Rasformirajte NATO, nije ni trebalo da bude osnovan


Rasformirajte NATO, nije ni trebalo da bude osnovan

Rasformirajte NATO, nikada nije trebalo ni da bude osnovan, napisao je američki političar Džejkob Hornberger, advokat i istaknuti funkcioner Libertarijanske partije.

„Vašington post je objavio članak Sare Bjerg Moler sa diplomatske škole Seton hol univerziteta u kom se poziva NATO da označi novog glavnog neprijatelja – Kinu. Ona navodi da bi posle 30 godina od nestanka Sovjetskog Saveza i borbe da se nađe novi glavni neprijatelj kako bi NATO opravdao svoje postojanje, idealna zamena bila Kina. Ja imam još bolju ideju. Izvedimo NATO iz patnje i rasformirajmo ga“, piše Hornberger u autorskom tekstu objavljenom na sajtu njegove Fondacije „Budućnost slobode“.

On navodi da je originalna misija NATO bila da zaštiti Evropu od moguće invazije Sovjetskog Saveza, saveznika Velike Britanije i SAD iz Drugog svetskog rata, koji je na kraju rata pretvoren u zvaničnog neprijatelja.

„Ali mogućnost sovjetske invazije Evrope uvek je bila nepostojeća. Sovjetski Savez je bio desetkovan tokom Drugog svetskog rata, posebno zbog nemačke invazije. Iako je ona odbijena, a Nemačka poražena, industrijski kapaciteti Sovjetskog Saveza bili su uništeni, a da ne govorimo o milionima poginulih. Poslednje što je SSSR želeo je novi rat, posebno što su SAD imale nuklearno oružje i što su pokazale kako su spremne da ga upotrebe“, navodi Hornberger.

Međutim, kako dodaje, bilo je potrebno naći novog neprijatelja posle poraza nacističke Nemačke, naročito u krugovima koji su se zalagali za pretvaranje SAD iz republike sa ograničenom vlašću u državu nacionalne bezbednosti čija moć nije ograničena.

„Sovjetski Savez i komunizam uklapali su se perfektno. Američkim građanima tako je predstavljeno da postoji međunarodna komunistička zavera da se preuzmu Sjedinjene Države i ostatak sveta, kojoj je sedište u Moskvi“, piše Hornberger.

Objašnjava da je zbog toga kao pretnja isticana „komunistička okupacija istočne Evrope i Istočne Nemačke“, iako je to bio plod savezničkih dogovora na Jalti.

„U takvom antikomunističkom okruženju formiran je NATO. Ali, 1989. godine Hladni rat je došao kraju, što je dovelo bezbednosni estabilišment u SAD i NATO u paniku. Na kraju krajeva, Hladni rat je bio opravdanje za njihovo postojanje“, kaže američki političar.

Potom je taj estabilišment krenuo da „čačka osinje gnezdo na Bliskom Istoku, što je dovelo do terorističke odmazde, koja je potom izazvala „Rat protiv terorizma“, dižući cenu estabilišmentu“, podvlači Hornberger.

„U međuvremenu, ne želeći da odustane od Rusije kao neprijatelja, NATO je počeo da guta bivše države Varšavskog pakta sa ciljem da približi trupe i rakete što bliže ruskim granicama, nadajući se da će isprovocirati reakciju“, piše Hornberger.

On ponovo navodi tekst iz Vašington posta, u kome se navodi da Rusija ne predstavlja realnu pretnju Evropi, pa tako ne može biti ni opravdanje za postojanje NATO, te je zbog toga potrebno okrenuti se Kini.

„To je klasično imperijalno razmišljanje: Ako nacija počne da raste, najbolje je suzbiti je pre nego što postane dovoljno jaka. A kako bi bilo da ostavimo Kinu i Rusiju na miru? Šta je problem u tome? Šta je problem da druge nacije budu prosperitetne. Činjenica je da NATO nikada nije trebalo ni da bude formiran. Najveća greška u američkoj istoriji je stvaranje države nacionalne bezbednosti. Najbolja stvar koju Amerikanci sada mogu da urade je da ukinu NATO i obnove republiku sa ograničenom državnom vlašću“, zaključuje američki političar.

Izvor: in4s.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter