Pogledajte senzacionalni snimak američke vojske: Prvi put u istoriji borbeni avion u vazduhu... (Video)


Pogledajte senzacionalni snimak američke vojske: Prvi put u istoriji borbeni avion u vazduhu... (Video)

Boingov autonomni vazdušni tanker, dron MQ-25 Stingray, bespilotna je letjelica namijenjena dostavi goriva u borbene avione te im tako produžava područje djelovanja bez potrebe da slijeću po gorivo. Prvi let ove namjenske letjelice obavljen je krajem prošle godine, a sada se Mornarica SAD-a pohvalila i istorijskim postignućem – prvi put ikada jedan je dron u letu pretočio gorivo jednom borbenom mlažnjaku.

Dogodilo se to 4. juna, kada su i borbeni avion F/A-18 Super Hornet i pokusni dron MQ-25 poletjeli iz vazdušne baze MidAmerica u saveznoj državi Illinois. F/A-18 se u letu pridružio vazdušnom tankeru u potrebnu formaciju, pilot je analizirao turbulencije i sve potrebne parametre te se spojio na Boeingovu letjelicu i iz nje uspješno preuzeo gorivo.

Ovo postignuće velik je korak naprijed ka sve većoj planiranoj integraciji bespilotnih sistema, pa tako i letećih cisterni, u flote američke Mornarice.

"Prvo uspješno nadopunjavanje goriva iz MQ-25 u F/A-18 značajan je trenutak za Mornaricu koji pokazuje konkretan napredak prema iskorištavanju svih mogućnosti MQ-25 u našoj floti", poručeno je iz Mornarice.

S javnošću su podijelili i videozapis ovog istorijskog događaja:

VIDEO:


Foto naslovna: popularmechanics.com
Video: U.S.Navy/youtube.com
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter