Porodične kompanije -pelješe- budžet i javna preduzeća? Novi 1,1 milion KM za Škrbićevog zeta Stefana Krnetu


Porodične kompanije -pelješe- budžet i javna preduzeća? Novi 1,1 milion KM za Škrbićevog zeta Stefana Krnetu

Za dogovor o iznajmljivanju i održavanju aplikativnog softvera za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga i i elektronski dispečerski dnevnik bilo je potrebno tek mjesec dana. Dva ugovora potpisana su 24. sprila i 25. maja. Grad Gradiška na čijem je čelu SNSD-ov Zoran Adžić Stefanu Krneti i njegovoj firmi „Dwelt“ platiće 684.408 KM, a bivši opozicionar, sada direktor Elektrokrajine Dragan Čavić – 409.383 KM.

Stefan Krneta, vlasnik firme „Dwelt“, ali ipak poznatiji kao zet nekadašnjeg SNSD-ovog ministra zdravlja i aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranka Škrbića i saradnik firme „Prointer“, povezane sa proodicom predsjednika RS Milorada Dodika, ponovo pobjeđuje na tenderima. Na dva ugovora potpisana sa Gradskom upravom Gradiška i banjalučkom Elektrokrajinom donijala su mu 1.093.791 KM.

Za dogovor o iznajmljivanju i održavanju aplikativnog softvera za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga i i elektronski dispečerski dnevnik bilo je potrebno tek mjesec dana. Dva ugovora potpisana su 24. sprila i 25. maja. Grad Gradiška na čijem je čelu SNSD-ov Zoran Adžić Krneti će platiti 684.408 KM, a bivši opozicionar, sada direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić – 409.383 KM.

KRNETA SIGURAN KOD ADŽIĆA

Kod Adžića Krneta ima zagarantovane poslove. Još 6. februara 2019. godine „Dwelt“ i „Prointer“, kao jedini ponuđači, dobili su ugovor za softversko rješenje za fakturisanje i naplatu komunalija. Na dokumentu je pisalo – 187.153 KM sa PDV-om. Intelektualno i autorsko vlasništvo, odnosno „izvorni kod“, otvorio je kasu tadašnje Opštine Gradiška.

Prvi pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti proveden je 22. aprila 202. godine. „Dweltu“ je i tada za iznajmljivanje i održavanje ovog softvera dato 684.408 KM.

Nakon provedenog otvorenog postupka i zaključenog ugovora broj:02-022-479/18 od 06.02.2018. godine za nabavku usluge izrade i implementacije softverskog rješenje za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga, pregovarački postupak se vodi sa ponuđačem koji ima intelektualno i autorsko vlasništvo nad navedenim softverom (izvorni kod i izvršni kod)“, stajalo je u obrazloženju netransparentnog i za građane preskupog pregovaranja.

Identična situacija i ove, 2023. godine. „Izvorni kod“ podono je garancija za dobijanje ugovora - 684.408 KM. Ukupno za sve ove godine – 1.555.969 KM.

Problema nije bilo ni u „Elektrokrajini“. Krnetino je bilo samo da se javi. Ponuda koju je pripremio sa „IMP Automatikom“ iz Beograda bila je i jedina pristigla i, svakako, jedina očekivana. Na stolu direktora Čavića ugovor vrijedan 409.383 KM bio je 25. maja.  

STRUJNI UDAR U ERS-u

Novi 1,1 milion KM na račun „Dwelta“ stiže nakon „strujnog udara“ iz Elektroprivrede Republike Srpske, kojeg su građani upamtili 2021. godine.

Tada je, kako je Žurnal pisao, Milorad Dodik prijetio ratom, a na drugoj strani bilo je evidentno otimanje javnog novca. Kanal kroz koji je, po ugovoru, prošlo 22.000.705,4 KM vodio je do „Prointera“, s kojim „sarađuje“ Igor, Dodikov sin, a drugi kanal za odliv 9.827.860 KM bio je Krnetin „Dwelt“. Ukupno 31.828.565 KM.

Ova firma od direktora ERS-a i generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića dobila je zadatak da „održava softversku platformu za snabdijevanje“. Krneta je, naime, partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru.

POSLOVANJE ŠKRBIĆEVOG ZETA

„Platforma koja vam pomaže da se transformišete iz pružatelja usluga u dobavljača energije“, opis je to djelatnosti „Dwelta“.

Transformacije, iza kojih je uvijek stajala njegova porodična veza za važnim funkcionerom SNSD-a, pomogle su mu da samo od 2019. do 2021. godine sa javnim sektorom u RS sklopi 11 ugovora, što je građane koštalo 28.441.383 KM.

Krneta je 15. avgusta te 2019. godine potpisao sporazum života - sa firmom „Prointer“. Na potpisivanju dokumenta o „saradnji na projektima digitalne transformacije energetskog sektora“ pojavio se on i tadašnji direktor „Prointera“, a danas na viši menadžerski nivo „Infinity Group“ promaknuti Bojan Vujić.

Do tog momenta sa javnim sektorom „Dwelt“ je upisao tek jedan posao i to gorepomenuti sa Adžićem. Bio je u konzorcijumu sa - „Prointerom“.

KAKO SE KALIO KRNETA

Ni dva i po mjeseca od uspješnog poslovnog sastanka sa Vujićem nije prošao, a Krnetina vizija transformacije doživjela je prvi tenderski uspjeh. „Elektroprivreda Republike Srpske“, na čijem je čelu generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, direktno je, 4. novembra te godine, s menadžerom Krnetom ispregovarao posao vrijedan 232.816 KM.

Petrović je „hitnost“ izrade softvera za obračun utroška struje kupcima pokušao da objasni, iako to Zakon o javnim nabavkama BiH u ovoj formi ne prepoznaje. Pravosudnim radnicima, međutim, ništa tu nije zasmetalo.

„Hitnost i izuzetna važnost nabavke softvera za usluge obračuna električne energije krajnjim kupcima, za potrebe snabdijevanja električnom energijom krajnjim kupcima, razlog je da se predmetna nabavka sprovede putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, jer se ne mogu ispoštovati utvrđeni minimalni rokovi otvorenim postupkom prema Zakonu o javnim nabavkama.“

Posljednjeg dana 2019. godine vršilac dužnosti direktora ERS-a sreo se sa Škrbićevim zetom i potpisao da će „Dwelt“ biti zadužen za izradu softvera za podršku snabdijevanju strujom za 500.000 potrošača. Posao od 14.503.320 KM bio je, odlučio je Petrović, izuzetno hitan.

„Ugovorni organ može ugovor o nabavci dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja onabavci, u slučaju: '...c) kada se zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču...'“

Suštinske, dokazive tehničke i umjetničke razloge, pošto zaštite ekskluzivnih prava nije bilo, nije objasnio građanima čiji je novac razdijelio.

U Novoj 2020. stigli su i novi poslovi. Srđan Rajčević, sa mjesta ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Krnetu je 18. februara odabrao kao najpouzdanijeg za novi milionski odliv iz budžeta. A, i kako bi bilo drugačije, kad je stigla samo jedna ponuda?!

Prethodno je ministar osmislio naziv tendera da bi zvučao – skupo. „Smart city platforma za sistem ujedinjene naplate“ – 1.499.940 KM. U konzorcijumu sa „Dweltom“ pojavio se i „Sirius 2010“, firma koja se takođe povezuje sa porodicom Milorada Dodika.

Podršku je pružio i Dragan Čavić iz Elektrokrajine. „Tehnička podrška i održavanje AMM sistema“ osam dana kasnije po ugovoru je koštala 582.646 KM. Konzorcijum isti, a od dvije pristigle ponude, samo „Sirius“ i „Dwelt“ imali su onu koja valja.

Adžić je već bio spreman za pregovaranje bez obavještenja javnosti i spremio je 684.408 KM.

Pridružio mu se i Aco Stanišić, direktor Elektrodistribudije Pale i funkcioner koalicionog DEMOS-a. Mobilnu softversku aplikaciju za ručna čitanja brojila kupio je od zeta Krnete – 5.850 KM. Takođe, za „softversku platformu za podršku poslovnim procesima operatera“ ugovor je bio spreman 21. maja – 904.994 KM! Zanimljivo, 9. jula izmijenjeno je obavještenje o dodjeli ugovora pa ga nije dobio samo „Dwelt“ već i dopisani „Sirius 2010“.

Svakako, tu nije bio kraj, jer je „Dwelt“ nudio i konsultanstske usluge koje je prihvatila „Elektrodistribucija Bijeljina“ - 6.817 KM. Potom je Luka Petrović 30. septembra spremio novih i već spomenutih 9.827.860 KM.

„'Dwelt', domaća IT startup kompanija sa sjedištem u Banjaluci, zvanično je otvorila svoj drugi razvojni centar u Importanne centru u Sarajevu. Brz rast kompanije paralelno povećava potrebu za zapošljavanjem novih kvalitetnih IT stručnjaka“, objavili su mediji 26. oktobra 2022. godine.

Ogranak u Sarajevu ima i „Prointer“. Milionske ugovore u Federaciji BiH već je nanizao. Škrbićev zet zasad je na čekanju.

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: Stefan Krneta
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter