Njemačka vlada pregovara o nabavci ruske vakcine

Njemačka vlada pregovara o nabavci ruske vakcine

Ruski fond za direktne investicije počeo pregovore sa predstavnicima nemačke vlade o preliminarnom sporazumu o isporuci ruske vakcine.

To je saopšteno na zvaničnom nalogu na Tviteru te vakcine.

Ranije juče neimenovani izvor iz nemačke vlade rekao je za Rojters da će nemačka radna grupa za vakcine razgovarati sa proizvođačima ruske vakcine "Sputnjik V" protiv kovid-19, između ostalog i o mogućnosti otvaranja dodatnih proizvodnih pogona u Nemačkoj.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan potvrdio je u sredu da će Berlin započeti bilateralne razgovore sa Rusijom oko dogovora o nabavci vakcine.

Špan je u razgovoru za Radio VDR rekao da će bilateralni razgovori biti fokusirani na kolicine koje bi proizvodjači vakcine mogli da isporuče i kada.

A šta kažu Nemci?

Više od polovine stanovnika Nemačke spremno je da se vakciniše ruskom vakcinom protiv korona virusa Sputnik V, objavio je list "Handelsblat", navodeći rezultate istraživanje agencije "Jugov" (Yougov).

Istraživanje je pokazalo spremnost 55 odsto anketiranih da se vakciniše ruskom vakcinom kada ona bude registrovana u Evropskoj uniji, njih 19 odsto izjavilo je da bi odbilo takvu mogućnost, 14 odsto bilo je neodlučno, a 12 odsto generalno ne želi da se vakciniše, objavio je portal Sputnjik, uz napomenu kako list "Handelsblat" nije naveo detalje o broju učesnika istraživanja i vremenu kad je sprovedeno.

Početkom marta anketa kompanije "Forsa" za medijsku grupu "RTL" pokazala je da je 57 odsto građana spremno da se vakciniše ruskom vakcinom, dok je u februarskom istraživanju takvo mišljenje izrazilo 45 odsto ispitanika, prenosi Sputnjik.

Izvor: Agencije

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter