Portugal najvjerovatnije odustaje od otvaranja rudnika litijuma


Portugal najvjerovatnije odustaje od otvaranja rudnika litijuma

Portugalija će najverovatnije odustati od otvaranja rudnika litijuma u regionu Montalegre, rekao je portalu Politiko portugalski ministar za zaštitu životne sredine Žoao Pedro Matos Fernandez.

Evropska unija želi da na svojoj teritoriji obezbedi dovoljne količine litijuma, kako ne bi zavisila od trećih zemalja, jer sada uvozi gotovo sve neophodne količine te rude. Evropska komisija procenjuje da će potražnja za litijumom do 2030 biti 18 puta veća nego sada, a do 2050. čak 50 puta veća.

Zbog toga se o otvaranju rudnika litijuma, pored Portugalije, trenutno pregovara u Finskoj, Španiji, Srbiji, Češkoj i Austriji.

Fernandez je rekao da će se od projekta odustati zbog „nedovoljnog profesionalizma“ kompanije Lusorekursos, koja je 2019. godine dobila licencu za ispitivanje terena.

Prema njegovim rečima, kompanija je uradila studiju o zaštiti životne sredine koja je „nedvosmisleno nedovoljna“, zbog čega „neće proći mnogo vremena dok joj vlada poništi licencu“.

Projektu vrednom pola milijarde evra, koji bi zauzeo teritoriju od 825 hektara, žestoko se usprotivilo lokalno stanovništvo, jer bi postrojenja bila samo nekoliko metara udaljena od privatnog poljoprivrednog zemljišta.

Kompanija Lusorekursos je saopštila da je ispitivanjem terena utvrđeno da bi na toj lokaciji moglo da se dobije do 30 miliona tona litijuma.

„Otvaranjem rudnika bila bi potpuno uništena životna sredina i uzajanje bilo koje kulture bilo bi nemoguće“, rekao je Armando Pinto, koordinator lokalnog udruženja koje se protivi projektu.

Taj region je od Ujedinjenih nacija dobio status Globalno važne poljoprivredne lokacije, što je dodatno argument lokalnom stanovništvu da traži odustajanje od projekta.

Otvaranje rudnika je velika pretnja za sve nas koji ovde živimo i ugrozio bi nam šanse da i dalje imamo pristup subvencijama za poljoprivredu Evropske unije, koje su ključne za naš opstanak, kazao je jedan od članova Udruženja, lokalni farmer Žustino Dijaz.

Pinto navodi da bi otvaranjem rudnika moglo da se ugrozi i vodosnadevanje tog dela Portugalije.

„Veći deo severne Portugalije pije vodu koja dolazi odavde i za mene je šokantno da je vlada uopšte razmatrala mogućnost otvaranja rudnika na ovoj lokaciji“, rekao je Pinto.

Višemesečni protesti lokalnog stanovništva medijski su praćeni i na nacionalnom nivou, ali vlasti to nisu htele da čuju.

„Vlada je dala licencu a da nas pre toga nije pozvala čak ni na razgovor. Pisali smo predsedniku države, parlamentu i resornim skupštinskim odborima, ali niko nije hteo da razgovara“, kaže Pinto.

Izvršni direktor kompanije Lusorekursos Rikardo Pineiro odbacio je sve kritike i tvrdi da bi otvaranjem rudnika čitav region bio revitalizovan i obezbedio bi posao za lokalno stanovništvo.

„Nkada nisam razumeo protivljenje ovom projektu, reč je o gomili dezinformacija“, kazao je Pineiro.

Foto naslovna: Ilustracija/Pixabay/DariuszSankowski
Izvor: danas.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter