Osumnjičeni za pokušaj atentata na Lukašenka priznao krivicu


Osumnjičeni za pokušaj atentata na Lukašenka priznao krivicu

Advokat Jurij Zenkovič, koji je uhapšen zbog sumnje da je pripremao atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i državni prevrat, u potpunosti je priznao krivicu i dao je iskaz, saopštio je načelnik istražnog odjeljenja KGB Bjelorusije Konstantin Biček.

"Zenkovič je preduzimao konkretne pokušaje vrbovanja, podmićivanja pripadnika Oružanih snaga spremnih da za novčanu nagradu učestvuju u rušenju vlasti nasilnim putem. On se trenutno nalazi u istražnom zatvoru i kao što sam već rekao optužen je. U potpunosti je priznao krivicu za zločin za koji je optužen, sada aktivno svjedoči o svim okolnostima protivpravnih radnji koje je počinio", rekao je Biček sinoć za televiziju Bjelorusija 1, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, načelnik je izjavio da je podignuta optužnica protiv četvorice pritvorenika zbog pokušaja pripreme atentata na predsjednika i izvođenja puča.

"U pitanju je zavjera sa ciljem zauzimanja vlasti neustavnim putem. Svi optuženi su priznali", dodao je on.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obavještajne službe i američki državni vrh.

Prema riječima direktora KGB Bjelorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

Kako podsjeća portal, kasnije je Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) izvijestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB i KGB Bjelorusije, presječene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i bjelorusko državljanstvo i državljanina Bjelorusije Aleksandra Fedute.

Prema navodima FSB, oni su planirali vojni prevrat u Bjelorusiji po razrađenom scenariju "obojenih revolucija" uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju bjeloruskog predsjednika.

Izvor: tanjug/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter