Prije godinu dana svijet su šokirale stravične scene


Prije godinu dana svijet su šokirale stravične scene

Ovog vikenda se navršava godinu dana otkako je Italija zbog korone prva u Evropi uvela lokdaun - zatvaranje je obuhvatilo određene regije, poput Lombardije i Emilija-Romanja, i specifične sektore kao što su dijelom škole, a drastične mjere su šokirale svijet, piše Gardijan.

U tom trenutku, Italija je imala 152 registrovana slučajeva i troje preminulih od kovida, pa je sve djelovalo kao pretjerana reakcija, dodaje se u tekstu.

Međutim, kako su dani prolazili, mjere su postajale sve restriktivnije – do 4. marta sve škole u Italiji su zatvorene, a nedjelju dana kasnije, cijela zemlja je bila pod lokdaunom.

Do 12. marta preminulo je više od 1.000 ljudi, a samo za još četiri dana, umrlo je još 1.000.

– U većini zemalja su u to vrijeme trajale žurke, kada su Italijani bili zarobljeni u svojim domovima, gledajući na televiziji scene kao iz filmova o apokalipsi – medicinare u specijalnim odijelima, bolnička odjeljenja prepuna boca za kiseonike i mrtvačnice tako nabijene kovčezima da je vojska bila pozvana u pomoć – podsetio je Gardijan.

Uskoro, Italija je imala skoro 1.000 mrtvih na dan, a lokalne novine bile su prepune čitulja.

Ubrzo su uslijedila i nova žarišta u Evropi, najprije u Španiji, pa se korona proširila praktično na cijeli svijet.

U posljednja 24 sata u Italiji je 251 osoba preminula od korona virusa, a medju 300.000 testiranih, novih slučajeva zaraze je 14.931, saopštilo je danas ministarstvo za zdravstvo.

Navodi se da je u 10, od 22 regije i autonomnije pokrajine Italije, zabilježeno 85 odsto svih zaraženih.

Sjeverna regija Veneto u posljednja dva dana bilježi nagli porast inficiranih, u jednom danu više od 1.200 na ukupno pet miliona stanovnika regije.

Izvor: Agencije 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter