Putin se povlači sa mjesta predsjednika: Ide na novu, doživotnu funkciju!

Putin se povlači sa mjesta predsjednika: Ide na novu, doživotnu funkciju!

Ruski predsjednik Vladimir Putin (68) poslao je signal da bi možda mogao da napusti Kremlj umjesto da vlada do kraja života, piše Dejli Mejl.

Putin je Parlamentu predložio nacrt zakona po kom bi bivši predsjednici mogli da budu doživotni senatori u Savjetu Federacije, i postave  još sedam funkcionera na tu poziciju.

Nacrt takođe predviđa pravni imunitet i još neke pogodnosti za bivše predsjednike, a pojavio se četiri mjeseca nakon što je Rusija promijenila ustav tako da Putin može da se kandiduje za nove šestogodišnje mandate šefa Kremlja 2024. i 2030.

Ovaj potez je na Zapadu viđen kao Putinova težnja da ostane na vlasti do 83. godine.

Britanski list navodi da Rusija na ovaj način kopira stari britanski sistem. “Ovo je kopiranje zastarjelog britanskog sistema u Domu lordova”, navodi izvor iz Moskve za Dejli Mejl.

Pošto je većina ruskih zvaničnika primorana da se penzioniše do 70. godine, ovo bi, po mišljenju britanskog lista, moglo da znači da se Putinu žuri da nominuje nasljednika ili da hoće da se osigura u slučaju bolesti.

Po novim pravilima Putin bi mogao da postane doživotni senator u roku od tri mjeseca po napuštanju pozicije predsjednika, bilo na kraju mandata ili vanredno.

Foto naslovna: Profimedia/TASS/Alexei Druzhinin
Izvor: objektiv.rs/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks