Sarajevo Film Festival: U BH Film programu 35 svjetskih i četiri internacionalne premijere


Sarajevo Film Festival: U BH Film programu 35 svjetskih i četiri internacionalne premijere

Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Ovogodišnji program BH Film, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika u FBiH, u svom sedamnaestom izdanju donosi 64 naslova. Ove godine, u okviru 29. Sarajevo Film Festivala u sklopu programa bit će prikazano: osam dugometražnih igranih filmova, jedan omnibus, 14 dugometražnih dokumentarnih filmova, 30 kratkih igranih i dokumentarnih filmova i 11 studentskih filmova, saopćila je Press služba Festivala.

Okosnicu programa već dvanaestu godinu zaredom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta.

Ove godine, za tri zvanične nagrade (Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalna pomen), takmiči se 11 filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banje Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine te Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega.

O tome koji su najbolji bosanskohercegovački studentski filmovi odlučit će kostimografkinja Lena Samardžić, reditelj Alen Šimić i dramaturg i scenarist Dario Bevanda.

Ovogodišnji program će predstaviti 35 svjetskih, 4 međunarodne i tri regionalne premijere.

BH Film je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira gdje žive i rade.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Foto naslovna: SFF
Izvor: SFF/fokus.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter