Počela vakcinacija širom EU, vakcine prvo najranjivijim

Počela vakcinacija širom EU, vakcine prvo najranjivijim

Medicinski radnici, stanovnici domova za stare osobe i političari širom Evropske Unije trebalo bi danas da se vakcinišu protiv virusa korona.

Prve pošiljke vakcina koje su razvili njemački "Biontek" i američki proizvođač lijekova "Fajzer" bile su ograničene na nešto manje od 10.000 doza u većini zemalja EU, a njihovi programi masovnog vakcinisanja trebali bi započnu tek u januaru.

No, danas se krenulo u vakcinaciju najranjivijeg stanovništva, a zvaničnici su ovaj dan simbolično, po vakcini, nazvali "DAN V".

Svaka zemlja sama odlučuje ko će dobiti prve dože. Španija, Francuska i Njemačka, između ostalih, garantuju da će starije osobe i štićenici u staračkim domovima biti na prvom mjestu.

Ispostavilo se da su neke imunizacije u EU počele dan ranije, kao što je slučaj u Njemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Radnik iz njemačkog staračkog doma u kojem je već juče vakcinisano na desetine ljudi, uključujući 101-godišnjakinju, rekao je da je "svaki dan čekanja jedan dan previše".

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen objavila je video koji slavi uvođenje vakcina nazvavši ga "dirljivim trenutkom jedinstva" u borbi za zaštitu gotovo 450 miliona ljudi od najgore krize javnog zdravstva u ovom vijeku.

Početak imunizacije u Evropi trebalo bi da ublaži frustracije koje su se nakupljale, posebno u Njemačkoj, jer su Velika Britanija, Kanada i Sjedinjene Američke Države započele svoje programe vakcinisanja istom vakcinom sedmicama ranije.

Sveukupno, 27 država EU zabilježilo je najmanje 16 miliona infekcija virusom korona i više od 336.000 smrtnih slučajeva - ogromne brojke za koje se stručnjaci i dalje slažu da podcjenjuju stvarni danak pandemije zbog propuštenih slučajeva i ograničenog testiranja.

Izvor: Klix