Samo za održavanje sistema FZO RS: Prointer za četiri godine dobio više od dva miliona maraka! (Dok.)


Samo za održavanje sistema FZO RS: Prointer za četiri godine dobio više od dva miliona maraka! (Dok.)

Uslovi za održavanje PIS-a u narednoj godini prepisani su iz prošlih tendera. Osim pobrojanih sertifikata i gotovo nacrtanih stručnjaka, FZO RS od ponuđača traži i „izvršen najmanje jedan sličan ugovor u vrijednosti od 500.000 КM bez PDV-a.“ Baš takve prethodnih godina sa Fondom je potpisivao „Prointer“. Od 2018. godine do danas samo za ovaj posao firma bliska porodici Dodik dobila je 2.341.872 KM.

Valja kupiti slobodu – zaključilo bi se po novom tenderskom djelovanju vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića. Postupak za održavanje poslovnog informacionog sistema ponovo je aktuelan. Zagarantovanih 585.468 KM ponovo će dobiti oni koji su odavno pokazali sve svoje IT tenderske vještine.

Uslovi za narednu godinu prepisani su iz prošlih tendera. Osim pobrojanih sertifikata i gotovo nacrtanih stručnjaka, FZO RS od odabranog ponuđača traži i uredno „izvršen najmanje jedan ugovor čiji je predmet održavanje poslovnog informacionog  sistema, unapređivanje i uvođenje novih funkcionalnosti softvera u poslednje tri godine u vrijednosti od 500.000 КM bez PDV-a.“

Baš takve ugovore sa FZO RS, godinama unazad potpisivao je „Prointer“, firma povezana sa Igorom, sinom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Od 2018. godine do danas, samo za održavanje poslovnog informacionog sistema Fonda, ovi IT tender čarobnjaci dobili su ukupno 2.341.872 KM.

Žurnal je uporno upozoravao javnost na, u najmanju ruku, predvidive Kusturićeve tenderske aktivnosti kad je održavanje PIS-a u pitanju. Baš u februaru ove godine v.d. rukovodilac Fonda potvrdio je sve u slovo.

UPOZORAVALI SMO NA TENDERSKI KRIMINAL

„U FZO RS, osim milionskih dugova i unaprijed određenih dobitnika skupih ugovora, uglavnom nema ništa novo. 'Prointer' ima IT stručnjake, licence i tendersku volju, a Kusturić obavezu prema vlasti koja ga je i smjestila u fotelju. Poslovni informacioni sistem i 2022. održavaće ova firma, prema mjesečnoj fakturi, za 48.789 KM. Godišnje to je 585.468 KM!“, objavili smo.

Odluka o izboru najpovoljnije firme donesena je 4. novembra prošle godine. Tenderska komisija FZO v.d. direktoru preporučila je „Prointer“, jer zna se čija ponuda mora da stigne. Najbolja, potpuna, tehnički zadovoljavajuća. I, što je najvažnije, jedina.

„U ostavljenom roku pristigao je samo jedan zahtjev za učešće ponuđača 'Prointer ITSS' – član Infinity International Group. Odlukom o rezultatima pretkvalifikacije 30.9.2021. Komisija je utvrdila da je gorenavedeni kandidat kvalifikovan za učešće u drugoj fazi ograničenog postupka te je kandidatu upućen zahtjev za dostavu konačne ponude“, stajalo je u obrazloženju.

Sve je Kusturić, inače brat Bobana Kusturića, direktora Helikopterskog servisa RS, stavio na papir:

A, potom naveo da će mjesečno izdvajati gotovo 50.000 KM i to u roku od deset dana od dana prijema fakture.

Tender za održavanje poslovnog informacionog sistema Fonda zapravo je čista formalnost.

KAKO SE U FZO RS RAZVIJAO NAJPOZNATIJI IT SARADNIK

Žurnal je još krajem maja 2019. godine pisao da ova firma, čiji je „saradnik“, prema priznanju Milorada Dodika, njegov sin Igor, mjesečno za održavanje sistema Fonda naplaćuje naplaćuje više od 48.000 KM.

Godinu ranije, 2018, isti ugovor dodijeljen je - beogradskom i banjalučkom „Prointeru“. Tokom tog tendera postupak izbora ove firme bio je izuzetno interesantan. I konzorcijum „Lanaco“ i „Alf-om“ drznuo se da pošalje svoju ponudu.

„Prointerova“ ponuda bila je nepotpuna, jer se za dva člana tima nije moglo utvrditi da li su ovlašteni Microsoft treneri „u neprekidnom trajanju od minimum pet godina“. „Lanaco“ i „Alf-om“ ispunili su sve uslove.

„Grupi ponuđača 'Prointer' Banjaluka i Beograd 17. oktobra 2017. godine dostavljen je zahtjev za pojašnjenje ponude u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ovaj kandidat je 25. oktobra dostavio traženo pojašnjenje koje je zaprimljeno na protokolu ugovornog organa“, navedeno je tada u odluci FZO RS.

Zatim „Alf-om“ 30. oktobra 2017. raskida konzorcijski ugovor, a kao razlog navodi to što su „primorani da angažuju vlastite kapacitete kako bi završili druge ugovorene poslove“.

„Grupa ponuđača ‘Lanaco’ i ‘Alf-om’ više nije legitimna, odnosno ne postoji i samim tim nije kvalifikovana za dalje učešće u ovoj proceduri“, naveo je direktor Kusturić.

Tako je ponuda banjalučkih i beogradskih snaga „Prointera“ pobijedila u trci za posao težak više od pola miliona KM.

Kako sada PIS održava „Prointer“, s obzirom na to da je „Microsoft“, zbog tate koji je na crnim listama dodatno pocrnio, raskinuo partnerski odnos – direktor Kustrić ne komentariše.

Inače, otkako je Kusturić u novembru 2018. godine zasjeo u fotelju direktora FZO, samo „Prointeru“ je dodijelio ugovore u vrijednosti 4.520.861 KM. U ovu cifru smjestile su se nabavke kompjutera i opreme, raznih licenci i održavanja sistema.

TRI KLJUČNE SEDMICE DIREKTORA FZO RS

Ćutanje tužilaca svakodnevno mu daje vjetar u leđa. Tokom tri ključne sedmice pandemije pandemije, tačnije, od 25. marta do 13. aprila Kusturić je nezakonito sklopio ugovore od 39.448.413 KM. Samo firmi “Medietik” za opremu i potrošni materijal dao je 34.755.413 KM.

Pozivajući se na famozni član 10. Zakona o javnim nabavkama BiH, kojim je propisano izuzeće u vanrednim slučajevima, Kusturić je mimo procedure kupovao medicinsku opremu od kompanije u vlasništvu Željka Babića, supruga Ane Trišić Babić, funkcionerke vladajućeg SNSD-a i savjetnice Milorada Dodika.

Respiratori i potrošni materijal, mimo svih pravila i propisa, hitno su plaćeni 2.166.900 KM. Svjesno kršeći Zakon, Kusturić i FZO su, ohrabreni nedostatkom reakcija, nastavili da od iste firme, mimo bilo kakve procedure, nabavljaju sve i svašta. Dva dana nakon ove kupovine direktor FZO je od iste firme nabavio “maske, rukavice i višekratna odijela” za 1.822.000 KM, a onda im je, nakon tri dana, dao 10.988.757 KM za, kako stoji u dokumentu u posjedu Žurnala, “nabavku potrošnog medicinskog materijala potrebnog za sprečavanje širenja korona virusa”, ma šta to značilo.

Devet dana nakon sklapanja ugovora o kupovini svega protiv korona virusa, FZO RS od “Medietika” naručuje “ventilatore za intenzivnu njegu” u vrijednosti od 6.722.756 KM. Potom, samo nakon četiri dana, ponovo od iste kompanije Fond nabavlja “ventilatore za intenzivnu njegu”. Ovaj put za 13.055.000 KM.

Pored poslova sa “Medietikom”, FZO RS je mimo Zakona o javnim nabavkama 26. marta sa “Krajinagroup” potpisao ugovor o nabavci “troslojnih jednokratnih zaštitnih maski i višekratnih zaštitnih odjela” za 2.550.000 maraka, a “Milšped” je naplatio 1.090.000 eura za “organizovanje avio transporta robe”. Među ovakvim gigantskim kršenjima zakona, u najmanju ruku je nejasan posao od 17.500 KM sa firmom “Eurosan” za “nabavku dezinfekcionih sredstava”…

U godini u kojoj je dugovao 230 miliona KM, milionski teškim apsurdima nije bilo kraja. Vlada RS polovinom novembra dala je dozvolu Kusturiću da Fond zaduži za novih 35 miliona maraka “kako bi mogla da se finansiraju zakonom obezbjeđena prava osiguranika”.

Branislav Zeljković, sada već bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, zbog ovakvih ugovora došao  je uhapšen, a potom i optužen.

Iz Republičkog tužilaštva o Kusturiću su prošlog oktobra govorili:

"Intenzivno se prikupljaju obavještenja i po osnovu krivične prijave podnesene protiv Kusturića zbog nesavjesnog rada u službi i nezakonito davanje pogodnosti preduzećima, a u vezi sa nabavkom ventilatora za intenzivnu njegu sa preduzećem ‘Medietik'”, prenio je Capital.

Od tada do danas on uspješno "pazari" slobodu.

Piše: Žana Gauk
Foto naslovna: Gerila.info/Dejan Kusturić
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter