RTRS je pod kontrolom jedne političke partije


RTRS je pod kontrolom jedne političke partije

Javnost svakako treba podsjetiti da je godinama u nazad u izvještajima o napretku Bosne i Hercegovine a koje objavljuje Evropska komisija jasno naznačeno da je RTRS javni servis koji je pod kontrolom jedne političke partije, istakao je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica.

- Iz godine u godinu zvanični Brisel izražava zabrinutost kako su javni emiteri u BiH izloženi političkom uticaju sa jasnom napomenom da se to naročito dešava u upravnim odborima javnih servisa koji su pod kontrolom politike. Na ovakve pojave sam često ukazivao i kao narodni poslanik i kao predsjednik Srpske demokratske stranke- kazao je Govedarica u razgovoru portalu Vijesti.

Citirajući navode Evropske komisije kako je RTRS pod čvrstim političkom kontrolom vladajuće stranke što ugrožava uređivačku politiku i iznoseći svoje stavove po pitanju neskrivene partokratije na RTRS-u, Govedarica navodi da je zbog toga proglašavan vodećim neprijateljem Republike Srpske.

"O svemu tome još na direktniji način govorio je nekadašnji direktor RTRS-a Rajko Radovanović, pokušavajući da od partijskog emitera napravi javni. Smijenjen je brzinom svjetlosti a za njegovog naslednika izabran je šef kabineta predsjednika republike i vladajuće stranke u Republici Srpskoj. Radovanović je tada otvoreno rekao da je javna tajna da je Dnevnik i dobar dio informativno-političkog programa uređivao telefonom neko ko ne radi na RTRS-u. Pričao je otvoreno i o crnim listama. Govorio je ne samo o profesionalnim već i o civilizacijskim potrebama na RTRS-u. Na taj način je objavio rat režimu što mu nije bilo oprošteno", kazao je Govedarica.

Komentarišući izbor članova Upravnog odbora RTRS-a, Govedarica podsjeća da je kao poslanik u ranijem periodu bio član Komisije za izbor i imenovanje i dodaje da se nikada ocjene članova komisije nisu sabirale na kraju nekog intervjua kojim je sprovođena procedura izbora u određenoj instituciji gdje je nadležnost imala Narodna skupština Republike Srpske.

"Članovi komisije su sa sobom nosili ocjene kandidata i komisija bi zauzimala stav naknadno, nekada i poslije mjesec dana. To pravilo je ustanovio SNSD jer su na takav način kupovali vrijeme kako bi naštimali ocjene za favorizovane kandidate. Tako su birani članovi Upravnog odbora RTRS ranije i tako će se izabrati i danas. Raspitao sam se i dobio sam informacije da je komisija obavila intervju sa kandidatima za članove UO RTRS ali ih još uvijek nije ocijenila. To će se desiti tek pošto u partijskim katakombama režima postignu najlojalnija rješenja", kazao je Govedarica.

Upitan kakva rješenje predlaže opozicija kako bi se unaprijedio rad javnog servisa Republike Srpske, on kaže da u Upravnom odboru sjede četiri čovjeka i ako SNSD ima namjeru da razuvjeri javnost u sve one navode kako su napravili režimsku televiziju onda bi im najpametnije bilo da jedno mjesto izaberu na osnovu dogovora sa opozicionim strankama u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Ponudićemo uglednog i stručnog profesora s Ekonomskog fakulteta sa Pala. Njegovo ime je Marko i sin je Rista Đoga, nekadašnjeg osnivača RTRS-a i novinske agencije Srna. Ako našim političkim takmacima nije stalo da ispune civilizacijske norme o kojima je govorio Rajko Radovanović i uvjere i Evropsku komisiju u netačnost njihovih navoda kao i mnoge druge koji na žalost dijele takva mišljenja, onda ćemo biti prinuđeni da se za iste ciljeve borimo drugačijim sredstvima", kazao je on.

Smatra da je na žalost dominantnija pohlepa, primitivizam i neznanje.

"Takođe i manipulacija koja je na visokom nivou ali isto tako i dobro poznavanje mentaliteta našeg naroda. Arčibald Rajs je sve rekao o Srbima prije punih 100 godina a mi još uvijek živimo u fantaziji da smo neki nebeski narod koga svi mrze i koga mnogi žele da unište. A u stvarnosti, sami smo sebi najveći neprijatelji", kazao je Govedarica portalu Vijesti.ba.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks