Pet godina nakon pisanja Žurnala: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv obrazovne mafije


Pet godina nakon pisanja Žurnala: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv obrazovne mafije

O obrazovnoj mafiji u Bosni i Hercegovini i načinu poslovanja više privatnih Univerziteta Žurnal piše već dugi niz godina. U optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo nakon dvogodišnje istrage optuženo je 15 fizičkih i šest pravnih lica

Žurnal je još prije pet godina pisao o obrazovnoj mafiji u Bosni i Hercegovini, te visokoškolskim ustanovama koje služe za preprodaju diploma. Pet godina nakon toga, konačno je podignuta optužnica kojom je obuhvaćeno 15 fizičkih i šest pravnih lica, odnosno visokoškolskih obrazovnih ustanova.

Među univerzitetima koji se spominju u optužnici je i Internacionalni univerzitet u Brčkom o kojem je Žurnal pisao još 2019. godine.

„Čula sam naravno za taj Univerzitet, pa pola Bijelog Polja je tamo diplomiralo“, izjavila je tada za Žurnal kolegica iz Bijelog Polja.

Osim diplomama, ovaj Univerzitet se hvalio i doktoratima. Tako je doktorat 2017. stekao i Senad Sinanović, jedan od suvlasnika Univerziteta, a danas jedan od optuženih.

Osim ovog Univerziteta u optužnici se spominju još i Nezavisni univerzitet za političke i društvene nauke „NUBL“ Banja Luka, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke „Prometej“ Banja Luka, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment „PIM“ sa sjedištem u Banja Luci, poslovnajedinica: Univerzitet PIM u Brčko distriktu, „Victoria international university“ Mostar, pravni sljednik Univerziteta modernih nauka „CKM“ Mostar i Visoka škola „Union“ Mostar.

Od fizičkih lica, osim Sinanovića optuženi su i rektor na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka Zoran Kalinić, suvlasnik „Prometeja“ Dragan Ilić i uposlenik istog Univerziteta Ljubiša Todorović, a koji je još radio i na „CKM“ Mostar, v.d. rektora „CKM“ i direktor u Visokoj školi „Union“ Mostar Vladimir Stojanović, rektor „PIM“-a Banja Luka Dragan Đuranović, te profesor emeritus istog univerziteta Goran Lalović i uposlenik PIM-a (po ugovoru o djelu) Mirko Tufegdžija, uposlenik „Union-a“ i menadžer na Univerzitetu modernih nauka Mostar Denis Pračić, profesor „Victoria international university“ Dragan Golijanin, uposlenik po ugovoru o zastupanju sa Nezavisnim univerzitetom NUBL Dušan Perić, te Ljubinko Dobraš i Miodrag Tepić.

Optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, koruptivna krivična djela i nedopuštenu trgovinu više desetina visokoškolskih diploma, uglavnom ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske, zdravstvene struke, menadžmenta i drugih profila obrazovanja.

Žurnal je ranije pisao o spomenutim univerzitetima i načinu njihovog poslovanja.

Pisali smo, podsjetimo, da su neki od ovih Unviverziteta u međuvremenu sarađivali i sa brojnim institucijama. Tako su Fakultetu za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka (PIM) plaćane usluge za učešće na seminarima, savjetovanjima i stručnim obukama od strane Mješovitog Holdinga ERS-MP Hidroelektrana na Trebišnjici i Regulatorna komisija RS. Za Ministarstvo trgovine i turizma ovaj fakultet radio je istraživanja tržišta. I od Ministarstva civilnih poslova BiH dobili su 15.000 KM za finansiranje projekta “Demokratska učinkovitost i varijante populizma u Europi“.

Od 2010. godine prihodi ovog fakulteta kretali su se oko miliona do 2,8 miliona maraka.

Nezavisni univerzitet Banja Luka ima godišnji prihod oko dva miliona maraka.

Univerzitetu modernih znanosti CKM iz Mostara redovno su plaćane usluge “obuke iz domena ATM sigurnosti “ od Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Mostar. Stručno usavršavanje za potrebe službe sigurnosti ranije je ovom fakultetu plaćao i JP Međunarodni aerodrom Tuzla. Sa oko 20 zaposlenih godišnji prihodi ovog fakulteta kretali su se od 400 do 700 hiljada maraka godišnje.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da su obimnom istragom sa službenicima SIPA u protekle dvije godine prikupili više hiljada materijalnih dokaza, saslušali više od 130 svjedoka, te da je među prikupljenim dokazima i najmanje 49 diploma za koje će tražiti poništenje.

Diplome su plaćane i po nekoliko hiljada eura.

Optuženi Goran Lalić spominjao se i u slučaju diploma iz Cazina. Sa Admirom Hadžipašićem je suosnivač Visoke međunarodne škole Cazin i optužen je u predmetu koji vodi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Obojica su pronalazili kandidate za kupovinu diploma s kojima su se sastajali u kafićima, benzinskim pumpama i teretanama. Od njih su uzimali novac, a potom su uposlenicima škole naređivali da izrađuju lažnu dokumentaciju kao što su prijave za upis i ispite, zapisnike i slično. Na temelju takve dokumentacije izdavali su lažne fakultetske diplome.

Žurnal je pisao, podsjetimo, i o diplomama sa Internacionalnog univerziteta u Travniku, Evropskog univerziteta Brčko distrikt, o onim iz Širokog Brijega, Sanskog Mosta, Goražda, Cazina… i mnogim drugim.

Piše: Zinaida Đelilović
Foto naslovna: Internacionalni univerzitet u Brčkom
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter