Nude medicinske sestre u zamjenu za vakcine


Nude medicinske sestre u zamjenu za vakcine

Filipini će hiljadama svojih zdravstvenih radnika dozvoliti da se zaposle u Njemačkoj i Britaniji ako pristanu da im doniraju potrebne vakcine, piše Rojters.

Filipini, zemlja u kojoj je broj slučajeva virusa korona među najvišim u Aziji, umanjili su restrikcije na prekomorsko zapošljavanje svojih zdravstvenih radnika, ali je taj broj i dalje ograničen na 5.000 onih koji smiju da napuste zemlju godišnje.

Alis Visperas, direktorka kancelarije za rad u inostranstvu u Ministarstvu rada, kaže da su Filipini spremni da uklone ograničenja u zamjenu za vakcine iz Britanije i Njemačke, koje bi se koristile za vakcinisanje radnika koji idu u inostranstvo i stotina hiljada Filipinaca koji se vraćaju u svoju zemlju.

Medicinske sestre su brojne među milionima filipinskih radnika koji rade u inostranstvu, donoseći u državu preko 30 milijardi godišnje u doznakama neophodnim toj zemlji.

"Razmatramo zahtjev da ukinemo ograničenje odlaska, ako se sporazumijemo", rekla je Visperasova za Rojters.

Britanija ima šesti broj preminulih od virusa korona u svijetu i bori se s jednim od najtežih padova privrede zbog pandemije, dok je Njemačka na 10. mjestu po broju zaraženih osoba na svijetu.

Dok su te dvije zemlje vakcinisale zajedno oko 23 miliona ljudi, Filipini tek treba da počnu kampanju imunizacije za 70 miliona odraslih, odnosno oko dvije trećine broja od ukupno 108 miliona ljudi. Ove nedjelje očekuje prvu isporuku vakcina, donaciju iz Kine. Cilj Filipina je da obezbijede 148 miliona doza ukupno, piše Rojters, kome britanska ambasada u Manili nije, kao ni njemačka, prokomentarisala te navode.

Izvor: b92

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter