Privatno preduzeće Republika Srpska: Dodik preko -Gas-Res-a- isplaćuje ruskom oligarhu više od 100 miliona evra


Privatno preduzeće Republika Srpska: Dodik preko -Gas-Res-a- isplaćuje ruskom oligarhu više od 100 miliona evra

Vlada RS će kupiti propale projekte i firmu “Comsar”. Serdarov poslao pismo namjere koje je odmah prihvaćeno. Vlast informaciju pokušala sakriti od građana

Vlada Republike Srpske planira da preko svog preduzeća “Gas – Res” kupi propale projekte ruskog oligarha Rašida Serdarova i njegove kompanije “Comsar”, a sve je spremna da plati više od 100 miliona evra, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.

“Comsar” u Srpskoj ima nekoliko svojih preduzeća i koncesija u elektro energetskom sektoru koje nikada nisu iskorištene da se napravi neki ozbiljan posao.

Bez obzira na to, vlast u Srpskoj je uporna u namjeri da mu dodatno napuni džepove.

Serdarov je obećao investicije vrijedne milijardu maraka, a one su najdalje dogurale do pripremnih radova.  Njegov blizak saradnik, a danas Šef predstavništva RS u Rusiji Duško Perović tvrdio je da je “Comsar” u Srpsku uložio više od 70 miliona maraka.

Prvobitni plan je bio da cijeli posao ide preko “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), ali kako je ovo preduzeće upalo u velike probleme sa likvidnošću, on je promijenjen.

Od svega, kupiće propali hotel u Rudom i za njega izdvojiti 2,25 miliona maraka.

Sve se odvija veoma brzo i bez zastoja.

Prvo je “Comsar” 18. oktobra ove godine “Gas Res-u” poslao pismo namjere.

Devet dana kasnije, 27. oktobra, Nadzorni odbor preduzeća je na isto pozitivno odgovorio i poslao ga Vladi Srpske na odlučivanje, koja je samo dan kasnije u funkciji skupštine “Gas – Res-a” to pismo prihvatila.

Naravno, kao i do sada, vlast je ovu informaciju sakrila od svojih građana. Prvo ju nije najavila u dnevnom redu sjednice, niti je kasnije u saopštenju nakon sjednice spominjala da se o njoj diskutovalo.

“Preduzeće u okviru svojih nadležnosti, a na osnovu Odluke Vlade trenutno vrši preliminarno razmatranje Memoranduma o razumijevanju”, potvrđeno je za CAPITAL iz “Gas – Res-a” koje se inače bavi trgovinom i snabdijevanjem prirodnim gasom.

Oni tvrde da razmatranje pisma namjere ne prejudicira bilo kakvu konačnu odluku o kupovini “Comsarovih” projekata.

“Takva odluka je u isključivoj nadležnosti Skupštine preduzeća, odnosno Vlade Republike Srpske kao osnivača”, navode u ovom preduzeću.

Inače, na čelu “Gas – Res-a” od novembra ove godine sjedi SNSD-ov Momčilo Antonić.

On je zamijenio Ljubu Glamočića koji je prema saznanjima CAPITAL-a otišao upravo zato jer se nije slagao sa namjerama Vlade.

Siniša Majstorović, koji je vodio poslove “Comsar-a” u Srpskoj kazao nam je da nije ovlašten da daje izjave medijima po ovom pitanju.

Stav smo pokušali dobiti i od ministra energetike i rudarstva Petra Đokića, ali se nije javljao na telefon.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: CIN/Rašid Serdarov
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter