Slobodan Vasković: Priče iz Španije, Malaga i pijane noći Debeveca i njegovog -slučajnog- saputnika


Slobodan Vasković: Priče iz Španije, Malaga i pijane noći Debeveca i njegovog -slučajnog- saputnika

Ranko Debevec bio je u Malagi, u Španiji, krajem novembra 2023. godine. Otputovao je avionom, sa španskim pasošem, jer ima dvojno državljanstvo - Bosne i Hercegovine i Španije.

Zajedno sa njim otputovao je i brat jednog od bivših visokih funkcionera BiH, koji je u tom trenutku bio osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Teško je vjerovati da su otputovali zajedno sasvim slučajno. Iako nisu u avionu sjedili jedan do drugoga.

U Malagi su se baš dobro proveli, kako tvrde moji izvori. Zajedno su izlazili, pili do mjere teškog opijanja. Plus svi ostali specijaliteti.

Nema dileme da je saputnik Debeveca dogovarao sa njim da, ako se podigne optužnica protiv njegovog brata, bivšeg visokog funkcionera BiH, tadašnji predsjednik Suda BiH doprinese što blažoj kazni.

Da li je Debevec obećao ili nije blažu kaznu, trebalo bi da otkrije istraga, kao i da li je za obećanje i dogovor inkasirao bilo kakvu sumu, poklon ili, pak, nešto slično. 

Teško je vjerovati da nije bilo dogovora, nakon svega što smo saznali o Debevecu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH, koji je trenutno u pritvoru u Vojkovićima.

Još je teže povjerovati da njegov “drugar” iz pijanih noći u Malagi nije ponudio značajan novac, jer ga ima napretek budući da se bavi vrlo vrlo nečasnim poslovima. 

To je sada na istrazi, a važno je naglasiti da je Debevec uhapšen 18.12.2023. godine, dvadesetak dana nakon posjete Malagi i pijanih noći u tom gradu zajedno sa bratom osumnjičenog visokog funkcionera BiH.

Nešto nakon toga podignuta je i optužnica protiv bivšeg visokog funkcionera BiH zbog teške zloupotrebe položaja. 

Poznata su mi sva imena iz ove španske priče, ali o njima narednih dana. (nastaviće se)

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter