Savjeti za slučaj nuklearnog rata: Gdje je najbolje, a gdje najgore biti ako započne svjetski rat


Savjeti za slučaj nuklearnog rata: Gdje je najbolje, a gdje najgore biti ako započne svjetski rat

Iako se svi nadamo kako ćemo taj scenarij izbjeći, baš kao što smo ga izbjegli u hladnom ratu, dio stanovništva u strahu je zbog potencijalnog svjetskog rata.

Ruska invazija Ukrajine i spominjanje nuklearnog oružja kod dijela je puka, ali i stručnjaka, izazvala bojazan od trećeg svjetskog rata, piše 24 sata. Taj scenarij smo nekoliko puta izbjegli tijekom hladnog rata i nadamo se da će tako ostati zauvijek, ali to nije nešto u što možemo biti apsolutno sigurni.

Uostalom, previše je tu različitih polja interesa i ne baš stabilnih osoba koji imaju, ili će uskoro imati, oružje za masovno uništenje. Kod većine stručnjaka koji su se bavili poviješću sukoba, najizgledniji ‘kandidati’ za početak 3. svjetskog rata bila bi dva bloka. S jedne strane SAD, EU i NATO savez, a s druge strane Rusija, te potencijalno Sj. Koreja i Kina.

U principu, zbog razornog djelovanja nuklearnog oružja i radijacije koja dolazi kao posljedica, većinu navedenih država, iako su teritorijem ogromne, odmah u startu možemo otpisati.

Novi Zeland zauzima prvo mjesto po sigurnosti

Na većini ljestvica u slučaju 3. svjetskog rata, pa tako i onoj britanskog Expressa, prvo mjesto po sigurnosti zauzima Novi Zeland. Lokacija je idealna i udaljena od većine zbivanja, država je samodostatna, pa je upravo zato i popularna kod milijardera koji u zadnje vrijeme mahnito tamo kupuju nekretnine.

Ovisi o mediju i sugovorniku, u najsigurnije države svijeta u slučaju novog velikog sukoba svakako ulaze još Danska, Čile, Australija, Butan, Fidži, Island, Švicarska, Kanada i nekolicina otočkih država u Oceaniji. Danska je tu jer njoj ‘pripada’ Grenland, koji je uz Antarktiku među najmanje naseljenim dijelovima naše planete. Iako je hladnoća veliki problem, kao i potencijalno osvajanje obalnih dijelova otoka, stručnjaci su složni da bi sjeverna obala i unutrašnjost bile sigurne za život. Slično objašnjenje stručnjaci nude i u slučaju Islanda.

Švicarska je država oko koje se ‘lome koplja’. Njezina povijest neutralnosti, bogatstvo i brojni bunkeri glavni su aduti pobornika Švicarske kao sigurne zone, no druga strana ih upozorava da bi nuklearni rat, ma gdje se on vodio, na kraju došao i do ove bogate države. Među većim problemima bilo bi nastaviti opskrbu hranom.

Mali Butan, država koju ne zanimaju pretjerano diplomatski odnosi s ostatkom svijeta, i koja je uvijek na vrhu popisu ‘najsretnijih država’, za neke je idealno rješenje u slučaju 3. svjetskog rata. Iako je blizu velikih sila Indije i Kine, nije ovisna o njima, a stanovnici su pomalo naviknuli na izolaciju.

Za Kanadu i Australiju vrijedi otprilike isto. Iako po veličini teritorija zauzimaju 2. i 6. mjesto, po broju stanovnika su ‘tek’ 39. i 55.na ljestvici. Stručnjaci koji su razmatrali potencijalni 3. svjetski rat tvrde kako bi unutrašnjost ovih država, čisto zbog veličine teritorija, pružila sigurno utočište svima koji ga tamo potraže. Kanadi je veliki problem i što joj velika većina stanovništva živi uz granicu sa SAD-om, gdje su im i svi veći gradovi,…

Čile kao adute ima zaštitu Anda, obilje hrane i vode, a jug zemlje pružio bi ‘sigurnu luku’ za njegove stanovnike. Fidži, Tuvalu i Nauru također su među ‘boljim’ zemljama za ‘zapeti’. Ove otočke oaze daleko su od centralnih zbivanja, nije da na njima ima nekih minerala ili sredstava koje su zanimljive velikim silama, pa ako vam ne smetaju vrućine i riba svaki dan, onda je jedna od ove tri države idealna za vas.

Koje su najgore države u kojima možete biti?

Najgore države u kojima možete biti u slučaju novog svjetskog sukoba su, Sjeverna Koreja, Afganistan, Haiti, Irak, Sirija, Južni Sudan i Jemen. Većina ovih zemalja ili je tek izašla, ili u njoj još traju unutarnji sukobi, odreda sve spadaju među najnesigurnije i najsiromašnije zemlje svijeta, a korupcija u njima cvjeta. Građani bi vjerojatno bili prepušteni samima sebi, a kako i danas, bez da je u tijeku 3. svjetski rat, stanovnici nemaju dovoljno hrane, vode i lijekova, teško je zamisliti da bi se situacija onda naglo poboljšala.

Što se tiče Hrvatske i ostatka Balkana, prenose 24 sata, ovo područje, ovisi o listi, upada negdje u sredinu po sigurnosti. Položaj između dvije glavne sile (ako rata bude i to budu SAD i Rusija) i nije najsretniji, a prva dva svjetska rata nanijela su velike gubitke u ljudstvu na ovom području. Ipak, kako unatoč milijun svojih problema Hrvatska i dalje bolje stoji od većine afričkih i azijskih država po standardu života, možemo reći da smo mogli i gore proći. I puno bolje.

Foto naslovna: Pixabay
Izvor: N1 Hrvatska/24sata.hr/ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter