Objavljeno: Ko sada i kako može da putuje u Nemačku? Sve potrebne informacije i formulari (Dok.)


Objavljeno: Ko sada i kako može da putuje u Nemačku? Sve potrebne informacije i formulari (Dok.)

Epidemiološka situacija u Nemačkoj je dramatična. Šta to znači za ulazak u zemlju? Ko mora u karantin? Gde sme da se putuje unutar Nemačke? DW daje odgovore na najvažnija pitanja.

Kome je dozvoljen ulazak u Nemačku?

I pored trenutne dramatične epidemiološke situacije, pravila za ulazak u Nemačku su delimično blaža nego što su bila pre godinu dana. Ipak, s obzirom da broj zaraza korona-virusom raste, od 9. novembra svi stariji od dvanaest godina koji ulaze u Nemačku, bez obzira odakle i kojim prevoznim sredstvom, obavezni su da pokažu odgovarajuće potvrde.

Dakle, onaj ko želi da uđe u Nemačku u svakom slučaju uz sebe mora da ima potvrdu da je vakcinisan, da je preležao virus ili negativan test na koronu. Ta uredba važi do 15. januara 2022. godine. Generalno je ulazak moguć iz svih zemalja članica EU, kao i iz zemalja koje pripadaju Šengen zoni – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Pre nego što otputujete u Nemačku, raspitajte se o aktuelnoj situaciji i propisima. Detaljne informacije mogu se pronaći na sajtu ambasade Nemačke u Srbiji na stranicama nemačkog Ministarstva zdravlja i ministarstva unutrašnjih  kao i spoljnih poslova.

Ljudi iz trećih zemalja dugo nisu mogli da putuju u Nemačku, da li je to sada ponovo moguće?

Ulazak u Nemačku iz trećih zemalja – kao što je Srbija – je moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na nemačkoj takozvanoj „pozitivnoj listi“, među njima su Australija, Kanada i Južna Koreja. Stanovnici tih zemalja u Nemačku mogu da uđu ukoliko uz sebe imaju gore navedene potvrde, bez obzira na svrhu njihovog putovanja.

Putnici iz ostalih trećih zemalja da bi ušli u Nemačku, moraju biti u potpunosti vakcinisani ili da imaju valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno. Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je u kojim slučajevima se putovanje uvažava kao apsolutno nužno.

Kada je reč o vakcinama, priznaju se samo one koje je odobrio nemački Institut Paul Erlih, a to su vakcine Bajontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson. Verzije tih vakcina koje su odobrene u inostranstvu važe kao ekvivalentne.

Foto: Digitalna potvrda o vakcinaciji

Potpuno vakcinisanje se postiže dve sedmice nakon što je primljena druga doza cepiva. Za one koji su virus preležali, dovoljna je jedna doza vakcine, a to se odnosi i na one koji su primili vakcinu Džonson & Džonson koja se daje u jednoj dozi.

Ko ne može da putuje u Nemačku?

Shodno tome, u Nemačku ne mogu da uđu stanovnici trećih zemalja koji nisu na „pozitivnoj listi“, koji nisu u potpunosti vakcinisani i koji ne mogu da navedu valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno.

U kojim slučajevima je po dolasku u Nemačku obavezan karantin?

Generalno je karantin obavezan za sve koji po dolasku u Nemačku uz sebe nemaju dokaz da su vakcinisani, da su virus preležali ili negativan test na koronu. Izolacija je obavezna i za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja ili iz područja sa varijantama virusa.

Za one koji dolaze iz zemalja visokog rizika obavezan je desetodnevni karantin, koji može da se skrati na pet dana, ukoliko je test negativan. Na listi visokorizičnih zemalja Instituta Robert Koh trenutno su i mnoge zemlje EU, poput Austrije, Belgije, Grčke, Holandije, Hrvatske i Slovenije. Na toj listi su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija. Shodno tome, karantin je obavezan i za nemačke putnike koji se vraćaju u zemlju – ukoliko nisu u potpunosti vakcinisani ili nisu preležali virus. Putnici koji u Nemačku dolaze iz visokorizičnih zemalja obavezni su da prethodno prijave dolazak ispunjavanjem digitalnog obrasca.

Za one koji se vraćaju iz područja sa varijantama virusa obavezan je karantin od četrnaest dana. To se odnosi i na vakcinisane i na one koji su preležali virus. Dvonedeljni karantin ne može da se skrati ranijim testiranjem. Trenutno (stanje: 24.11.) u svetu nema područja sa varijantama virusa.

Foto: U Nemačkoj se priznaju samo PCR (ne stariji od 72 sata) i antigen testovi (ne stariji od 48 sati)

Da li pre puta moram da uradim korona test?

Ne nužno. Ukoliko imate dokaz o potpunoj vakcinaciji ili dokaz da ste preležali virus, pre ulaska u Nemačku nije potrebno testirati se. Međutim, može se desiti da tu potvrdi traže avio ili železničke kompanije s kojima putujete u Nemačku. O tome bi se trebalo raspitati kod njih pre puta. U Nemačkoj se priznaju samo PCR (ne stariji od 72 sata) i antigen testovi (ne stariji od 48 sati).

Želim da putujem s decom u Nemačku, koja pravila važe za njih?

Pod već navedenim uslovima i deci je dozvoljen ulazak u Nemačku. Deca mlađa od dvanaest godina nisu obavezna da prilože navedene potvrde. Uz to, za njih je obavezan petodnevni karantin ukoliko dolaze iz visokorizičnog područja. Međutim, digitalni obrazac za prijavu dolaska obavezan je i za decu mlađu od dvanaest godina.

Da li po dolasku mogu slobodno da se krećem unutar Nemačke?

U principu da, ali s obzirom da korona-mere mogu da se razlikuju od jedne do druge nemačke pokrajine, može biti da u pojedine regione ne možete da putujete.

Sve do 12. decembra zabranjena su turistička putovanja u Saksoniju. S obzirom na veliki broj zaraženih korona virusom u toj pokrajini, uvedena su ograničenja koja se tiču javnog života. Dozvoljena su samo poslovna putovanja. Slično je i u delovima Bavarske.

Zato se pre puta obavezno raspitajte da li su turistička putovanja dozvoljena u pokrajini u koju dolazite. Informacije o korona-propisima u svim nemačkim pokrajinama možete pronaći OVDE.

Da li kao turista u Nemačkoj mogu da idem u bioskope, muzeje i restorane?

I tu se pravila razlikuju od jedne do druge savezne pokrajine, pa čak i od regiona do regiona. U mnogim pokrajinama, kao što su Berlin, Hamburg, Saksonija i Severna Rajna Vestfalija na mnogim mestima važi takozvano „pravilo 2G“. To konkretno znači da samo vakcinisani i oni koji su preležali virus mogu u restorane, muzeje ili na razne manifestacije. Negativan test nije dovoljan. Stoga je putnicima koji nisu vakcinisani turistička ponuda ograničena.


Foto: Pravilo 2G: negativan test nije dovoljan

S obzirom na dramatičan broj zaraženih korona-virusom, u mnogim delovima Nemačke bi narednih dana ili sedmica restriktivne mere mogle da budu pooštrene. Mnogi traže da se „pravilo 2G“ uvede u čitavoj zemlji. Turisti bi zato obavezno trebalo da se informišu o epidemiološkoj situaciji, naročito u pokrajini u koju dolaze.

Šta da radim ako se tokom boravka u Nemačkoj zarazim kovidom 19?

Što je moguće pre idite u karantin i o tome obavestite zdravstvene službe. OVDE možete pronaći koje su službe za Vas nadležne. Ukoliko su simptomi jači, obratite se lekaru ili pozovite hotlajn 116 117. U hitnim slučajevima pozovite broj 112 ili se uputite ka bolnici.

Piše: Feliks Švagvajn
Foto naslovna: Zumapress/Picture Alliance
Izvor: dw.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter