Priznanje kriminala kao preporuka za posao u IDDEEA: Dragana Vukajlovića oslobodila je tužiteljka Edina Hubjer


Priznanje kriminala kao preporuka za posao u IDDEEA: Dragana Vukajlovića oslobodila je tužiteljka Edina Hubjer

Bez obzira na to što je tokom istrage priznao da je uzeo 40.000 KM mita kako bi KRŽ „Elektrounionu“ iz Istočnog Sarajeva, po žalbi na tender „Puteva RS“, nezakonito dosudio 3,4 miliona KM , Tužilaštvo BiH ne želi da otkrije obrazloženje Hubjerove u naredbi o obustavi istrage. Vukajlović je slobodan čovjek, koji se i danas bavi tenderima, a njegovo „izuzetno tendersko znanje“ preporučilo ga je i za poziciju šefa kabineta aktuelnog direktora IDDEEA Almira Badnjevića.

Naredbu o obustavi istrage protiv bivšeg uposlenika Kancelarije za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini Dragana Vukajlovića, koji je pred Tužilaštvom 2018. godine priznao da je uzeo 40.000 KM mita, kako bi KRŽ „Elektrounionu“ iz Istočnog Sarajeva, po žalbi na tender „Puteva Republike Srpske“, nezakonito dosudio 3,4 miliona KM, potpisala je državna tužiteljica Edina Hubjer.

Obrazloženje te odluke, bez obzira na prethodno priznanje krivičnog djela, Tužilaštvo BiH ne želi da otkriva javnosti. Vukajlović je slobodan čovjek, koji se i danas bavi javnim nabavkama, a njegovo „izuzetno tendersko znanje“ preporučilo ga je i za poziciju šefa kabineta aktuelnog direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Almira Badnjevića.

Iako i novim dopisom Žurnalu jasno poručuju da je Vukajlović zaštićen, portparoli Tužilaštva detaljno su se bavili zahtjevom za izuzeće Vedrane Mijović, kojoj je predmet prebačen, nakon što je tužilac Miroslav Janjić „sklonjen“ sa ovog slučaja. Odluku je u septembru 2019. potpisala tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić, a po zahtjevu Mijovićeve, jer je navela da Vukajlovića poznaje dugo, da su komšije i da im djeca idu u isti razred. SNSD veze nije pominjala.

Zanimljivo, Janjić je iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju prebačen u Odjel za ratne zločine. Za njegovo izlaganje pred Sudom BiH, kada je decidno naveo da je Vukajlović, tokom istrage, priznao da su „određene osobe“ na njega vršile pritisak i da je od Siniše Dodika, stvarnog vlasnika „Elektrouniona“ iz Istočnog Sarajeva, u više navrata uzimao novac, u ukupnom iznosu od 40.000 KM, uputili su nas na Sud BiH. Hubjerova je Vukajlovića oslobodila svih pravosudnih tereta.

Vukajlović je početkom novembra prošle godine prijetio Žurnalu krivičnom prijavom za klevetu, prema izmijenjenom Krivičnom zakoniku RS. Pismo koje je stiglo na našu adresu nije sadržavalo demantij na navedeno u tekstu pod naslovom „I TUŽILAŠTVO BIH ŠTITI DRAGANA VUKAJLOVIĆA: Nema kazne za priznavanje uzimanja mita“, a redakciji je zabranjeno da ga koristi u sredstvima informisanja. Advokat je tek naveo da Vukajlović nije priznao da je uzeo mito ni pred kojim organom.

Po prijetnji, ako ne prestanemo da pišemo, prozvani nevini klijent će o našem ponašanju obavijestiti nadležna tužilaštva u RS i krivično nas goniti. Sarajevska advokatska kancelarija (naziv poznat redakciji) zatražila je javno izvinjenje Vukajloviću. Od advokata smo zatražili konkretne navode o kleveti. Do danas niko nije odgovorio.

U međuvremenu, oni koji su bili uključeni u istragu od prije nekoliko godina potvrdili su Žurnalu da, ne samo da je Vukajlović priznao uzimanje mita, nego je to isto rekla i njegova supruga. U slučaju podnošenja krivične prijave i eventualnog postupka – naši izvori biće svjedoci ovih navoda.

IZUZETNO TENDERSKO ZNANJE KAO PREPORUKA

Reference za Vukajlovićevo imenovanje na poziciju savjetnika/šefa kabineta direktora IDDEEA-e bile su, kako je direktor Almir Badnjević rekao, izuzetno znanje iz oblasti javnih nabavki. U opširnoj pisanoj izjavi od 3. oktobra naveo je:

„Na ovu poziciju zaposlen je od 1. avgusta 2023. godine i to shodno zakonu i svim zakonskim procedurama. Naime, prilikom imenovanja na navedenu poziciju, imenovani je uredno dostavio uvjerenje Osnovnog suda u Trebinju broj: 95 1 Kr 315 23 od 24. jula 2023. godine kojim se potvrđuje da mu pred sudovima na području BiH nije podignuta niti potvrđena bilo kakva optužnica, niti je izrečena bilo kakva kazna za krivična djela, a bilo kog karaktera. S obzirom na navedeno i nesporni dokaz koji datira iz kraja sedmog mjeseca ove godine (prije dva mjeseca), evidentno je da ne postoji nikakav krivični postupak sa stanovišta zvaničnih sudskih i institucionalnih dokaza, a obuhvatajući i period od prije pet godina na koji se vi pozivate. Ukratko, razlozi zbog čega je gospodin Vukajlović zaposlen na navedeno radno mjesto leže u činjenici da je on magistar ekonomskih nauka u oblasti računovodstva i revizije, ovlašteni predavač javnih nabavki Agencije za javne nabavke BiH, autor više knjiga iz oblasti planiranja javnih nabavki, nosilac više nagrada... Prema raspoloživim i provjerenim informacijama, a vezano za navode iz vašeg dopisa ono što je također provjereno i utvrđeno je da je u navedenom periodu vjerovatno vođena istraga, a ne krivični postupak, koja je rezultirala obustavljanjem istrage od strane Tužilaštva BiH prije dvije godine, gdje je potvrđeno da po navedenom imenovani nema nikakve odgovornosti, za šta također postoje zvanični dokazi u koje smo također imali lični uvid. Međutim, istu su privatno vlasništvo navedene osobe, te za iste nismo ovlašteni da publikujemo zbog zaštite integriteta i izbjegavanja mogućnosti djela klevete navedene osobe, jer pravni tim Agencije mi je savjetovao po navedenom pitanju postoje presude nadležnih sudova u BiH da se radilo o klasičnoj kleveti prema navedenoj osobi, te da su plaćane odštete za klevetu po navedenom. Zbog činjenice da nikad po navedenom nije podignuta niti potvrđena optužnica, te da je istraga u potpunosti obustavljena, kao ni da nije utvrđena bilo kakva odgovornost imenovanog, a poštujući presumpciju nevinosti mišljenja smo da svako pozivanje sa naše strane na ovakve slučajeve bi potencijalno i mi snosili odgovornost za klevetu, pa čak i za krivično djelo.“

Moralne prepreke nije spominjao.


Dok Vukajlović prijeti: Zašto Tužilaštvo BiH krije identitet tužioca koji je ignorisao priznanje o uzimanju mita?

MILIONI PO NEZAKONITOJ ŽALBI

Priča o 3,4 miliona KM teškom kriminalu počela je 2012. godine, kada su “Putevi RS” raspisali tender za održavanje puteva vrijedan više od 30 miliona KM. "Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva tada je preuzeo tendersku dokumentaciju, a onda uložio prigovor i na dan otvaranja ponuda tražio obustavu postupka. KRŽ je naredio „Putevima RS“ da obustave nabavku dok ova institucija ne odluči o žalbi. Preduzeće je obustavilo postupak na 15 dana. Članovi KRŽ-a u tom roku nisu odgovorili, a preduzeće je nakon toga posao ugovorilo sa drugom firmom.

„Elektrounion“, navodeći da je oštećen, od KRŽ-a je tražio da odredi naknadu štete. Potom je utvrđeno su „Putevi RS“ prekršili zakon, jer su potpisali ugovor, a nisu omogućili „Elektrounionu“ da pripremi ponudu. Procijenili su da je ova firma zbog toga oštećena za milionski iznos.

Zbog odluke KRŽ-a, pisao je Centar za istraživačko novinarstvo, „Putevi RS“ platili su odštetu ovoj firmi u iznosu od 3,4 miliona KM, iako zapravo nije ni učestvovala na tenderu.

U oktobru 2016. godine Sud BiH je zaključio da nije bilo razloga za dodjelu štete veće od tri miliona KM te je ukinuo odluku KRŽ-a i članovima naredio da donesu novu. Nakon ove presude, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA uhapsili su Vukajlovića i direktora „Elektrouniona“ Duška Lazarevića zbog sumnje u nezakonitu isplatu štete. Nakon saslušanja, pušteni su.

Po zahtjevu Tužilaštva BiH, 21. maja 2018. godine Sud BiH trebalo je da odluči hoće li Vukajlović biti suspendovan u KRŽ do okončanja postupka.

Interesantno, po nalogu Suda BiH, KRŽ je trebalo da utvrdi visinu nastale štete, kako bi bili ispunjeni uslovi da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Vukajlovića i Siniše Dodika, , koji stoji iza firme "Elektrounion", ali i Duška Lazarevića, direktora te firme.

Siniša Dodik, inače bivši narodni poslanik SNSD-a, godinu i po dana krio se u Srbiji. Postupajući tužilac tražio je raspisivanje potjernice, ali tadašnja v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić i šef Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Ozrenka Nešković nisu dale saglasnost. Po povratku iz Srbije, Dodik je saslušan i pušten...

Po Badnjevićevoj opsežnoj odbrani Dragana Vukajlovića reklo bi se da je 2018. godine postupajući tužilac Miroslav Janjić lagao kada je rekao da je tokom istrage osumnjičeni priznao da su „određene osobe“ na njega vršile pritisak i da je od Siniše Dodika, stvarnog vlasnika „Elektrouniona“ iz Istočnog Sarajeva, u više navrata uzimao novac, u ukupnom iznosu od 40.000 maraka.

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: Badnjević i Vukajlović na sastanku sa predsjednicom Ustavnog suda BiH Valerijom Galić
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter