Pavlikovskom i Injarituu uručeno Počasno Srce Sarajeva


Pavlikovskom i Injarituu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Reditelju Pavelu Pavlikovskom  i Alehandru Gonzalesu Injarituu , na svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Sarajevo film festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, večeras je uručeno Počasno srce Sarajeva.

Poljski reditelj poručio je da je Sarajevo pośećivao godinama, prije rata, nakon rata i da je ono po njemu grad jakog srca.

"To je Srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz istorije. Ovaj festival je nešto što to oslikava" - rekao je Pavlikovski.

Oskarovac Injaritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad.

"Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nijesam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pavlikovskim i Danisom Tanovićem" - rekao je Injaritu.

Program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih ostvarenja "Ida" i "Hladni rat". 

Pavlikovski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film "Ida", te prošle godine, kada je "Hladni rat" otvorio festival.

Injaritu je 2015. osvojio Oscara za najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolji film za "Birdmana".

Na 88. dodjeli Oskara, osvojio je nagradu Oskar za najbolju režiju za njegov šesti film "Povratnik".


Izvor: avaz.ba