Nikad nismo bili bliži -sudnjem danu- SAD i Njemačka šalju Ukrajini 45 tenkova: Rusija - Biće spaljeni


Nikad nismo bili bliži -sudnjem danu- SAD i Njemačka šalju Ukrajini 45 tenkova: Rusija - Biće spaljeni

Rusija reagirala: Sudnji dan nikad bliži! Kremlj je također rekao da je "istinski alarmantno" što se "sat sudnjeg dana" više nego ikad prije približio ponoći pa je pozvao na oprez kako bi se spriječio rizik od nuklearnog rata.

Kremlj je rekao da će svi tenkovi Abrams koje će SAD poslati u Ukrajinu "izgorjeti" nazvavši očekivanu isporuku skupom ludošću. Američki zvaničnici u utorak su agenciji Rojters rekli da je Vašington spreman da pošelje desetine svojih borbenih tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, što je promjena ranijeg stava SAD.

Taj izvještaj stiglo je nakon što se pokazalo da će Njemačka poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu te dopustiti drugim državama koje ih posjeduju da učine isto, nakon što se Berlin takođe ranije protivio tom prijedlogu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na dnevnom brifingu da bi potencijalne isporuke Abramsa bile bacanje novca. "Siguran sam da mnogi stručnjaci razumiju apsurdnost ove ideje. Plan je u tehnološkom smislu katastrofalan", rekao je.

"Ali iznad svega, on precjenjuje potencijal koji će dobiti ukrajinska vojska. Ovi tenkovi gore kao i svi ostali", dodao je.

Kijev je mjesecima tražio zapadne tenkove za koje govori da su mu nužni da za probijanje ruskih odbrambenih linija i oslobađanje okupiranih teritorija, prenosi Index.hr.

Kremlj je također rekao da je "istinski alarmantno" što se "sat sudnjeg dana" više nego ikad prije približio ponoći pa je pozvao na oprez kako bi se spriječio rizik od nuklearnog rata.

Sat sudnjeg dana koji je izradila neprofitna organizacija Bilten nuklearnih saveznika kako bi ilustrovala koliko se čovječanstvo približilo kraju svijeta, u utorak je pomaknuo svoje "vrijeme" u 2023. na 90 sekundi do ponoći, 10 sekundi bliže nego što je bio posljednje tri godine.

Predsjednik Biltena u obrazloženju novog vremena naveo je "slabo prikrivene prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje". Ponoć na ovom satu označava teoretsku tačku uništenja.

"Situacija je u cjelini zaista alarmantna", rekao je Peskov novinarima pozivajući na trezvenu procjenu napetosti između Rusije i Zapada u vezi s ukrajinskom krizom.

Rekao je da nije izgledan bilo kakav detant zbog "linije koju je odabrao NATO pod vođstvom SAD". "To nam nameće dužnost da budemo posebno oprezni i pripravni te preduzmemo odgovarajuće mjere", dodao je.

Izvor: politicki.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter