Potresni prizori iz Izraela (Video)


Potresni prizori iz Izraela (Video)

Nekoliko desetina osoba pregaženo je na smrt u metežu koji se desio tokom jevrejskog hodočašća Lag BaOmer u blizini grada Safed na sjeveru Izraela.

Kako navodi list Jerusalem Post, u metežu su poginule 44 osobe, 103 su povrijeđene, od kojih se 44 nalaze u teškom stanju.

Metež se dogodio iza ponoći, nakon čega je na mjesto događaja upućeno šest helikoptera hitne pomoći i brojni medicinski timovi.

Izraelska služba za hitnu pomoć saopćila je da se “bore za živote većeg broja povrijeđenih i da neće odustati dok i posljednja žrtva ne bude evakuisana“.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu na društvenim mrežama objavio je kako je riječ o “teškoj nesreći” i dodao:” Molimo se za dobrobit žrtava”.

Izraelska policija je pokrenula istragu o stampedu.

Hodočašće Lag BaOmer se održavalo u podnožju planine Meron gdje su se desetine hiljada ultra-ortodoksnih Jevreja okupile uz grob židovskog mudraca iz 2. stoljeća na godišnjoj komemoraciji njegove smrti koja uključuje cjelonoćnu molitvu i ples uz lomače.

Grob rabina Simona bar Yochaija jedno je od najvažnijih svetišta u jevrejskom svijetu, a ovogodišnje okupljanje u povodu obilježavanja njegove smrti najbrojnije je u Izraelu od izbijanja pandemije koronavirusa prije više od godinu dana.

Vjersko okupljanje organizovano je usprkos protivljenju zdravstvenih zvaničnika, zabrinutih zbog rizika od širenja zaraze koronavirusom.

VIDEO:


Izvor: Vijesti.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter