Parada u Moskvi bez stranih državnika, Putin optužio NATO za sukob (Video)


Parada u Moskvi bez stranih državnika, Putin optužio NATO za sukob (Video)

Na Crvenom trgu održana je parada povodom Dana pobede. Uz  muziku vojnog orkestra, vojnici u uniformama nosili su ruske i sovjetske zastave pored predsednika Vladimira Putina i drugih zvanica. U koloni tehnike Crvenim trgom su prošli, između ostalog, strateški raketni sistemi "jars" i najnoviji oklopni transporteri "bumerang". Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je "specijalna operacija u Ukrajini" bila pravovremena i neophodna akcija i optužio Zapad da je planirao invaziju Rusije, uključujući i Krim.

Putin je rekao da je tokom protekle godine bilo tenzija sa drugim evropskim zemljama i NATO-om kao i da je Rusija tada „pozivala Evropu da pronađe pravičan kompromis“. „Oni nisu hteli da nas čuju i pripremali su krvničku operaciju u Donbasu“, rekao je Putin i dodao da su u tom regionu ruske operacije sada fokusirane.

„U Кijevu su govorili o mogućem stvaranju nuklearnog oružja, a NATO je postao očigledna egzistencijalna pretnja našoj zemlji i našim granicama. Sve nam je govorilo da je sukob sa neonacistima, sa banderovcima na koje su kladile SAD i njihovi kampanjoni, bio neizbežan“, istakao je ruski predsednik.

Podsetimo, Rusija obelažava 77. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom, a predsednik Vladimir Putin.

Zvanična Moskva invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, naziva "posebnom vojnom operacijom" za "demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine".

Za razliku od prethodnih godina, paradi na Crvenom trgu nije prisustvovao nijedan predsednik strane države.

U Moskvi u 15:00 časova po lokalnom vremenu počeće i tradicionalna akcija „Besmrtni puk“ tokom koje će, kako navodi agencija RIA Novosti, "sa portretima učesnika Velikog otadžbinskog rata" ljudi prošetati centralnim moskovskim ulicama u Crvenim trgom na trasi dugoj sedam kilometara.

Agencija TASS podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin povodom 77. godišnjice nad fašizmom uputio čestitke liderima i narodima bivših sovjetskih republika - Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, ali i Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, kao i narodima Gruzije i Ukrajine.

„U svojoj čestitki, predsednik Rusije posebno ističe da na današnji dan odajemo priznanje i poštovanje ratnicima i domaćim radnicima, koji su slomili nacizam po cenu nebrojenih žrtava i nevolja“, navodi se u saopštenju Kremlja koje prenosi TASS.

 

Foto naslovna: mondo.rs
Video: The Telegraph/youtube.com
Izvor: BBC/FoNet/rs.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter