotoreporter portala Klix i Al Jazeere Balkans. Tim povodom razgovaralo se s gostima iz Srbije i Hrvatske, koji su prokomentirali neriješene slučajeve napada, pa i ubistava, na novinare u zemljama regije, kao i o odnosu policije i pravosuđa glede shvaćanja ozbiljnosti ovakvih napada kao napada na slobodu govora. Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš je neriješen napad bejzbol palicom prije deset godina prokomentirao kao rezultat korupcije institucija države, koje su u uskoj vezi s organiziranim kriminalom o kojem je istraživao i pisao. Gošća iz Beograda Dragana Pećo, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, procijenila je napade na novinare u Srbiji kao “svakodnevne pojave”. Mirsad Bukvić, snimatelj Al Jazeere Balkans koji je napadnut na protestima u Sarajevu, također je prokomentirao da je kao snimatelj svjestan da na takvim protestima ima ljudi koji su “huškački nastrojeni”. Ovaj uvid u svakodnevnicu novinara u zemljama u regiji govori o opasnosti koju bi još veće demoniziranje novinarstva od strane Bannona i njemu sličnih moglo imati na naše društvo. RTRS-u to, očigledno, ne predstavlja veliki problem.

PRESJEK:
RTRS je jednom od najvećih desničarskih huškača protiv novinarstva pružio platformu za iznošenje populističkih i nacionalističkih ideja, stavši time, još jedanput, protiv profesije kojom se navodno bave. Al Jazeera Balkans je stala uz novinare i pružila platformu žrtvama ovakvih napada na slobodu govora.


Izvor: analiziraj.ba