Otvoren 47. Fest


Otvoren 47. Fest

U Centru Sava glumac Čino Darin, protagonista argentinsko-španskog filma „Crni anđeo“, svečano je otvorio 47. Fest. Ovogodišnja filmska smotra otpočela je projekcijom višestruko nagrađivanog filma „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa.

U narednih deset dana Beograd će biti svetska prestonica filma. Premijerno će biti prikazano 125 filmova u 13 dvorana u gradu, sa ukupno oko 500 projekcija.

Na programu su filmovi različitih žanrova, tema, kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Veliko interesovanje publike dokazuje više od 50 hiljada prodatih ulaznica.

Pažnju publike privlači i naš nagrađeni film u Berlinu Šavovi, ali i holivudska ostvarenja Žena, Hladni rat, Zelena knjiga i mnogi drugi.

Fest od 2015. ima takmičarski karakter. Jugoslav Pantelić, selektor i umetnički direktor, u izjavi za Dnevnik naglašava da su propozicije iste kao i kada je uveden takmičarski program.

Filmovi će se takmičiti u dve selekcije, glavnoj i u programu srpski film, u koju će ove godine biti uključene i manjinske srpske koprodukcije.

Pantelić ističe da je ovogodišnja selekcija srpskog filma veoma jaka, gotovo ekvivalentna glavnom takmičarskom programu, u kome se pojavljuju značajna rediteljska imena, poput Olivijea Sajasa, Gijoma Niklua ili Rejf Fajnsa.

Žiri u Programu srpski film predvodi izuzetan poznavalac istočno-evropskog i srpskog filma, profesor sa pekinške filmske akademije, Vang Jao, a žiri Međunarodnog glavnog programa predvodi verovatno najveća regionalna filmska zvezda, Goran Bogdan, podseća Pantelić, dodajući da je pred njima neverovatno težak posao jer je konkurencija izuzetno jaka.

Publici će biti značajan i podatak da akteri većine filmova koji se takmiče za nagradu „Beogradski pobednik“, ali i u ostalim kategorijama, kao što su najbolja režija, scenario, glavna ženska i muška uloga i najbolji debi, dolaze u Beograd, ističe Pantelić.

Publika u Centru „Sava“ biće u prilici da vidi zvezde iz filma Bela vrana, Anđeo i mnogih drugih, najavljuje selektor i umetnički direktor Festa.

Slogan koji prati Fest je „Bez zaštite“, zato su svi gledaoci pozvani da gledaju filmove bez ograničenja.


Izvor: RTS