Prvi čovjek vojske SAD: Rat u Ukrajini će trajati godinama, raste mogućnost međunarodnog sukoba!


Prvi čovjek vojske SAD: Rat u Ukrajini će trajati godinama, raste mogućnost međunarodnog sukoba!

Pentagon je u srijedu saopštio da procjenjuje da Ukrajina može da pobijedi u ratu protiv Rusije, čak i dok američki zvaničnici upozoravaju na opasnost od dugog konflikta.

"Naravno da mogu da pobijede. Dokaz je bukvalno u rezultatima koje vidite svakog dana..apsolutno mogu da pobijede", rekao je portparol Džon Kirbi na konferenciji za novinare.

Najviši američki vojni zvaničnik upozorio je u utorak da će rat u Ukrajini vjerovatno trajati godinama i da je svijet postao mnogo nestabilniji, a mogućnost međunarodnog sukoba između velikih sila je u porastu.

Načelnik Generalštaba združenih snaga Mark Mili rekao je u Kongresu da je ruska invazija na Ukrajinu "najveća prijetnja miru i stabilnosti u Evropi, a možda i svijetu, za 42 godine koliko je on u uniformi".

"SAD su na kritičnoj istorijskoj i geopolitičkoj tački. Moramo da imamo jasnu strategiju i održimo mir", rekao je Mili.

Predstavnici u Kongresu pitali su Milija šta je moglo da spriječi Vladimira Putina da krene u invaziju, na šta je odgovorio da je to moglo jedino uz prisustvo američkih vojnika u Ukrajini, što nije savjetovao jer bi povećalo rizik od oružanog konflikta sa Rusijom.

"Iskreno, bez obzira na to što američka vojska nije otišla u Ukrajinu, nisam siguran da bi išta moglo da spriječi Putina. To je bio njegov dugoročni cilj kada se pogleda godinama unazad".

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin dodao je da su zahtjevi Rusije - da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO-u, a da se alijansi ograniči dokle smije da ide na istok - neprihvatljivi.

Ostin je sa Milijem potvrdio da američka vojska nije obučavala ukrajinske snage unutar Ukrajine, niti u Poljskoj, već u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Sekretar za odbranu je dodao da ukrajinci od američkog oružja, pored ostalog, koriste Stinger i Džavelin rakete.

SAD traže način da sprovedu dodatnu obuku vojnika u državama koje nisu članice NATO-a, kao što su Gruzija i Finska, dodao je Ostin.

General Mili je istakao da su zemlje poput Poljske i Rumunije veoma voljne da uspostave trajne američke vojne baze.

Foto naslovna: Printscreen/YouTube/Bloomberg/Quicktake/Now
Izvor: glasamerike.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter