Dok Vukajlović prijeti: Zašto Tužilaštvo BiH krije identitet tužioca koji je ignorisao priznanje o uzimanju mita?


Dok Vukajlović prijeti: Zašto Tužilaštvo BiH krije identitet tužioca koji je ignorisao priznanje o uzimanju mita?

Ako ne prestanemo da pišemo, advokati će o našem ponašanju obavijestiti nadležna tužilaštva u Republici Srpskoj i krivično nas goniti. Sarajevska advokatska kancelarija zatražila je javno izvinjenje Vukajloviću. Zatražili smo konkretne navode o kleveti. Sedam dana niko nije odgovorio.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je da potpuno sakrije ime i prezime tužioca koji je potpisao naredbu o obustavi istrage protiv Dragana Vukajlovića, bivšeg uposlenika Kancelarije za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini, koji je priznao da je uzeo mito od 40.000 KM, kako bi KRŽ „Elektrounionu“ iz Istočnog Sarajeva, po žalbi na tender „Puteva Republike Srpske“, nezakonito „dosudio“ 3,4 miliona KM. Zbog milionske štete Vukajlović je hapšen, a danas, potpuno čist pred pravosuđem, obavlja funkciju savjetnika i šefa kabineta direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Almira Badnjevića.

Dok je Žurnal kroz tri dopisa od Tužilaštva BiH tražio detaljne odgovore o tužiocu i obrazloženju sporne odluke, Vukajlović nam je, posredstvom advokata, prijetio krivičnom prijavom za klevetu, prema izmijenjenom Krivičnom zakoniku Republike Srpske. Pismo koje je stiglo na našu adresu nije sadržavalo demantij na navedeno u tekstu pod naslovom „I TUŽILAŠTVO BIH ŠTITI DRAGANA VUKAJLOVIĆA: Nema kazne za priznavanje uzimanja mita“, a redakciji je zabranjeno da ga koristi u sredstvima informisanja. Advokat je tek naveo da Vukajlović nije priznao da je uzeo mito ni pred kojim organom.

Po prijetnji, ako ne prestanemo da pišemo, prozvani nevini klijent će o našem ponašanju obavijestiti nadležna tužilaštva u Republici Srpskoj i krivično nas goniti. Sarajevska advokatska kancelarija (naziv poznat redakciji) zatražila je javno izvinjenje Vukajloviću. Od advokata smo zatražili konkretne navode o kleveti. Sedam dana niko nije odgovorio.

U međuvremenu, oni koji su bili uključeni u istragu od prije nekoliko godina potvrdili su Žurnalu da ne samo da je Vukajlović priznao uzimanje mita, nego je to isto rekla i njegova supruga. U slučaju podnošenja krivične prijave i eventualnog postupka – naši izvori biće svjedoci ovih navoda.

Još 3. oktobra pitali smo Tužilaštvo BiH u kojoj fazi je postupak protiv Vukajlovića, da li je optužnica ikada podignuta i da li je predmet, kako su Žurnalu potvrdili dobro upućeni izvori, na kraju završio u rukama tužiteljice Vedrane Mijović, kćerke dugogodišnjeg SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja. U telefonskom podsjećanju, nakon više od 15 dana čekanja, portparol Boris Grubešić je rekao: „Vidjeli smo da ste već objavili članak pa nismo smatrali potrebnim da vam odgovorimo“.

Narednih dana – dvije rečenice u mailu bez memoranduma institucije:

„Što se tiče faze postupka, provedena je istraga, ali ista nije dovela do dokaza dovoljnih za optuženje, te je predmet u odnosu na navedeno okončan obustavom. Tužiteljica Mijović je tražila i dobila izuzeće, te nije donositelj navedene odluke.“

Žurnal je tražio pojašnjenje:

- Zašto je tužilac Miroslav Janjić “sklonjen” sa ovog slučaja, odnosno, zašto je predmet prebačen drugom tužiocu?

- Kako je moguće da postupak bude obustavljen zbog nedostatka dokaza, ako je Vukajlović priznao primanje mita? Znači li to da tužilac Janjić nije govorio istinu? Da li je zbog toga sankcionisan i kako?

- Zbog čega je tužiteljica Vedrana Mijović tražila izuzeće i nije potpisnica ove odluke o obustavi postupka?

- Koji tužilac je obustavio postupak i šta je dicidno navedeno u tužilačkoj odluci? 

Na ova pitanja stigli su novi „odgovori“:

- Tužilac Janjić je premješten iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Odjel za ratne zločine pa su shodno tome predmeti koje je dužio tužilac Janjić u POOK-u presignirani na drugog tužioca.

- Tužiteljica Mijović je izuzeta temeljem razloga koji su propisani članom 29. stavom 1. tačkom f) ZKP-a BiH.

- Postupajući tužilac nakon dovoljnog razjašnjenja stvari u spisu donio je odluku da nema dovoljno dokaza koji bi ukazali na postojanje osnovane sumnje za podzianje optužnice.

Poslije trećeg dopisa Žurnala:

- Kako je tužiteljica Vedrana Mijović opravdala pristrasnost u slučaju istrage i eventualnog podizanja optužnice protiv Dragana Vukajlovića?

- Koji tužilac je preuzeo slučaj i odlučio da donese odluku o obustavi postupka zbog nedostatka dokaza?

- Zahtijevam da mi ustupite zapisnik i tonski snimak sa ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine sa izlaganjem tužioca Miroslava Janjića, koji je decidno naveo da je Vukajlović, tokom istrage, priznao da su „određene osobe“ na njega vršile pritisak i da je od Siniše Dodika, stvarnog vlasnika „Elektrouniona“ iz Istočnog Sarajeva, u više navrata uzimao novac, u ukupnom iznosu od 40.000 KM.

...nije bilo odgovora.

IZUZETNO TENDERSKO ZNANJE KAO PREPORUKA

Reference za Vukajlovićevo imenovanje na poziciju savjetnika/šefa kabineta direktora IDDEEA-e bile su, kako je direktor Almir Badnjević rekao, izuzetno znanje iz oblasti javnih nabavki. U opširnoj pisanoj izjavi od 3. oktobra naveo je:

„Na ovu poziciju zaposlen je od 1. avgusta 2023. godine i to shodno zakonu i svim zakonskim procedurama. Naime, prilikom imenovanja na navedenu poziciju, imenovani je uredno dostavio uvjerenje Osnovnog suda u Trebinju broj: 95 1 Kr 315 23 od 24. jula 2023. godine kojim se potvrđuje da mu pred sudovima na području BiH nije podignuta niti potvrđena bilo kakva optužnica, niti je izrečena bilo kakva kazna za krivična djela, a bilo kog karaktera. S obzirom na navedeno i nesporni dokaz koji datira iz kraja sedmog mjeseca ove godine (prije dva mjeseca), evidentno je da ne postoji nikakav krivični postupak sa stanovišta zvaničnih sudskih i institucionalnih dokaza, a obuhvatajući i period od prije pet godina na koji se vi pozivate. Ukratko, razlozi zbog čega je gospodin Vukajlović zaposlen na navedeno radno mjesto leže u činjenici da je on magistar ekonomskih nauka u oblasti računovodstva i revizije, ovlašteni predavač javnih nabavki Agencije za javne nabavke BiH, autor više knjiga iz oblasti planiranja javnih nabavki, nosilac više nagrada... Prema raspoloživim i provjerenim informacijama, a vezano za navode iz vašeg dopisa ono što je također provjereno i utvrđeno je da je u navedenom periodu vjerovatno vođena istraga, a ne krivični postupak, koja je rezultirala obustavljanjem istrage od strane Tužilaštva BiH prije dvije godine, gdje je potvrđeno da po navedenom imenovani nema nikakve odgovornosti, za šta također postoje zvanični dokazi u koje smo također imali lični uvid. Međutim, istu su privatno vlasništvo navedene osobe, te za iste nismo ovlašteni da publikujemo zbog zaštite integriteta i izbjegavanja mogućnosti djela klevete navedene osobe, jer pravni tim Agencije mi je savjetovao po navedenom pitanju postoje presude nadležnih sudova u BiH da se radilo o klasičnoj kleveti prema navedenoj osobi, te da su plaćane odštete za klevetu po navedenom. Zbog činjenice da nikad po navedenom nije podignuta niti potvrđena optužnica, te da je istraga u potpunosti obustavljena, kao ni da nije utvrđena bilo kakva odgovornost imenovanog, a poštujući presumpciju nevinosti mišljenja smo da svako pozivanje sa naše strane na ovakve slučajeve bi potencijalno i mi snosili odgovornost za klevetu, pa čak i za krivično djelo.“

Moralne prepreke nije spominjao.

MILIONI PO NEZAKONITOJ ŽALBI

Priča o 3,4 miliona KM teškom kriminalu počela je 2012. godine, kada su “Putevi RS” raspisali tender za održavanje puteva vrijedan više od 30 miliona KM. "Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva tada je preuzeo tendersku dokumentaciju, a onda uložio prigovor i na dan otvaranja ponuda tražio obustavu postupka. KRŽ je naredio „Putevima RS“ da obustave nabavku dok ova institucija ne odluči o žalbi. Preduzeće je obustavilo postupak na 15 dana. Članovi KRŽ-a u tom roku nisu odgovorili, a preduzeće je nakon toga posao ugovorilo sa drugom firmom.

„Elektrounion“, navodeći da je oštećen, od KRŽ-a je tražio da odredi naknadu štete. Potom je utvrđeno su „Putevi RS“ prekršili zakon, jer su potpisali ugovor, a nisu omogućili „Elektrounionu“ da pripremi ponudu. Procijenili su da je ova firma zbog toga oštećena za milionski iznos.

Zbog odluke KRŽ-a, pisao je Centar za istraživačko novinarstvo, „Putevi RS“ platili su odštetu ovoj firmi u iznosu od 3,4 miliona KM, iako zapravo nije ni učestvovala na tenderu.

U oktobru 2016. godine Sud BiH je zaključio da nije bilo razloga za dodjelu štete veće od tri miliona KM te je ukinuo odluku KRŽ-a i članovima naredio da donesu novu. Nakon ove presude, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA uhapsili su Vukajlovića i direktora „Elektrouniona“ Duška Lazarevića zbog sumnje u nezakonitu isplatu štete. Nakon saslušanja, pušteni su.

Po zahtjevu Tužilaštva BiH, 21. maja 2018. godine Sud BiH trebalo je da odluči hoće li Vukajlović biti suspendovan u KRŽ do okončanja postupka.

Interesantno, po nalogu Suda BiH, KRŽ je trebalo da utvrdi visinu nastale štete, kako bi bili ispunjeni uslovi da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Vukajlovića i Siniše Dodika, , koji stoji iza firme "Elektrounion", ali i Duška Lazarevića, direktora te firme.

Siniša Dodik, inače bivši narodni poslanik SNSD-a, godinu i po dana krio se u Srbiji. Postupajući tužilac tražio je raspisivanje potjernice, ali tadašnja v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić i šef Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Ozrenka Nešković nisu dale saglasnost. Po povratku iz Srbije, Dodik je saslušan i pušten...

Po Badnjevićevoj opsežnoj odbrani Dragana Vukajlovića reklo bi se da je 2018. godine postupajući tužilac Miroslav Janjić lagao kada je rekao da je tokom istrage osumnjičeni priznao da su „određene osobe“ na njega vršile pritisak i da je od Siniše Dodika, stvarnog vlasnika „Elektrouniona“ iz Istočnog Sarajeva, u više navrata uzimao novac, u ukupnom iznosu od 40.000 maraka.

PISMO ŽURNALA SVJETSKOJ BANCI

Poštovani,

Obavještavamo Vas da se nećemo odazvati pozivu na sastanak sa predstavnicima Svjetske banke.

Prvi razlog je taj što je tema mogućnost kreditiranja javnog preduzeća "Putevi RS" sa 100 miliona eura, iako su uvedene akcize sa namjenom za izgradnju i obnovu puteva. Dakle, smatramo da je krajnje neodgovorno zaduživati građane ove zemlje u situaciji kada je prikupljeno dovoljno sredstava od akciza za izgradnju i obnovu cesta.

Drugo, već duže vrijeme bavimo se istraživanjima o korupciji i kriminalu u javnim nabavkama u "Putevima RS", sa direktorom Nenadom Nešićem na čelu (danas ministrom bezbjednosti BiH op.a.). Javnosti smo prezentirali niz slučajeva u kojima smo dokumentirali namještanja poslova i kriminal na tenderima u ovom preduzeću. Nažalost, pravosudne institucije, za koje smo također dostavili dokaze da su i oni korumpirani, nisu poduzeli ništa, iako smo prezentirali brojne dokaze. Shodno tome, smatramo kako ovo javno preduzeće nema kredibilitet da upravlja tim sredstvima koje će vraćati građani ove zemlje, a novac će završiti u džepovima političara i vlasnika putarskih firmi koje su uvezane s njima.

Svjetska banka - Zašto se nismo sastali - Korumpirani Putevi RS nisu kredibilan partner

Treće, na sastanak sa predstavnicima Svjetske banke pozvan je i predstavnik Ureda za žalbe BiH i oni su delegirali Dragana Vukajlovića, čovjeka koji je uhapšen zbog korupcije u poslovima sa "Putevima RS" i koji je priznao da je uzeo mito za posao sa ovim preduzećem. Smatramo kako je krajnje drsko i neprimjereno da nas svrstavate u istu ravan sa kriminalcima o čijim korupcijskim aferama mi svakodnevno izvještavamo javnost. Vukajlović možda jeste kompetentan da govori o korupciji u javnim nabavkama, ali mi smo na suprotnoj, strani pravde.

Četvrto, možda u Svjetskoj banci nisu svjesni, ali mi vrlo dobro znamo da će ova sredstva biti zloupotrijebljena u predizborne svrhe u idućoj godini. Ono što pojedinci iz vlasti u RS ne uspiju da ukradu kroz javne nabavke u "Putevima RS", biće iskorišteno u predizborne svrhe. Na taj način se direktno pomaže vladajućim političkim strankama u RS da pobijede na izborima iduće godine, iako se aktualna vlast dokazala kao korumpirana, bez ikakvog osjećaja za stvarne potrebe građana. Takva je definisana i od međunarodne zajednice, a neki od vodećih političara iz RS nalaze se pod sankcijama zbog korupcije.

Zbog svega ovoga, obavještavamo vas da nećemo prisustvovati sastanku sa predstavnicima Svjetske banke na ovu temu. Ne želimo biti saučesnici u još jednoj pljački građana u ovoj zemlji i ponovo vas upozoravamo da trenutne strukture u javnom preduzeću "Putevi RS" koje imaju punu podršku vlasti u RS, nemaju kredibilitet da provedu ovaj projekat od 100 miliona eura.

U prilog ovom pismu dostavljamo vam sve sadržaje koje je naš istraživački online medij Žurnal objavio u vezi sa korupcijom i kriminalom "Puteva RS".

Stojimo na raspolaganju za buduću saradnju koja je u skladu sa našim antikorupcijskim aktivnostima.

Lijep pozdrav,

Eldin Karić,

izvršni direktor

Centar za razvoj medija i analize

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: Badnjević i Vukajlović na sastanku sa predsjednicom Ustavnog suda BiH Valerijom Galić
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter