-Probudila se pravna država-? Intenzivirane istražne radnje u predmetu -David Dragičević- slijede hapšenja?


-Probudila se pravna država-? Intenzivirane istražne radnje u predmetu -David Dragičević- slijede hapšenja?

Nezvanično, među uhapšenima će biti i neko od političara, ali i iz samog MUP RS. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u narednim danima intenzivirati istražne radnje s ciljem okončanja istrage koja se vodi u predmetu „David Dragičević“ za krivično djelo teško ubistvo.

Mediji prenose da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u narednim danima na području Banjaluke poduzimati intenzivne istražne radnje s ciljem okončanja istrage koja se vodi u predmetu „David Dragičević“ za krivično djelo teško ubistvo.

Kako se navodi, u narednim danima bi trebalo biti uhapšeno nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ubistvom Davida Dragičevića.

Nezvanično, izvori Gerile bliski policiji RS kažu da će među uhapšenima biti i neko od političara, ali i iz samog MUP RS, ali da su pojedini akteri trenutno van države i da, za sada, nisu uhapšeni ali da će za njima biti raspisana potjernica.

Davidov otac, Davor Dragičević, za Gerilu kaže da s nestrpljenjem očekuje dan hapšenja “zločinaca koji su učestvovali u organizovanom ubistvu” njegovog sina.

“Taj dan se svakako bliži, jer Tužilaštvo i ne može drugačije da radi nego po onim dokazima koje smo i mi ponudili a koji su i oni sami iz svoje istrage zaključili i došli do određenih saznanja. Takođe i svi svjedoci, i oni koje sam ja predložio Tužilaštvu BiH, potvrdili su sve ono što mi pričamo od početka. To nisu bezazlene stvari, to su veoma ozbiljne stvari. Ja sam 2018. godine optužio tadašnji policijski, pravosudni i politički establišment u Republici Srpskoj za organizovano ubistvo. Svi smo mi nestrpljivi, ja, porodica, grupa Pravda za Davida. Uskoro se bliži i taj dan i s nestrpljenjem ga očekujemo da vidimo ko će sve biti uhapšen i da li Tužilaštvo BiH smije uhapsiti i one ljude koje sam ja označio”, ističe Dragičević.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, naglašava da ima apsolutno povjerenje u rad Tužilaštva BiH.

“Ono što je bitno naglasiti jeste da postoje dvije vrste pritisaka kada je u pitanju rad Tužilaštva BiH. Jedan je kad imate savjesne, časne i profesionalne tužioce koji sami sebi prave pritisak jer žele da se riješi slučaj. To je jedini pozitivan pritisak. Sve ostalo su negativni pritisci. Dakle, želim da ponovim da se radi intenzivno na slučaju Dragičević, to je potpuno tačno. Ne bih ulazio u bilo kakve detalje, ali čuli smo da se najavljuju određene akcije i to je ono što sam ja više puta ranije rekao da nije dovoljno da se pravda provodi nego je bitno da se vidi da se pravda provodi. A kad bude hapšenja onda ćemo vidjeti kako se pravda provodi i ko će biti uhapšen”, ističe Feraget za Gerilu.

Tužilaštvu BiH smo postavili pitanja u kojoj je fazi istraga krivičnog djela ubistva Davida Dragičevića, kao i da li se uskoro mogu očekivati intenzivnije istražne radnje s ciljem okončanja istrage. Odgovore još nismo dobili. Kada ih dobijemo odmah ćemo ih objaviti.

Izvor: gerila.info

Slučaj koji opterećuje pravosuđe BiH godinama: Istražitelji na tragu ubicama Davida Dragičevića, slijede hapšenja!
U narednim danima bi trebalo biti uhapšeno nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ubistvom mladića Davida Dragičevića

Foto: Facebook/David Dragičević: Nestao 18. marta 2018. godine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u narednim će danima na području Banje Luke poduzimati intenzivne istražne radnje s ciljem okončanja istrage koja se vodi u predmetu „David Dragičević“ za krivično djelo teško ubistvo, saznaje „Dnevni avaz“.

U narednim bi danima, prema našim informacijama, trebalo biti uhapšeno nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ubistvom mladića Davida Dragičevića.

Preuzet predmet

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića iz Banje Luke. To se dogodilo u aprilu 2021. godine.

Predmet vodi tužiteljica Ozrenka Nešković.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Okolnosti pod kojima je umro još nisu razjašnjene, ali bi istraga koju je preuzelo Tužilaštvo BiH konačno trebala rezultirati hapšenjima odgovornih.

Otkrivanje istine

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović te članovi grupe "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Nada oca Davora

Davor Dragičević, Davidov otac, nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu, kazao je da ne gubi nadu.

- Nade moje, porodice i grupe “Pravda za Davida” i svih ljudi koji nas podržavaju su okrenute prema Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić. Svjestan sam da će u narednom periodu biti još jači pritisak kako na nas tako i na Tužilaštvo BiH od MUP-a RS, koji je odgovoran za otmicu i ubistvo mog sina. Muriz, Ifet, grupa “Pravda za Davida i Dženana” i ja nikad nećemo odustati dok svi odgovorni u oba slučaja ne budu zakonski procesuirani. Njihov kraj je naš početak - rekao je tada Davor Dragičević.  

Piše: Evelin Trako
Foto naslovna: Gerila
Izvor: avaz.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter