Predaja poslednjih ukrajinskih boraca iz -podzemnog grada- Azovstalj (Video)


Predaja poslednjih ukrajinskih boraca iz -podzemnog grada- Azovstalj (Video)

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je nakon predaje posljednjih ukrajinskih vojnika "u potpunosti oslobodila" čeličanu Azovstalj u Mariupolju. Objavljen je i video na kojem je prikazana predaja posljednjih ukrajinskih boraca iz Azovstalja.

Na snimku se vidi kako ruski vojnici pregledaju ukrajinske borce. Neki od boraca su pokazala svoje tetovaže pred kamerama na zahtjev ruskih trupa.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenko rekao je da se 2.439 ukrajinskih pripadnika odbrane predalo u čeličani Azovstalj od 16. maja, a posljednjih 500 u petak.

Ukrajina se nada da će vojnike iz Azovstalja moći da zamijeni za ruske zarobljenike iako je nekoliko visokih ruskih političara zahtijevalo da im se sudi, a jedan je čak pozvao na pogubljenje.

U video izjavi, komandant bataljona Azov Denis Prokopenko rekao je da su civili i teško ranjeni ukrajinski vojnici evakuisani iz fabrike. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se prema ukrajinskim borcima postupati u skladu sa međunarodnim normama za ratne zarobljenike.

O predaji boraca iz Azovstalja oglasio se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. On je istakao da je borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalju rečeno je da izađu i spasu živote.

“Momci su u petak primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote”, rekao je Zelenski na ukrajinskoj televiziji, prenosi BBC.

Video: Twitter
Izvor: Agencije 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter