Priča koju nikada nisu pričali


Priča koju nikada nisu pričali

"Njoj je lozu doneo kolega Ivan Bosiljčić, preko svojih prijatelja, jer Vojin i ona četiri i po godine nisu mogli da imaju decu. Zahvaljujući lozi, oni su dobili bliznakinje Veru i Milu", rekao je jednom prilikom prijatelj glumačkog para.

Sloboda Mićalović iz nedelje u nedelju, kada se prikazuje ostvarenje "Koreni", narod oduševljava ulogom Simke za koju se od samog početka priča da je uloga njene karijere.

U "Korenima" Simka se bori da dobije potomstvo kako se ne bi ugasila loza Katića, a Sloboda fantastično igra ulogu žene očajne jer ne uspeva da začne. Međutim, Slobodi u privatnom životu ovakav problem nije stran, pošto je nažalost, jednim delom prolazila kroz sličnu situaciju.

Naime, Sloboda i njen suprug, srpski glumac Vojin Ćetković godinama su pokušavali da dobiju dete u čemu im je pomogla čudotvorna loza Svetog Simeona Mirotočivog sa Hilandara koju im je sa ovog svetog mesta doneo glumac Ivan Bosiljčić.

U jednoj televizijskoj emisiji emitovanoj pre nekoliko godina, ovo je ispričao njihov porodični prijatelj.

"Naša poznata glumica Sloboda Mićalović dobila je bliznakinje pomoću čudotvorne loze sa Hilandara. Pričala mi je to Sloboda, koja je, takođe, prijatelj manastira. Njoj je lozu doneo kolega Ivan Bosiljčić, preko svojih prijatelja, jer Vojin i ona četiri i po godine nisu mogli da imaju decu. Zahvaljujući lozi, oni su dobili bliznakinje Veru i Milu", otkrio je on tada.

Sloboda i Vojin nikada nisu želeli javno da pričaju o borbi za potomstvo.

Podsetimo, naš glumački par je odmah po stupanju u brak želeo da se ostvari u ulozi roditelja, a Sloboda je zbog komplikovane trudnoće bila prinuđena da miruje. Glumica je otkazala sve poslovne obaveze, a pričalo se da je priželjkivala blizance, što joj se i ostvarilo.

"Ja sam prva u svojoj familiji koja je dobila blizance, dok ih sa Vojinove strane ima stric. Iako sam u dubini duše to žarko želela, bila sam u šoku usled neizvesnosti koju sa sobom blizanačka trudnoća nosi. Tata je od početka želeo ćerkicu i želja mu se dvostruko ostvarila", rekla je jednom prilikom Sloboda.

Podsetimo, Sloboda i Vojin upoznali su se 2002. godine na snimanju filma "Zona Zamfirova". Verili su se pet godina kasnije, u septembru 2007. godine, na romantičnom putovanju po Siciliji.

Nepunih godinu dana kasnije, 20. maja 2008. godine, venčali su se, a u januaru 2010. godine dobili su bliznakinje Veru i Milu.

Čudo sa Hilandara - Istorijat loze Svetog Simeona

Loza Svetog Simeona je vekovima poznata po tome da daruje decu supružnicima koji imaju problema sa potomstvom.

Brojni bračni parovi u Srbiji smatraju da su im pomogli korišćenje hilandarske loze i molitve. Ova loza izrasla je, prema predanju, pre 800 godina na mestu na kome se nalazio grob Stefana Nemanje - Svetog Simeona, čije su mošti 1207. godine prenete u manastir Studenica. Pripisuju joj se natprirodne moći. Manastirska arhiva prepuna je svedočenja i zahvalnica ljudi koji su imali probleme sa neplodnošću i potom dobili potomke. Loza je iznikla na južnoj strani Saborne crkve Hilandara i zaštićena je pletenom žicom, a podignut je i drveni venjak na kojem se raširio zeleni grm pun grozdova.

"To je jedno od čuda. Nije važno koliko je ta loza zaista stara, ali začuđuje da toliko obilat rod daju samo dva izdanka, koja su raspuknuta. Puzavica sa čudotvornim plodom izlazi iz zida crkve. Svaki njen satruli list se skuplja u spremištu, iza vratanaca, pod sarkofagom kojim je zaštićena. Svako zrno ploda je relikvija", rekao je svojevremeno jedan monah za medije.

U Hilandaru se čuvaju brojna pisma sa fotografijama dece koja su dobijena. Manastir su zbog toga pohodili vernici iz mnogih zemalja. Prema istoriji, ali i iskustvima, vernici tvrde da su se najčešće rađala muška deca jer se grožđe sa ove loze bere svake godine na praznik Vozdviženja Časnog krsta - Krstovdan, 27. septembra, kada se i daje kao blagoslov prisutnom narodu u crkvi. Ostatak grožđa se suši i deli parovima radi potomstva.

Po predanju, u jedno sledovanje spadaju tri zrna grozda i jedno parče orezane loze, koje se stavlja u litar osveštane vode, koju oba supružnika piju pre svakog jela 40 dana, a potom suprug uzima jedno zrno, a supruga preostala dva.

Za to vreme jede se samo posna hrana i bračni drugovi svakodnevno čine po 50 poklona, a od toga ujutru 25 s molitvom:

"Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj nas." Uveče isto toliko poklona, uz reči: "Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas."

Nakon toga, bračni par mora da se uzdržava od bračne postelje.

 

Izvor: Telegraf