Ovako izgleda -kovid pasoš- Neće biti obavezan!


Ovako izgleda -kovid pasoš- Neće biti obavezan!

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton predstavio je danas u intervjuu za nekoliko francuskih medija "evropski zdravstveni sertifikat" o vakcinaciji protiv korona virusa koji će od 15. juna biti dostupan građanima, ali je dodao da neće biti obavezan.

"Znamo kako će izgledati budući zdravstveni sertifikat koji će biti dostupan od 15. juna. To će biti dokument sa informacijama o vakcinaciji i antitelima razvijenim protiv korona virusa", rekao je Breton.

Istakao je da sertifikat biti dostupan u digitalnoj verziji ili na papiru. Dodao je da bi trebalo da ga izdaju ministarstva zdravlja zemalja Evropske unije.

Sertifikat, ili pasoš, kako ga neki mediji nazivaju, imaće podatke o državljanstvu, vrsti vakcine i o antitelima.

"U dokumentu će biti vaše ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša overen QR kodom, da li ste vakcinisani ili ne, vrsta vakcine i da li ste bili nosilac virusa", rekao je Breton koji je francuskim novinarima pokazao verziju tog sertifikata.

Breton je rekao da postoji mogućnost da dokument, iako nije obavezan, bude preporučen za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mesto. U nedostatku tog dokumenta, biće neophodan negativan test na korona virus.

Evropski komesar je u istom intervjuu rekao da će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Evropi da ugleda "svetlost na kraju tunela", uprkos trećem talasu epidemije korona virusa koji se širi Evropom.

"Sada u Evropi imamo 52 fabrike koje rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji" za proizvodnju vakcina protiv korona virusa, rekao je Breton.

Breton je rekao da Evropa ima kapacitet da proizvede i isporuči za svoje građane 360 miliona doza planiranih za kraj drugog kvartala i 420 miliona potrebnih da bi se kolektivni imunitet postigao do sredine jula.

Evropski komesar je nedavno rekao da bi Evropa mogla da postigne kolektivni imunitet do 14. jula.

"Vidimo svetlost na kraju tunela", rekao je Breton i dodao bi trebalo još nekoliko nedelja da se širenje virusa ograniči i da se istovremeno poveća broj vakcinisanih.

Izvor: beta.rs/kurir.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter