Pola godine prođe, RTCG nikad: Zašto nas -Javni servis- i dalje zasipa mržnjom, neprofesionalnošću i fašizmom

Pola godine prođe, RTCG nikad: Zašto nas -Javni servis- i dalje zasipa mržnjom, neprofesionalnošću i fašizmom

Ova skandalozna poruka prevazilazi granice medijskih gafova i svrstava se u red najbizarnijih poruka, koje je ikad jedan "javni servis" emitovao, i zbog koje je neophodno da odgovara kompletno rukovodstvo Javnog servisa, nakon smjene.

Kada je portparol grčke vlade Simos Kedikoglu, prije nepunih osam godina, komentarišići odluku zvanične Atine da zatvori tamošnji javni servis (ERT), rekao da je riječ o televiziji koja je simbol „netransparentnosti“, „nevjerovatnog pretjerivanja“ i svojevrsni „rasipnički raj“, mnogi su pomislili da je govorio o crnogorskoj državnoj televiziji.

Međutim, stanje u RTCG je, uzimajući u obzir brojne parametre, drastično gore nego u ERT.

Medij koji je godinama i decenijama unazad važio za najobičnije partijsko glasilo bivšeg režima, a čije je odsustvo profesionalizma i suštine novinarske profesije u potpunosti, i to u više navrata, konstatovao čak i aktuelni predsjednik države Milo Đukanović ističući da je logično da Javni servis bude naklonjeniji vlasti; ili, pak, na mnogo drastičniji način, bivši visoki državni funkcioner Milan Roćen, koji je urednički tim poredio sa krupnom stokom iz svog rodnog kraja – postao je sinonim za pojavu frapantnih profesionalnih skandala, otvorenu segregaciju i besprizorno vrijeđenje srpske nacionalne zajednice i Srpske pravoslavne crkve, nepodnošljivo režimsko sluganstvo i, što je najvažnije – mehanizam za ideološko-identitetsku prekompoziciju naroda i države Crne Gore.

Sve to, nažalost, proželo je kompletnu strukturu ove institucije – od informativnog programa pa do sportske redakcije.

Postojeći Zakon krojen po mjeri DPS-a, ali i njega je Savjet prekršio

Imperativ razračunavanja sa takvom medijskom pojavom predstavnici nove parlamentarne većine ne dovode u pitanje, međutim, pristup i model djelovanja još uvijek nisu usaglašeni.

Shodno važećoj zakonskoj proceduri, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić objavio je Javni poziv za predlaganje novih kandidata za članove Savjeta RTCG, koje utvrđuje Administrativni odbor i predaje ih Skupštini na razmatranje i imenovanje.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović, objavio je na svom fejsbuk profilu da je sjednica sa temom RTCG i razgovor sa kandidatima za novi Savjet RTCG, zakazana za 8. mart. Ipak, postavlja se pitanje, zašto se čekalo toliko dugo, da se jedna od najotrovnijih „DPS privatnih institucija“ reformiše i pretvori u ono što deklarativno joj stoji u nazivu a to je „javni servis svih građana“, pa i Srba.

Brojni su primjeri neprofesionalnog ponašanja uredništva RTCG, brojni gosti koji su reklamirali fašizam, šovinizam i jasnu mržnju prema dijelu građana Crne Gore, a poslednji je primjer skandalozno gostovanje Novaka bez titule doktora Adžića, koji je kazao da su zločinačke akcije „Bljesak“i „Oluja“ u toku kojih je protjerano i ubijeno stotine hiljada Srba sa vjekovnih ognjišta, bile „legitimne i oslobodilačke“.

Tragom beščašća i neznanja…

U moru skandaloznih poteza uredništva Javnog servisa koji su obilježili ovaj medij u javnosti Crne Gore, ali i regiona, kao državnu instituciju koja se nalazi u bespogovornoj službi bivšeg režima, izdvojićemo svega nekoliko njih koji su se dogodili nedavno.

Prije svega, pomenimo pamfletističko ostvarenje Tatjane Šuković i Snežane Rakonjac pod nazivom „Svjedok Božije ljubavi“, kroz koji je pokušano da se diskredituje i omalovaži mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Podsjetimo, pisanje IN4S-a je u najvećoj mjeri doprinijelo isključivanju ovog pamfleta iz regionalog TV festivala Press vitez čiji je žiri iz „etičkih razloga“ isključio ovaj film iz festivala.

Takođe, podsjetimo se i famozne proslave Dana pobjede nad fašizmom, kada je uredništvo odlučilo da tog dana emituje, ni manje ni više, nego nacistički orijentisanog muzičara iz Hrvatske – Marka Perkovića Tompsona.

Tada je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Ranko Vujović odlučio da se ne oglašava u ime Agencije povodom ovog incidenta, obrazlažući odluku na sljedeći, skandalozan način.

„Sporno je njeno emitovanje, a pogotovo nije trebalo da pjesma bude emitovana baš na Dan pobjede nad fašizmom, ali sam tekst pjesme nije sporan. Ne vidim razlog zbog čega bi AEM reagovao. Posebno sam iznenađen burnom reakcijom krugova u Crnoj Gori koji su inače bliski srpskim fašističkim idejama“, kazao je Vujović Udruženju novinara Srbije (UNS).

Međutim, najnoviji incident svakako je vijest u centralnom „Dnevniku 2“, kada je na dan obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Javni servis izašao sa vijesti „Antisemitizam jedini put“, pritom, plagirajući izjavu predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Iako je antisemitizam okarakterisan kao jedna od najvećih pošasti savremenog doba, crnogorski javni servis je ovaj dan obilježio porukom – ponovimo – „Antisemitizam jedni put“, iako je prema definiciji „antisemitizam“ sinonim za netrpeljivost, mržnju ili predrasude prema Jevrejima, kao religijskoj grupi ili naciji.

Ova skandalozna poruka prevazilazi granice medijskih gafova i svrstava se u red najbizarnijih poruka, koje je ikad jedan „javni servis“ emitovao, i zbog koje je neophodno da odgovara kompletno rukovodstvo Javnog servisa, nakon smjene. 

Izvor: in4s

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter