Rukovodioci iz Republičkog zavoda za geološka istraživanja RS suvlasnici kompanije Lykos Metals Limited 


Rukovodioci iz Republičkog zavoda za geološka istraživanja RS suvlasnici kompanije Lykos Metals Limited 

KOJA SE BAVI GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA U BIH? - Podsjećanje na vijest iz decembra 2021.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS izdalo rješenje o geološkim istraživanjima na području Petrova, Geološki zavod RS, koji je pod njegovom ingerencijom, se ogradio od aktivnosti svoja dva rukovodioca odsjeka, koji se povezuju sa australskom kompanijom “Lykos Metals Limited“. (U rubrici Podsjećanja Portala Antikorupcija tekst iz decembra 2021.)

Cijela priča i kontroverze oko geoloških istraživanja u Petrovu i drugim opštinama RS dobija novu dimenziju, nakon što je na zvaničnom sajtu australijske kompanije “Lykos Metals Limited” objavljeno da su suakcionari i dvojica rukovodilaca u Geološkom zavodu RS, koji je pod ingerencijom upravo Ministarstva energetike i rudarstva RS. Reč je o diplomiranim inženjerima geologije Nenadu Toholju i Bobanu Joloviću, koji su rukovodioci odsjeka u tom Zavodu.

Na internet prezentaciji kompanije iz Australije navedeno je da su njih dvojica u njihovom timu geologa koji će u geološkim istraživanjima na dijelu prostoru RS voditi programe tehničkog rada na terenu.

“Navedena lica jesu zaposleni Republičkog zavoda za geološka istraživanja, a o njihovom udjelu u kapitalu “Lykos Metals Limited” nemamo nikakve zvanične informacije. O sukobu interesa nismo u mogućnosti da komentarišemo, jer ne raspolažemo neophodnim informacijama za utvrđivanje istog. Geološki zavod ne podržava ovakve ili slične aktivnosti zaposlenih” – odgovorili su na upit portala Antikorupcija.info iz Geološkog zavoda RS.

U dopisu se još navodi da se iz Lykos njima nisu nikada zvanično obraćali za davanje podataka oko geoloških ispitivanja u RS, te im nikakve podatke nisu ni dostavljali. Geološki zavod se istovremeno ogradio od istupa pojedinaca iz Zavoda koji, kako su naveli, nisu u skladu sa njegovim zvaničnim programom rada.

Kada je reč o trenutnoj situaciji sa geološkim istraživanjima na području Petrova, ona su obustavljena, a to je potvrdio i Miloš Bošnjaković, koji je ključna ličnost kada su u pitanju geološka istraživanja u BiH još od 2013. godine. Tada je ovaj australijski biznismen porijeklom iz Tuzle, i sa sadašnjom adresom na Stupinama, sa svojom kompanijom „Eastern Mining” učestvovao u kupovini Rudnika cinka, olova i barita u Varešu, najavljujući “zlatnu groznicu” u gradiću podno planine Zvijezda. Ali, od toga, do sada, nije bilo bog zna kakve koristi. Bošnjaković je 2018. godine napustio taj projekat i, uz osnivanje još nekoliko drugih firmi, prošle godine u Bijeljini učestvovao u osnivanju “Medenog Brijega”, koji je nosilac rješenja za geološka istraživanja u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelu opština Jezero i Šipovo, te u opštini Čajniče.

Bošnjaković i pored očiglednih protivljenja građana i odluke Skupštine opštine Petrovo da uskrati saglasnost za detaljna i proširena istraživanja, tvrdi da ona na Ozrenu nisu obustavljena. Tvrdi da čekaju stav ministarstva po tom pitanju i da imaju njihovo rešenje za istraživanja do 2023. godine.

A, što se tiče stava Petrova, njegov načelnik je jučer (srijeda) zatražio prekid svih geoloških istraživanja na području ove opštine, naglasivši da ne dolaze u obzir nikakva detaljana geološka istraživanja nikla i drugih bazičnih metala u dijelu Ozrena koji pripada ovoj lokalnoj zajednici.

„To je kategoričan i isključiv stav. I nema naše saglasnosti za bilo kakva proširenja istraživanja. To smo prenijeli mještanina Sočkovca na današnjem sastanku sa njihovim predstavnicima i to nije samo moj, već i jasan stav Skupštine opštine – izjavio je načelnik Ozren Petković.

Foto: Lj. Đ./Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković

Petković priznaje da je tek naknadno shvatio koje  posljedice mogu proizvesti iskopavanja nakon geoloških istraživanja, jer je već sada izvjesno da planina Ozren u svojoj dubini krije ne samo traženi nikl, već i bakar, cink, olovo i druge rude.

„Ušao sam potpuno u tematiku i uvidio šta se sve može desiti za pet ili petnaest godina ukoliko se ovde nedaj bože otvori rudnik. Umesto toga realizovaćemo ranije započeti projekat “Nacionalni park Ozren”,  kaže načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Rekao je da traže od Ministarstva energetike i rudarstva RS da preispita zakonitost izdatog rešenja, povuče dato odobrenje i time poništi licencu za istraživanja „Medenom brijegu“ iz Bijeljine, koje je izvođač istražnih radnji na teritoriji opštine Petrovo.

Foto: Lj. Đ./Geološka istraživanja u Petrovu

To preduzeće je u vlasništvu kompanije “Lykos Balkans metal” australijskog biznismena Bošnjakovića, koji je formalni osnivač i preduzeća u Bijeljini, čiji je osnivački ulog svega 1 KM.

I “Lykos Balkans metal” je sa sedištem u Bijeljini i  uvršten je na Australijsku berzu, čime je postala prva u rudarskoj industriji Republike Srpske koja se našla na ovoj berzi, a druga u Bosni i Hercegovini. Podružnica je australijske firme “Lykos Metals Limited”, koja planira investirati u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala u opštinama RS. Za te projekte Lykos je, listiranjem na australijskom berzanskom tržištu, obezbjedio 12 miliona australijskih dolara.

Foto naslovna: Lj. Đ./Sa protesta mještana u Sočkovcu
Izvor: antikorupcija.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter