Ekonomično poslovanje - Građani će plaćati skuplju struju a ERS kupuje propali hotel ruskog oligarha u Rudom?


Ekonomično poslovanje - Građani će plaćati skuplju struju a ERS kupuje propali hotel ruskog oligarha u Rudom?

Hotel “Comsar” u Rudom, u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova kupiće preduzeće “Hidroelektrane na Drini”, otkriva portal CAPITAL.

Ovu odluku donio je Nadzorni odbor preduzeća i uputio je skupštini akcionara na usvajanje koji bi trebao da je usvoji na skupštini koja će se održati 28. novembra.

Hotel će biti plaćen 2,25 miliona maraka, odnosno onoliko koliko je kompanija “Comsar”, a koja ga pokušava prodati već duže vrijeme, tražila.

Novac bi prema prijedlogu odluke o kupovini, trebala da obezbijedi Elektroprivreda Republike Srpske.

“Sredstva za predmetnu kupovinu udjela će se obezbjediti iz ukupnih potraživanja od matičnog holdinga. Za potpisivanje Ugovora o kupovini ovlašćuje se direktor Nedeljko Perišić i v.d. izvršnog direktora za investicije i razvoj Lazo Čarkić”, navodi se u prijedlogu odluke.

Hotel u Rudom ne radi od novembra 2018. godine. Tu godinu hotel je završio u gubitku od 284.972 KM, radnici su ostali bez posla, a 2019. godine minus je bio 197.204 KM.

U prošloj i pretprošloj godini prijavljen je gubitak od skoro pola miliona maraka, dok nije bilo ni jedne marke prihoda.

Otvoren je kada je položen i kamen temeljac za hidrocentralu “Mrsovo”, koja nikada nije izgrađena.

Na dobošu je bio i 2017. godine, s tim da su vlasnici tada tražili čak sedam miliona KM.

Zašto preduzeće za proizvodnju električne energije investira milione u uslužne i smještajne kapacitete umjesto u nove proizvodne pogone nije jasno jer se direktor “Hidroelektrana na Drini” Nedeljko Perišić nije javljao na telefon.

Međutim, treba imati u vidu da su najviši zvaničnici Republike Srpske ranije potvrdili kako će preuzeti neke projekte koje je Serdarov započeo u Srpskoj, što može da znači da će tek uslijediti spašavanje propalih biznisa ruskog oligarha novcem građana Srpska.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: turizamrudo.com
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter