Od korone Preminuo sarajevski glumac Dragan Jovičić

Od korone Preminuo sarajevski glumac Dragan Jovičić

Glumac Dragan Jovičić preminuo je sinoć u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike "Podhrastovi" u Sarajevu gdje se liječio od Covida-19. Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953, bio je bosanskohercegovački filmski, pozorišni glumac i bivši direktor Kamernog teatra 55. Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima. Mnoge od njih su s početka njegove karijere, koje su i obilježile njegov glumački opus poput "Kože", jednog od projekata s početka 80-ih koji je ostavio velik trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u "Porobdžijama".

Trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u "Velikom briljantnom valceru" slovenskog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u "Metastabilnom Graalu".

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u "Husein-kapetanu Gradaščeviću" Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Publika će ga pamtiti upravo kao prvaka drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu "Ay, Carmela".

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i "Šestoaprilske nagrade" grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks