Pala odluka za uvođenje kovid pasoša u EU


Pala odluka za uvođenje kovid pasoša u EU

Takozvani "kovid-pasoši" biće kreirani tako da EU građanima omoguće slobodno i bezbedno putovanje unutar bloka i pokazivaće tri stvari - dokaz o primljenoj vakcini protiv korona virusa, negativan test na koronu ili prisustvo antitela kod onih koji su preležali kovid, navedeno je u planu Evropske komisije koji je predstavljen danas.

Predsednica EK Ursula for der Lajen potvrdila je na konferenciji za medije nakon sastanka komesara da će digitalni zeleni sertifikati za putovanja biti spremni do leta.

"Ovo je instrument za kretanje građana unutar EU. Želimo vremenom da proširimo ovaj instrument na treće zemlje čiji građani budu želeli da dođu u Šengen. Sve će verovatno biti spremno do juna", rečeno je na konferenciji.

U EK kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji cepivima koja su dobila odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupani za sve građane EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izdavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

"Namera nam je da ovim sertifikatima pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbednan, odgovorn i kredibilan način", poručila je Fon der Lajenova.

Izvor: blic.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter