Sindikalci pitaju Dodika i Vladu RS: Kakvu poruku šaljete poslodavcima, kad se ne pridržavate sopstvenog sporazuma?


Sindikalci pitaju Dodika i Vladu RS: Kakvu poruku šaljete poslodavcima, kad se ne pridržavate sopstvenog sporazuma?

Sindikalci optužuju Vladu i Dodika da ne poštuju sporazum o povećanju plata za 55.000 radnika zaposlenih u javnoj upravi a koji je postignut prije godinu dana.

Na pres konferenciji organizovanoj ispred ulaza u Administrativni centar Vlade RS predstavnici pet sindikata pitali su Vladu RS zašto se ne pridržava sporazuma, a koji je prije godinu dana postignut zahvaljujući pregovorima sa Miloradom Dodikom, a koji je trebao da garantuje povećanje plata radnicima u javnoj upravi.

Foto: Gerila.info

Ne pregovaramo mi sada o povećanju plata radnicima u javnoj upravi, to smo dogovorili prošle godine i potpisali sporazum, poručili su predstavnici Sindikata uprave, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata radnika unutrašnjih poslova, ističu sindikalci.

“Ako ima novca za izgradnju raznoraznih hala, otplata koncesija, kofer tašni-mašni, firmi u RS itd. onda se mora pronaći sredstva i za 55.000 zaposlenih koji platu primaju iz budžeta ili javnih sredstava”, rekao je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Foto: Gerila.info

On ističe da je Vlada ostala dužna da osigura dodatnih 100 KM kako bi u potpunosti “ispoštavao dogovor je postignut još prošle godine, a ostalo je još da se dogovori za 1/12 regresa”.

“Prije godinu dana pružili smo ruku Miloradu Dodiku i prihvatili ponudu koju smo definisali kao sporazum. Od njih kao dogovornih ljudi očekujemo da se ovo pitanje riješi”, dodao je Marić.

Sindikalci kažu da su vjerovali Dodiku i sada pitaju koga da tuže.

“Od heroja, što smo bili u proteklih par godina, došli smo u situaciju da ne možemo liječiti svoje kolege zdravstvene radnike. Naš sindikat je tužio sve direktore zdravstvenih ustanova. u Srpskoj koji nisu uplaćivali doprinose, i njih je oko dvadesetak i od nadležnog tužilaštva smo dobili informaciju da je tužba neosnovana. E sad kad sam se nekidan čuo sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja, on mi je naveo član zakona u kojem piše da je krivično djelo ukoliko se ne uplate doprinosi. I sad je moje pitanje, koga mi da tužimo: te tužioce, Fond ili resorno ministarstvo”, pitao je Jovica Mišić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Foto: Gerila.info

Predsjednica Sindikata uprave Anica Jondić kazala je kako ističe drugi kvarta 2023. godine koji je bio rok za potpunu implementaciju sporazuma.

“Sve što se pokušava plasirati kao pregovori Vlade RS i sindikata o povećanju plata je klasična zamjena teza i po mišljenju sindikata mučenje vode. Kakvu poruku Vlada RS, kao najveći poslodavac u RS, šalje ovakvim ponašanjem i svim ostalim poslodavcima”, rekla je Jondić.

Foto: Gerila.info

Ona je dodala da sindikalci insistiraju da se ispoštuje ono što je dogovoreno prije godinu dana.

“Kakvu poruku šalje Vlada ovim potezom budući da je upravo Vlada najveći poslodavac u Republici Srpskoj. Ako Vlada RS, kao poslodavac, ne poštuje sporazum koji je potpisala sa svojih 5 granskih sindikata, kakvu onda poruku šalju svim ostalim poslodavcima u Republici Srpskoj? Ovo je jasna poruka posodavcima da ih, u suštini, ništa ne obavezuje, niti zakoni, niti sporazumi, niti ugovori”, zaključuje Jondić.

Foto naslovna: Gerila.info
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter