Režimski teror nad neistomišljenicima ne prestaje: NSRS na narednoj sjednici raspravlja o -stranim agentima-


Režimski teror nad neistomišljenicima ne prestaje: NSRS na narednoj sjednici raspravlja o -stranim agentima-

Nastavak stigmatizacije neistomišljenika - Pola godine nakon najave, odnosno prijetnji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će nevladine organizacije podvesti pod strane agente, Narodna skupština Republike Srpske će raspravljati o radu nevladinih organizacija, i najvjerovatnije i sprovesti u djelo Dodikove prijetnje.

Nakon kriminalizacije klevete, vladajući u Republici Srpskoj neistomišljenicima prijete i “zakonom o stranim agentima”.

Pola godine nakon najave, odnosno prijetnji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će nevladine organizacije podvesti pod strane agente, Narodna skupština Republike Srpske će raspravljati o radu nevladinih organizacija, i najvjerovatnije sprovesti u djelo Dodikove prijetnje.

Na dnevnom redu Pete redovne sjednice NSRS, zakazane za 26. septembar, naći će se i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, odnosno “zakon o stranim agentima”, kako ga je prozvala stručna javnost, aludirajući na Dodikovu najavu da će nevladine organizacije označiti kao strane agente.

“Ovih dana ćemo predložiti novi zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja na prostoru RS. Biće doslovno prepisan zakon od SAD. One u svom zakonu te strane nevladine organizacije nazivaju stranim agentima na prostoru SAD. Mi ćemo preuzeti svu terminologiju, samo umjesto onoga SAD biće napisana Republika Srpska. Gdje piše Ministarstvo pravde SAD, pisaće Ministarstvo pravde RS, pa da vidimo šta će Amerikanci na to reći, a to podrazumijeva da prijavite svaku vrstu transakcije i sve što rade”, izjavio je Dodik u martu ove godine.

Ovim zakonom će se, između ostalog, osnovati poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u Republici Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog utjecaja. Takođe, urediće se uslovi i načini obezbjeđenja javnosti rada.

Prema ovom zakonu, neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje niti obavljanje političke aktivnosti.

Inače, političko djelovanje neprofitnih organizacija, kako se ističe u Nacrtu zakona, podrazumijeva učešće u predizbornoj kampanji političkih stranaka i kandidata, prikupljanje sredstava za političke stranke i kandidate, finansiranje kandidata, odnosno političkih stranaka i sprovođenje političke aktovnosti radi formiranja javnog mnjenja radi postizanja političkih ciljeva.

Politička aktivnost označava svaku aktivnost prema organima, institucijama ili izabranim predstavnicima Republike Srpske ili predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine u smislu formulisanja, usvajanja ili izmjene propisa i politike Republike Srpske ili u smislu političkog o javnog interesa.

Stručna javnost koju čine predstavnici civilnog sektora, novinari, aktivisti i pravni stručnjaci, od samog početka upozoravaju da bi se ovim zakonom dodatno stigmatizovali oni ljudi koje aktuelna vlast u Republici Srpskoj već duže vrijeme etiketira kao neprijatelje, izdajnike i strane plaćenike.

Stručnjaci iz ove oblasti navode da niko ne spori provjeru zakonitosti poslovanja neprofitnih organizacija kao pravnih lica. Međutim, kontrola same prirode aktivnosti koje mogu provoditi organizacije, polja djelovanja i način djelovanja predstavlja, kako ističu, potpuno gušenje i slobode udruživanja kao i slobode izražavanja i djelovanja civilnog društva.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter