Rusija ponovo proglašava novo zatišje zbog evakuacija civila iz blokiranih gradova Ukrajine


Rusija ponovo proglašava novo zatišje zbog evakuacija civila iz blokiranih gradova Ukrajine

- Rusija je za sutra od 10 časova po moskovskom vremenu najavila zatišje i spremna je da obezbedi humanitarne koridore iz pojedinih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, saopštio je večeras Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta uprkos tome što ukrajinska strana konstantno remeti akcije usmerene na otvaranje humanitarnih koridora.

Ruska strana se, kako Sputnjik prenosi, rukovodila pogoršanjem humanitarne situacije zbog bezakonja nacionalista.

Rusija je, navodi se, spremna da obezbedi humanitarne koridore iz Kijeva i susednih naseljenih mesta u Rusiju preko teritorije Belorusije u grad Gomelj, a naknadno bi civili bili prebačeni u Rusiju.

Što se tiče humanitarnih koridora u južnom pravcu, oni bi se obezbedili u dogovoru sa ukrajinskom stranom.

Pored toga, Moskva je spremna da obezbedi koridore iz grada Černigovo preko Belorusije u grad Gomelj sa prevozom civila avionom u Rusiju, u južnom pravcu u dogovoru sa ukrajinskom stranom iz grada Sumi dvema rutama u gradove Poltava i Belgorod, a dalje vazdušnim, železničkim ili drumskim prevozom do izabranih destinacija ili mesta privremenog smeštaja, u južnom pravcu u dogovoru sa ukrajinskom stranom.

Rusija je, dodaje se, spremna da otvori humanitarne koridore iz grada Harkov do Belgoroda, a dalje vazdušnim, železničkim ili drumskim prevozom do izabranih destinacija ili mesta privremenog smeštaja u gradove Lavov, Užgorod, Ivanovo-Frankovsk - u dogovoru sa ukrajinskom stranom, iz grada Mariupolj dvema rutama do Rostova na Donu preko Novoazovska i Taganroga, u grad Zaporožje - u dogovoru sa ukrajinskom stranom, iz drugih naseljenih mesta - u dogovoru sa ukrajinskom stranom.

Kako je saopštio šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev, Rusija je ponovo predložila Ukrajini da dogovore rute za povlačenje civila.

Izvor: tanjug.rs/rtvbn.com

Kijev je odobrio samo jednu od 10 predloženih ruta

- Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da je Kijev odobrio samo jednu rutu za evakuaciju stanovništva od 10 koje je prredložila Rusija.

Kako je rekao na konferenciji za novinare načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev, ukrajinska strana je potvrdila samo rutu od grada Sumi preko Poltave dalje do granice sa Poljskom, prenosi Interfaks.

On je podsetio da je moskva predložila po dve rute iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkova i Marijupolja, od kojih po jednu iz svakog grada u Rusku Federaciju, kao i jednu preko teritorija koje kontrolišu kijevske vlasti do Poljske, Moldavije, Rumunije.

Kako je ocenio, ispostavilo se da su kontrolni punktovi u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Moldaviji i Rumuniji bili praktično nespremni da prime ukrajinske izbeglice.

Prema njegovim rečima, na graničnim prelazima su se stvorile gužve od automobila i kamiona.

"Ljudi su prinuđeni da napuste automobile i da hodaju sa teškim torbama. Redovi su se protezali i do 40 kilometara, a vreme prolaska prelazi dva dana", rekao je Mizincev.

Takođe je rekao da predstavnici kijevskih vlasti i gradonačelnici gradova ne dozvoljavaju pokušaje evakuacije građana u Rusku Federaciju.

"Zvanični predstavnici kijevskih vlasti i gradonačelnici gradova dobili su najstroža uputstva da spreče svaki pokušaj evakuacije u Rusku Federaciju, odnosno građani jednostavno ne dobijaju informacije o mogućoj evakuaciji u Rusiju i uspostavljanju humanitarnih koridora", poručio je Mizincev, prenose RIA Novosti.

On je pojasnio da svaki pokušaj ulaska u Rusku Federaciju kroz humanitarne koridore oštro suzbijaju nacionalisti.

Foto naslovna: AP/Tanjug
Izvor: tanjug.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter