Režim u Republici Srpskoj ozakonjuje cenzuru i tiraniju: Obračun sa medijima i neistomišljenicima (Foto)


Režim u Republici Srpskoj ozakonjuje cenzuru i tiraniju: Obračun sa medijima i neistomišljenicima (Foto)

Reakcije na uvođenje klevete u Krivični zakon Republike Srpske. “Jedini razlog donošenja ovako rigoroznog Zakona je pokušaj da se i to malo medija i pojedinaca koji nisu pod potpunom kontrolom vlasti ugasi, koriguje svoj rad i prilagodi ga ovoj vrsti političke stvarnosti, potpunoj dominaciji jedne partije i jednog čovjeka.”

Vlada Republike Srpske predstavila je na sajtu Ministarstva pravde Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, u koji se, između ostalog, kao krivična djela uvode uvreda i kleveta, a oni koji budu kršili ove odredbe kazniće se drakonskim novčanim kaznama.

Medijski radnici i javne ličnosti u Republici Srpskoj reagovali su žestoko na najavu uvođenja klevete u Krivični zakon.

Glavni i odgovorni urednik portala Buka Aleksandar Trifunović napisao je na svom Fejsbuk profilu da je ovo očekivan potez i da Milorad Dodik želi da trenutni period svoje apsolutne vlasti koju ima u Republici Srpskoj prođe bez bilo kakve kritike, trebaju mu samo aplauzi.

“Jedini razlog donošenja ovako rigoroznog Zakona je pokušaj da se i to malo medija i pojedinaca koji nisu pod potpunom kontrolom vlasti ugasi, koriguje svoj rad i prilagodi ga ovoj vrsti političke stvarnosti, potpunoj dominaciji jedne partije i jednog čovjeka. Ovdašnja javnost po dobrom starom običaju ćuti i “gleda svoja posla”, ne shvatajući da je i sama na udaru ovako predloženog propisa i da će svaki komentar koji se ne svidi vlastima, sa ovakvim pravosuđem, moći biti tretiran kao kleveta. Ovo znači da će i ovo malo glasova hrabrih društveno ekonomskih analitičara utihnuti, jer zašto bi neko razmišljao šta može da mu se desi ako protumači neki katastrofalan politički ili ekonomski potez vlasti, da li će ga optužiti za klevetu, što sa ovakvim podobnim sudijama automatski znači presudu. Ovo je udar na ukupne društvene slobode cijele zajednice, i onu najvažniju, slobodu govora. Istovremeno ovo društvo se pravi kao da se ovo ne dešava”, navodi, između ostalog, Trifunović.

Izvršni direktor Transparency International BiH Ivana Korajlić na svom Twitter nalogu ističe da se odredba o porodičnim okolnostima treba izbaciti iz Krivičnog zakona.

“Na stranu što znamo na čiju se porodicu misli kada se spominjanje nečijih porodičnih okolnosti stavlja u Krivični zakonik. Na stranu što ta ista porodica na koju se misli tuđe porodice na najodvratniji način provlači kroz blato. Nego, šta će nam onda i odredbe u zakonima o sukobu interesa koje se odnose na ograničenja za bliske srodnike? Hajde da i to ukinemo, da ne bi neko došao u iskušenje da spomene nečiju pordicu u tom kontekstu. Ionako se ne primjenjuju”, ističe Korajlićeva.

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka na svom Fejsbuk profilu iznosi zanimljivu opsrevaciju. Predstavljajući Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika kojim se, između ostalog, kriminalizuju kleveta i uvreda, Lučka je primijetio da je Vlada RS, kao predlagač Zakona, navela da na predloženi tekst nije bilo primjedaba i sugestija.

“Da, unaprijed su odredili da na ovaj TEКST NEĆE NITI PRIMJEDBI I SUGESTIJA! Toliko o demokratiji, vladavini prava i pravu kod nas!”, ističe Lučka.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić je za Gerilu izjavio da zabrinjava što će kleveta učinjena putem medija i društvenih mreža biti kvalifikovani oblik krivičnog djela.

“Očekivano je da ovo izazove dodatni strah kod medija, ali i svih lica koji javno komentarišu društvena dešavanja. Drugim riječima ovo jeste okvir za cenzuru i izvjesno je da je uvod u eru autocenzure zbog straha od procesuiranja i kažnjavanja”, naglašava Jokić.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter